UUSIMMAT

Arvostelu | Margot Robbien tähdittämä Dreamland on köyhän miehen Bonnie & Clyde, mutta visuaalisesti hieno rikosleffa

19.02.2021 12:12 | Helinä Laajalahti

Teini-ikäinen maalaispoika päätyy suojelemaan Margot Robbien esittämää pankkirosvoa ja suuntaa tämän kanssa kohti seikkailua ja unelmien maata.


Julkaistu VOD-palveluissa: helmikuu 2021
Alkuperäisnimi: Dreamland
Ohjaus: Miles Joris-Peyrafitte
Käsikirjoitus: Nicolaas Zwart
Pääosissa: Finn Cole, Margot Robbie, Travis Fimmel, Kerry Condon, Darby Camp
Pituus: 98 minuuttia
Ikäraja: K12


Dreamland on vahvasti Margot Robbie -vetoinen rikosdraama, joka todistaa jälleen kerran, kuinka joskus pelkkä valkokangaskarisma riittää viemään elokuvan ansiokkaakseen loppuun.

The Wolf of Wall Streetistä vuonna 2013 Hollywood-uransa aloittanut australialaisnäyttelijä on ehtinyt vain muutamassa vuodessa nousta yhdeksi aikamme vakuuttavimmista näyttelijöistä, mistä kertoo myös kaksi ansaittua Oscar-ehdokkuutta (I, Tonya vuonna 2018 ja Bombshell vuonna 2020). Robbie on ehtinyt esiintyä hyvin monenlaisissa rooleissa, joista suurelle yleisölle näkyvin on tietenkin DC-elokuvien Harley Quinn.

Näyttelemisen ohella Robbie ryhtyi muutama vuosi sitten tuottajaksi. Hän toimii pääosan lisäksi tuottajan roolissa myös Miles Joris-Peyrafitten ohjaamassa Dreamlandissa.

Dreamland sijoittuu suuren laman aikaan 1930-luvun Teksasiin, pieneen tuulenpieksemään kyläpahaseen, jota laman lisäksi kurittavat voimakkaat hiekkamyrskyt. Tuon kylän laitamilla asustaa teini-ikäinen Eugene (Finn Cole) yhdessä äitinsä (Kerry Condon), sisarpuolensa (roolissaan erittäin mainio Darby Camp) ja poliisissa toimivan isäpuolensa (Vikings-sarjan Ragnar Lothbrokina tunnettu Travis Fimmel) kanssa.

Kylän elämä järkkyy, kun nuoren tytön kuolemaan syyllistyneen pankkirosvon, Allison Wellsin (Robbie), arvellaan piilottelevan poliisia alueella. Palkkio kiinni saamisesta on suuri ja koko kylä osallistuu etsintätalkoisiin.

Kun Eugene löytää haavoittuneen Allisonin kotitilansa vajasta, seikkailusta haaveileva nuorukainen antautuu arvoituksellisen naisen valtaan. Pian hän löytää itsensä auttamasta tätä pakoon ja suuntaamassa itsekin kohti omaksi kuvittelemaansa unelmaa Meksikossa.

Dreamland on elokuva nuoruuteen liittyvästä elämänjanosta ja seikkailuvietistä, jopa orastavasta rakkaudesta, joka nuoren hahmon mielessä antaa kyseenalaisille toimille oikeutuksen.

Elokuvassa näkyy vahvana Bonnie and Clyde -teema, joka sekoittuu Terrence Malickin Onnellisten aika (Days of Heaven) -elokuvan tyylisiin tunnelmiin. Hiekkamyrskyjen piinaamassa pikkukaupungissa kaikki värit tasoittuvat hiekan eri sävyihin ja luonnon voima huokuu hahmojen toiminnan ympärillä.

Lyle Vincentin (The Bad Batch, A Girl Walks Alone at Night) kuvaus onkin ansiokasta. Luonnon voiman lisäksi kuvaaja käyttää hyväkseen kiehtovia kuvakulmia, kuten esimerkiksi Eugenen ja Allisonin pakomatkalla motellihuoneessa kuvattu suihkukohtaus, jossa kamera pysyttelee itsepintaisesti syrjässä sivuosassa. Unelmat ja haaveet näytetään puolestaan eri kuvasuhteella rakeisen lomavideon tasoisena.

Jokin Dreamlandista kuitenkin jää puuttumaan, sillä esikuviensa tasolle se ei tyylikkäästä ulkonäöstään huolimatta nouse. Vaikka Robbie on käytännössä lähes täydellinen kaikessa, mitä hän tekee, on Eugenen ja Allisonin keskinäinen vetovoima hukassa. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että on vaikea kuvitella Allisonin tapaisen pakkauksen oikeasti kiinnostuvan Eugenen kaltaisesta pojasta, jonka elämänkokemus on lähikaupasta pihistettyjen seikkailutarinoiden tasolla.

Dreamlandin ohjaana toimii nuori Joris-Peyrafitte, joka on aiemmin tehnyt vain yhden pitkän elokuvan, mysteeridraaman As You Are (2016), joka palkittiin Sundancen festivaaleilla tuomariston erityispalkinnolla. Sama kaveri on myös kiinnitettynä ohjaamaan uusi, Robbien tuottama ja mahdollisesti myös tähdittämä elokuvaversio kulttisarjakuvasta Tank Girl. Toistaiseksi uuden Tank Girlin tuotanto on kuitenkin jäissä.

DREAMLAND

3/5
”Margot Robbien tähdittämä ja tuottama Dreamland on visuaalisesti kaunis, mutta henkilökemialtaan vajaaksi jäävä rikosdraama tuulenpieksemältä Teksasin syrjäseudulta.”

Muropaketin uusimmat