Uusimmat

Arvostelu Uusi Agatha Christie -elokuva Kuolema Niilillä on hyvällä tavalla vanhanaikainen murhamysteeri

10.02.2022 12:25 Helinä Laajalahti

Kenneth Branaghin ohjaama Kuolema Niilillä pohjautuu Agatha Christien samannimiseen murhamysteeriin. Branaghin esittämän pääosan lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Gal Gadot, Armie Hammer, Annette Bening ja Rose Leslie.


Kuolema NiililläEnsi-ilta: 11. helmikuuta 2022
Alkuperäisnimi: Death on the Nile
Ohjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Michael Green, perustuu Agatha Christien romaaniin
Pääosissa: Kenneth Branagh, Tom Bateman, Gal Gadot, Armie Hammer & Rose Leslie
Pituus: 127 minuuttia
Ikäraja: K-12


Kenneth Branagh ohjasi vuonna 2017 Agatha Christien murhamysteeriin pohjautuvan elokuvan Idän pikajunan arvoitus, joka loppuhetkillään viittasi seuraavan tarinan sijoittuvan Egyptiin. Kuolema Niilillä on Christien mestarillinen rikosjännäri vuodelta 1937, eikä Branaghin hurmaavan vanhanaikaiselta näyttävässä filmatisoinnissa pyritä modernisoimaan mitään.

Kuolema Niilillä kertoo mestarietsivä Hercule Poirot’sta, jonka esittämistä Branagh itse jatkaa Idän pikajunan arvoituksen tapaan. Käsikirjoituksesta vastaa edellisen elokuvan tapaan Michael Green, mutta tällä kertaa luvassa on kuitenkin edellistä henkilökohtaisempi arvoitus, sillä Branagh ja Green antavat Poirot’lleen taustatarinan, jonka teemat tihkuvat myös nykyhetkeen. Taustatarinassa muun muassa kerrotaan syy hänen hassuille viiksilleen, jotka uhkasivat viedä pääosan edellisessä elokuvassa.

Kuolema Niilillä Death on the Nile / Gal Gadot, Armie Hammer

Poirot on lähtenyt lomailemaan Egyptiin, mutta törmää kuin sattumalta pyramideilla vanhaan tuttuunsa Bouciin (Tom Bateman). Pian hän löytää itsensä Gal Gadot’n ja Armie Hammerin esittämien Linnet ja Simon Doylen häämatkan juhliin Niilin risteilyllä.

Ja kuinka ollakaan, risteilyllä tapahtuu murha ja Poirot’n silmissä kaikki ovat saman tien epäiltyjä. Vanhat kaunat, ristiriidat ja tietenkin myös rakkaus näyttelevät keskeistä roolia mestarietsivän tutkiessa tapausta, johon hääparin lisäksi näyttäisi olevan kytköksiä jokaisella risteilyaluksen matkustajalla. Eivätkä murhatkaan jää yhteen.

Risteilyllä mukana ovat hääparin, Poirot’n ja Boucin lisäksi Boucin äiti (Annette Bening), Linnetin palvelijatar (Rose Leslie), Simonin ex-heila (Emma Mackey), tuttu lääkäri ja Linnetin ex-heila (Russell Brand), esiintyjänä toimiva Salome Otterbourne (Sophie Okonedo) ja hänen managerinsa (Letitia Wright), Linnetin serkku (Ali Fazal) sekä Linnetin kummitäti seuraneiteineen (Jennifer Saunders ja Dawn French).

Kuolema Niilillä pysyy kasassa huomattavasti paremmin kuin Idän pikajunan arvoitus. Molemmissa on samantyyppinen teema: suljetussa, ylellisessä tilassa – ensin juna, nyt jokilaiva – tapahtuu outo murha ja kaikilla paikalla olevilla on keskenään jotain yhteistä ja siten myös salaisia kaunoja. Tällä kertaa tarinaa pitelee paikoillaan henkilökohtaisempi sävy. Epäillyt ovat alusta pitäen keskenään tuttuja, samoin Poirot’lla on heihin läheisempi yhteys.

Kuolema Niilillä Death on the Nile

Klassisten murhamysteereiden ystäville Kuolema Niilillä tarjoaa herkullisen näyttämön maailmankuulujen nähtävyyksien, Gizan pyramidien ja Abu Simbelin temppelin varjossa. Niilillä seilaavasta risteilyaluksesta huokuu samanlainen, tosin pienemmän mittakaavan elegantti luksus kuin James Cameronin Titanicista. Matkalla on murhista huolimatta (tai ehkäpä juuri niiden vuoksi, saattaa murhamysteereiden ystävä kuiskata) miellyttävä olla mukana.

Täysin ongelmaton Kuolema Niilillä ei kuitenkaan ole. Käsikirjoituksen keskittyessä syventämään Poirot’n hahmoa ja tehdessä tästä hupaisan sijaan melankolisempaa, varsinainen murhatutkimus uhkaa jäädä sivuun. Palapelin palasten kasaaminen tapahtuu hätäisen oloisesti ja tilanteesta useasti katoaa arvoituksen avautumisen kutkuttava jännitys.

Viehättävän vanhanaikainen, viihdyttävä ja kauniisti kuvattu murhamysteeri Kuolema Niilillä on silti.

Armie Hammer on tätä nykyä elokuvien persona non grata ja hänen näkemisensä saattaa aiheuttaa joillekin kylmiä väreitä, mutta silti hänen rooliaan ei ryhdytty kuvaamaan uusiksi toisen näyttelijän voimin. Vaikka näyttelijän osuus elokuvan trailerissa on kutistettu lähes olemattomiin, varsinaisessa elokuvassa Hammerin rooli on edelleen keskeinen.

KUOLEMA NIILILLÄ

Arvosana: 3/5
”Agatha Christien klassikkoon pohjautuva Kuolema Niilillä on viehättävän vanhanaikainen  ja viihdyttävä murhamysteeri maailmankuulujen nähtävyyksien varjossa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat