Uusimmat

Arvostelu Kevin Costner uuvuttaa katsojan Horizon: An American Sagalla, joka hortoilee villissä lännessä yli kolme tuntia

Kuva: © 2024 Territory Pictures, Inc

25.06.2024 09:00 Helinä Laajalahti

Kevin Costnerin Horizon on länkkärimammutti, joka pyrkii tavoittamaan amerikkalaisuuden syvintä olemusta. Elokuvasarjan ensimmäinen osa tuntuu kuitenkin valkokangaselokuvan sijaan tv-sarjan pilottijaksolta.


Horizon: An American SagaEnsi-ilta: 28.6.2024
Alkuperäisnimi: Horizon: An American Saga – Chapter 1
Ohjaus: Kevin Costner
Käsikirjoitus: Kevin Costner & Jon Baird
Pääosissa: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington, Jamie Campbell Bower & Jena Malone
Pituus: 182 minuuttia
Ikäraja: K16


Kukaan ei voi väittää, etteikö Kevin Costner olisi elokuvantekijä paikallaan tekemään elokuvaa Yhdysvaltain villistä lännestä. Näyttelijänä uransa aloittanut Costner teki debyyttiohjauksensa vuonna 1990 tähdittämässään länkkärissä Tanssii susien kanssa, joka palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla, ja esikoisohjaaja Costner puolestaan parhaana ohjaajana.

Vuonna 2003 Costner palasi tauon jälkeen western-teemaan ohjaamassaan Open Range -elokuvassa. Viime vuodet hän on puolestaan tuottanut ja esittänyt pääosaa modernissa, nykypäivään sijoittuvassa länkkäridraamassa Yellowstone.

Horizon: An American Saga on Costnerin intohimoprojekti, jota hän on työstänyt Tanssii susien kanssa -elokuvasta lähtien ja johon hän on upottanut hien ja energian lisäksi lähes koko omaisuutensa. Tänä kesänä tuosta projektista julkaistaan valkokankailla kaksi ensimmäistä osaa – Chapter 1 nyt kesäkuun lopussa ja Chapter 2 23. elokuuta.

Costner on kertonut pyrkivänsä tekemään elokuvasarjastaan neliosaisen.

Tuotanto on siis massiivinen, sillä jo pelkästään ensimmäisellä elokuvalla on mittaa kolme tuntia. Pituudestaan ja kaiken valtavuudesta huolimatta elokuva vasta raapaisee pintaa. Se tuntuu pelkältä johdannolta johonkin suurempaan, ja – niin ikävä kuin tätä onkin sanoa – olisi sopinut paljon paremmin kerrottavaksi tv-sarjan muodossa.

Horizon: An American Saga - Chapter 1 / Sienna Miller

Kuva: © 2024 Warner Bros. Entertainment Inc.

Vankkurikaravaani tuntemattomaan

Horizon: An American Saga sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan aikaan, jolloin länsimaalaiset valloittajat alkoivat asuttaa villinä pitämäänsä länttä ja vankkurikaravaanit lähtivät vyörymään kohti tuntematonta. Ensimmäinen elokuva tarkastelee tuota maailmaa niin monista näkökulmista, ettei siinä kunnolla ehdi nousta selkeitä tarinallisia suuntaviivoja.

Horizonin ensimmäinen osa on kuin erikoispitkä tv-sarjan pilottijakso, jossa asetelmaa kehitellään useassa eri lokaatiossa useiden eri hahmojen avulla, mutta näiden välille ei (ainakaan vielä) vedetä yhtäläisyyksiä. Elokuvassa oikeastaan vasta luodaan näyttämö, jolla varsinainen tarina lopulta kerrotaan.

Costner itse esittää elokuvasaagassaan Hayes Ellison -nimistä yksinäistä pyssysankaria, jota ei vielä ensimmäisessä elokuvassa ehditä paljoakaan näyttää. Hahmo astuu kuvaan vasta noin tunnin jälkeen suojelemaan Abbey Leen esittämää Marigoldia ja tämän huolehdittavana olevaa lasta Jamie Campbell Bowerin johtamaa joukkoa vastaan.

Toisaalla Sienna Millerin esittämä, apassien hyökkäyksessä leskeksi jäävä Frances päätyy Sam Worthingtonin kersantin suojiin. Erillisessä tarinajuonteessa Luke Wilsonin esittämä kapteeni johtaa uudisasukkaista koostuvaa vankkurikaravaania läpi vaarallisten seutujen, mutta tässäkään ei vielä päästä oikein eteenpäin.

Apasseilla on puolestaan oma sisäpolitiikkansa, mutta heidän maailmaansa ei vielä ensimmäisessä elokuvassa kummemmin syvennytä. Elokuvan alkukohtaus, missä intiaanit hyökkäävät uudisasukkaiden leiriin, tuntuu “intiaanit pahoja” -näkökulmansa raakuudessa kuin jämähtäneeltä vuosikymmenten taakse – ja tuosta vanhanaikaisuuden tunteesta katsojan on erittäin vaikea irtautua, sillä Costner antaa ensimmäisessä osassa alkuperäisasukkaille vasta hyvin rajallisen äänen.

Hahmoja on valtavasti, eikä kolmen tunnin aikana mistään ehdi saada kunnolla otetta. Kaikki tuntuu olevan johdantoa johonkin suurempaan. Mutta mihin, sitä Costner ei kunnolla onnistu kertomaan.

Horizon: An American Saga - Chapter 1

Kuva: © 2024 Warner Bros. Entertainment Inc.

Ei tällaisia enää tehdä

Suuren luokan westernit ovat vuosikymmenten ajan olleet Hollywoodissa harvinaisuus. Horizonin tyyppisiä elokuvia ei enää tehdä, minkä vuoksi Costnerille pitää nostaa hattua uskalluksesta tarttua jälleen aiheeseen.

Aukeat, punaisten vuorten reunustamat preeriat sinisen taivaan alla ovat hevosineen ja hevosmiehineen americanan peruskuvastoa. Ja tämän hiestä ja lannan hajusta koostuvan maailman Costner hallitsee.

Elokuvan suurin ongelma onkin sen tarinallisessa laajuudessa, jota Costner ei saa pidettyä otteessaan. Tarinajuonteesta toiseen hyppelevässä elokuvassa mihinkään ei syvennytä niin pitkään, että katsojaan ehtisi syntyä siitä jonkinlainen side. Myöskään suunta, mihin tarinassa ollaan menossa, ei varsinaisesti avaudu.

Hakusessaan olevaa suuntaa korostaa John Debneyn musiikki, joka alleviivaa tiettyjen kohtausten tunnelmaa niin vahvasti, että katsoja väkisinkin alkaa pohtia, mitä ihmettä Costner oikein on ajatellut tehdessään juuri näin.

Horizon: An American Saga - Chapter 1 / Sam Worthington

Kuva: © 2024 Warner Bros. Entertainment Inc.

Toimisi paremmin tv-sarjana

Horizon on varmastikin ideansa tasolla upea tarinakokonaisuus. Ensimmäinen elokuva on kuitenkin hätäisen oloisesti kasaan vedetty kokoelma ilmaan roikkumaan jätettyjä aihioita. Nämä aihiot on leikattu yhteen epätasaisesti, kuin välistä olisi napsittu pois paloja kunnolla ajattelematta kokonaisuutta. Usein kohtaukset esimerkiksi näyttävät siltä kuin niiden välillä ei olisi kulunut paljoakaan aikaa, mutta tarina on kuitenkin hypännyt niiden välillä selkeästi eteenpäin. Tämä korostuu etenkin Sienna Millerin leskirouvan tapauksessa.

Mikä toimii tv-sarjan kontekstissa, ei välttämättä toimi elokuvana.

Voihan tästä vielä syntyä jotain koherenttia, kunhan koko neljän (?) elokuvan konaisuus on valmis. Mutta siihen on niin pitkä matka, että usko saattaa loppua kesken. Se nimittäin meinasi loppua jo ensimmäisen elokuvan aikana.

Ensimmäisten kolmen tunnin aikana Costner ei onnistu luomaan yhdessä Jon Bairdin kanssa käsikirjoittamastaan tarinasta ja sen hahmoista niin kiinnostavia, että heidän mukaansa odottaisi pääsevänsä uudestaan. Elokuvan loppukollaasiin on tarkoitus innostaa tulevasta, mutta koska yhteyttä ei ole syntynyt, ylipitkästä mainoksesta on vaikea innostua.

HORIZON: AN AMERICAN SAGA – CHAPTER 1

2/5

”Horizon: An American Saga – Chapter 1 on nykyaikana harvinainen western, mutta Kevin Costner rakentaa tarinaansa elokuvan sijaan kuin tv-sarjaa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat