Arvostelu | Komediaksi tarkoitettu Lower Decks on uusista Star Trek -sarjoista huonoin, ja se on kyllä melkoinen saavutus se

25.01.2021 19:54 | Aki Lehti

Vaikka tyylilaji onkin erilainen, niin vielä Picardiakin huonomman Star Trek -sarjan tekeminen on melkoinen saavutus.

Gene Roddenberryn luoman Star Trek -universumin utopiassa kaikki ovat samanarvoisia, mutta seikkailuiden pääosissa ovat melkein aina komentosillan hahmot. Star Trekissä aina ensimmäisinä kuoleviin red shirts – punapaitahahmoihin ja muihin uhrattavissa oleviin hanttihommia tekeviin mitättömyyksiin keskittyvä Star Trek -komedia on loistava idea. Nimettöminä pysyvistä alempien kerrosten tykinruokahahmoista voisi kuvitella olevan helppoa tehdä oivaltavaa komediaa.

Star Trek: Lower Decks -sarjan luoja Mike McMahan on saanut luvan pilkata, parodioida ja spooffata mielin määrin itsensä toisinaan turhankin vakavissaan ottavaa franchisea. Tuloksena on kuitenkin mihin tahansa moderniin tusina-animaatioon verrattavissa oleva hirvitys. Sarjan loputon kiljuminen, rääkyminen ja kohellus vailla kunnon juonta tai ainuttakaan oivaltavaa ideaa ei naurata kertaakaan, ei edes tai ei ainakaan kovinta trekkietä.

Lower Decks on sitä samaa kuin aivan liian moni muukin nykypäivän animaatiosarja, eli huutamista ja raivostuttavaa metakkaa. Syy metelöintiin on selvä – sarja on sähellyksestään huolimatta tavattoman tylsä. Hahmot meuhkaavat, jotta katsojan on pakko kiinnittää huomiota tv-ruudun tapahtumiin.

Uusista Star Trek -sarjoista niin Discovery kuin erityisesti Picard ovat varsin kehnoja, mutta Lower Decks on aivan luokatonta kuonaa, jolla ei ole juuri muuta tekemistä Star Trekin kanssa kuin hahmojen asut. Viittauksia tuttuihin hahmoihin, paikkoihin, asioihin ja tapahtumiin on toki tarjolla vaikka kuinka paljon. Animaatio tuntuu fanifiktiolta, joten sen läpät ja heitot ovat aivan merkityksettömiä ja kaikkea muuta kuin hauskoja.

Itse asiassa Lower Decks on kuin köyhän miehen versio Seth MacFarlanen The Orville -sarjasta, joka on luvan kanssa tehtyä Star Trek -komediaa virallisemman ja aidomman tuntuinen parodia ja kunnianosoitus alkuperäiselle tv-sarjalle sekä The Next Generationille.

Rick and Mortysta tutun Mike McMahanin sarjan kantava ja ainoa idea on se, että päähenkilöt ovat vain duunareita ja aliluutnantteja Tähtiliiton vähäpätöisessä USS Cerritos -aluksessa. Päähenkilöistä Beckett Mariner (Tawny Newsome) ei piittaa säännöistä tai etenemisestä urallaan ja Brad Boimler (Jack Quaid) on hänen vastakohtansa, kaiken mahdollisimman tarkasti ohjeiden mukaan tekevä nipo, joka ei kuitenkaan osaa toimia tositilanteessa.

Lisäksi alakannen kööriin kuuluvat Sam Rutherford (Eugene Cordero), jolle on juuri asennettu vulcan-kyborgi-implantti, sekä vast’ikään mukaan liittynyt D’Vana Tendi (Noël Wells).

Rutherford on osaava insinööri ja Tendi on epävarma. Muita hallitsevia ominaisuuksia näille hahmoille ei ole vaivauduttu kirjoittamaaan.

Lower Decks on sekoitus fan servicea ja työpaikkakomediaa, joista kumpikaan ei toimi kunnolla. Fanikamana animaatiosarja tyytyy vain raapimaan pintaa, jättäen kaltaiseni trekkie-nörtit ihmettelemään suu auki hukkaan heitettyjä mahdollisuuksia. Satiirisena työpaikkakomediana paketti ei myöskään toimi lainkaan, sillä sen huumori on suunnilleen yhtä fiksua kuin Konttori-sarjan suomiversion. Lower Decks ei ole millään tasolla hauska, oli katsoja sitten Star Trek -fani tai ei.

Vaikka pääosanelikko koostuu merkityksettömistä miehistön jäsenistä, niin silti he joutuvat saman tien ja jatkuvasti mitä kahjompiin seikkailuihin ja ongelmiin. Mukaan änkeää koko ajan mukaan myös komentosillan väkeä kapteenia ja förstiä myöten.

Modernien Star Trek -sarjojen tekijöillä ei ole mitään käryä edes siitä mistä vakavassa Star Trekissä on kyse, joten toimivaa komediaa heiltä on turha odottaa. Lower Decksissä naurunaiheeksi riittää se, että mainitaan nimeltä tuttuja hahmoja tai tehdään Vulcan-tervehdyksiä. Kunnon vitsit uupuvat melkein kokonaan. Ainoa edes etäisesti hauska läppä on kuudennen jakson kohta, jossa Boimler matkii ja vertailee legendaaristen alusten taustaääniä ja ambient-huminaa.

Discovery- ja Picard-sarjat toimivat sentään hetkittäin nojatessaan nostalgiaan. Niiden uudet ideat ja elementit ovat ärsyttäviä, mutta aikuisille suunnattu Lower Decks on vain rasittavan mitäänsanomaton tekele. Tämän Star Trek -animaatiosarjan vaiheiset ovat koko ajan tainnutusmoodissa ja ampuvat kohti katsojaa.

Star Trek: Lower Decks -sarjan ensimmäinen kausi tuli tarjolle kokonaisuudessaan Amazon Prime Videoon viime viikon perjantaina 22. tammikuuta.