Uusimmat

Arvostelu Netflixin pelastama Lucifer-sarja sai viiden vuoden jälkeen tyydyttävän päätöksen

10.09.2021 20:00 Helinä Laajalahti

Kuuden kauden mittainen, Tom Ellisin tähdittämä ja Neil Gaimanin luomaan hahmoon pohjautuva Lucifer-sarja on nyt katsottavissa Netflixissä kokonaisuutena.

Huom! Juttu sisältää pieniä juonipaljastuksia viidenteen kauteen saakka, mutta ei spoilaa kuudetta kautta.

Neil Gaimanin Sandman-sarjakuvassa vuonna 1989 esitelty ja sittemmin oman sarjakuvansa saanut Lucifer Morningstar eli itse Paholainen sai oman, Tom Kapinosin luoman tv-sarjansa vuonna 2016. Tänään sarjasta on julkaistu kuudes ja samalla viimeinen kausi Netflixissä.

Tv-sarjana Lucifer kertoo Helvetin hylänneestä Paholaisesta (Tom Ellis), joka on päätynyt Los Angelesiin yökerhon omistajaksi. Häntä kyllästyttää se, että häntä pidetään valheiden kuninkaana ja syytetään kaikista ihmisten tekemistä virheistä – hänhän kun on suoruuden ja oikeudenmukaisuuden perikuva.

Sattumalta Lucifer kohtaa mystisesti itseensä vaikuttavan etsivä Chloe Deckerin (Lauren German) ja päätyy tuon mysteerin houkuttamana työskentelemään Deckerin pariksi ja konsultiksi LAPD:n riveihin – onhan hän taivaallista sukujuurta ja pystyy siksi kaivamaan ihmisistä ulos heidän suurimmatkin salaisuutensa.

LUE MYÖS: Lucifer päättyy tällä viikolla – Nämä 10 asiaa Netflixin hittisarjasta on hyvä tietää, olit sitten fani tai vasta aloittamassa katsomista

Ensimmäisten kausien aikana Lucifer näyttäytyy ihmistuttavilleen karismaattisena, mutta omahyväisenä miehenä, jolla on hyvä ihmistuntemus ja josta on apua rikosten selvittämisessä. Pikkuhiljaa hänen todellisen henkilöllisyytensä tunteva sisäpiirinsä kuitenkin alkaa laajeta ja kolmannen kauden lopussa myös Luciferin työpartnerina toimiva Chloe saa tietää totuuden.

Kolmannen kauden päätös toimi vedenjakajana Luciferin tarinassa. Kausi loppui todelliseen cliffhangeriin Luciferin paljastettua todelliset kasvonsa Chloelle – ja sitten sarjan tuotannosta vastaava Fox päätti pistää lapun luukulle ja lakkauttaa sarjan kesken kaiken.

Paholaisen pelasti kuitenkin Netflix, jonka myötä sarja sai vielä kolme tuotantokautta. Nyt julkaistu kuudes on siis lopulta viimeinen, ja kausi vetää kaikki keskeiset tarinalinjat fanien kannalta tyydyttävällä tavalla yhteen.

Lucifer

Ensimmäisestä viidenteen kauteen

Lucifer pohjautuu Neil Gaimanin luomaan hahmoon vain hyvin löyhästi. Sarjassa mukana on sarjakuvassakin nähty idea Los Angelesissa asustavasta paholaisesta, tämän Lux-nimisestä yökerhosta sekä muutamia tuttuja hahmoja kuten enkeli Amenadiel (D.B. Woodside) ja demoni Mazikeen (Lesley-Ann Brandt). Tarinan keskeiset ihmishahmot ovat puolestaan tv-sarjaa varten käsikirjoitettuja.

Ensimmäinen kausi otettiin etenkin tästä syystä vastaan ristiriitaisin tuntein. Gaimanin fanit olivat pettyneitä päätökseen kertoa Luciferin tarina rikossarjan muodossa, eikä sarja vielä onnistunut luomaan ryyppäävästä ja irstailevasta Luciferista tarpeeksi monitahoista hahmoa.

Ykköskauden jälkeen käsikirjoittajat alkoivat kuitenkin saada Luciferista ja muista keskushahmoista parempaa otetta. Gaimanin maailma jätettiin lähes kokonaan taakse ja sarjassa keskityttiin luomaan jotain uutta ja omaa. Rikoksia selvittävän paholaisen taustalla jylläävä kristillinen mytologia alkoi myös ujuttautua tarinaan mukaan suuremmassa roolissa, mikä loi rikossarjana alkaneeseen sarjaan kiehtovaa yliluonnollista fantasiaelementtiä – hyvin samaan tapaan kuin Supernaturalissa aikoinaan.

Mukana vieraili useita Raamatusta tuttuja, tuhansia vuosia vanhoja nimiä, joille annettiin päähahmon tapaan rooli ja tehtävä modernissa maailmassa. Viiden ensimmäisen kauden aikana sarjassa tavataan muun muassa Eeva, Kain, arkkienkeli Mikael sekä itse Jumala vaimoineen. Perhesuhteet ja kristillinen mytologia nousevatkin keskeiseen rooliin Taivaasta lankeemuksensa vuoksi Helvetin vartijaksi heitetyn Luciferin etsiessä itseään.

Sarjan keskeiseen rooliin nousee juuri Paholaisen itsetutkiskelu ja kysymys vapaasta tahdosta, minkä myötä sarjan käsittelemät teemat laajenevat yksittäisestä hahmosta universaaleiksi. Lucifer istuu Rachael Harrisin esittämän terapeutti Lindan vastaanotolla kuin kuka tahansa meistä, pui rikkinäistä isäsuhdettaan ja jakso jaksolta löytää palasia itsestään.

Yksittäisten jaksojensa osalta Lucifer on hyvin epätasainen sarja, kuten niin monet muutkin vastaavantyyppiset, pitkään jatkuneet fantasiasarjat. Hahmojen edesottamukset ja osa tarinankäänteistä tuntuvat välillä raivostuttavan typeriltä, mutta lopulta Lucifer aina onnistuu vetämään oikeista naruista, joiden myötä suvantovaiheet on helpompi antaa anteeksi.

Mikäli et halua tietää sarjan kuudennesta, viimeisestä kaudesta mitään, lopeta lukeminen tähän.

Lucifer / Tom Ellis, Lauren German

Viimeinen kausi

Viidennen kauden päätteeksi nähtiin suuri enkelisota, jossa vastakkain olivat Luciferin ja Mikaelin (Ellis tuplaroolissa) joukot ja josta Lucifer selvisi voittajana. Tämä voitto teki hänestä kelpoisen jumalan rooliin edellisen Jumalan (Dennis Haysbert) lähdettyä eläkkeelle.

Kuudennella kaudella Luciferilla alkaa kuitenkin olla epäilyksiä siitä, olisiko hänestä sittenkään jumalaksi tai haluaisiko hän edes nousta Taivaaseen isänsä paikalle. Tilannetta hankaloittaa vielä mahdollisen maailmanlopun uhka ja Luciferin elämään lennähtävä, salaperäinen uusi hahmo (Brianna Hildebrand).

Suosikkisarjojen lopetukset ovat aina fanien näkökulmasta hankalia, mutta Lucifer tekee viimeisellä kaudellaan sarjan ystäville palveluksen ja vetää kaikki keskeiset tarinalinjat tyydyttävällä tavalla pakettiin. Kuudes kausi ei ainoastaan kerro loppuun Luciferin ja Chloen tarinaa, vaan lisäksi yhteen vedetään kauniisti myös Amenadielin, Mazikeenin, Eevan (Inbar Lavi) sekä etenkin Danielin (Kevin Alejandro) ja Ellan (Aimee Garcia) osuudet.

Viimeinen kausi käsittelee Lucifer-sarjaa kokonaisuutena, ja nostaa esille asioita ja tapahtumia – ja jopa hahmoja – myös edellisiltä kausilta. Laadullisesti kausi on tuttuun tapaan epätasainen (esimerkiksi viime kaudella nähdyn musikaalijakson rinnalle nousee nyt animaatiojakso), mutta 10-osaisen kauden viimeiset jaksot onnistuvat korjaamaan paljon. Luvassa on paljon odotettuja ja ennalta arvattuja tilanteita, mutta harvinaista kyllä, myös toimivia yllätyksiä.

Varsinaisen keskustarinan lisäksi kaudella nähdään paljon yhteiskunnallista kommentaaria, sillä käsitteleehän sarjan tarina ihmisen vapaata tahtoa, synnin olemusta, anteeksiantoa ja yleisestikin ihmisen arvoa niin hänen omissa kuin muidenkin silmissä. Näistä kommenteista vaikuttavin on kuudennessa jaksossa nähtävä Black Lives Matter -teema.

Kaiken kaikkiaan Luciferin viimeinen kausi tuntuu lopputekstien pyöriessä jäävän plussan puolelle ja Luciferille kumppaneineen voi jättää hyvillä mielin jäähyväiset.

Lucifer on katsottavissa kokonaisuudessaan Netflixissä 10. syyskuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat