Arvostelu Marvelin aikuisille suunnattu ääriväkivaltainen Hit-Monkey -sarja on sietämätöntä roskaa
Marvel’s Hit-Monkey -sarja on ei ole muuta kuin todella köyhän miehen Deadpool.
Jo marraskuussa Yhdysvalloissa Hulu-palvelussa esitetty Hit-Monkey on kehnoin Marvel-sarja tähän mennessä. Huonoa huumoria ja ääriväkivaltaa sekoittava animaatio on tyyliltään tietysti jotain aivan muuta kuin näytelmäsarjat. Silti jopa kehnoimmat Netflixin Marvel-jaaritttelut ovat nautinnollisempaa katsottavaa kuin Marvel Televisionin viimeiseksi tuotannoksi jäävän palkkamurhaaja-apinan seikkailut.
Marvelin viime toukokuussa ensi-iltansa saaneen M.O.D.O.K.-sarjan huumori ärsytti osaa katsojista. Muropaketin arvostelussa M.O.D.O.K. keräsi kehut, mutta varttuneemmille katsojille suunnattua animaatiota ei todellakaan kannattanut katsoa kuin maksimissaan pari-kolme jaksoa kerralla. Jos M.O.D.O.K.-isopään rääkymis- ja häsellyshuumori pänni, niin Hit-Monkey kannattaa jättää kokonaan väliin.
Kymmenestä noin puolen tunnin mittaisesta jaksosta koostuva Hit-Monkey alkaa toimia edes jollain tasolla vasta viimeisten jaksojen aikana. Sinne asti pääsy on melkoisen työn ja tuskan takana. Hit-Monkey on melko uskollinen lähdemateriaalille, mutta muutaman muutoksen ja lisäyksen ansiosta sarja on parhaimmillaan vain tylsä ja huonoimmillaan täysin sietämätön.
Hit-Monkey alkaa kuten vuoden 2010 sarjakuvakin.
Japaniin keikalle saapuvaa Bryce-palkkamurhaajaa (Jason Sudeikis) kusetetaan ja hän pakenee kirjaimellisesti vuorille. Siellä mies kohtaa makakiapinaheimon, jotka auttavat haavoittunutta ammattitappajaa. Pahikset seuraavat kuitenkin perässä ja ampuvat hengiltä Brycen lisäksi melkein koko apinaköörin.
Eloon jää vaan yksi makaki, joka päättää kostaa lajitoveriensa murhan. Apua aseistautunut apina saa Brycelta, jonka sielu jää kummittelemaan tälle olemassaolon tasolle. Kuollut palkkamurhaaja osaa henkiolentona puhua lumiapinaa. Sarjakuvasta poiketen Bryce on yhtä suuressa rooliin kuin karvainen tappaja.
Kerronnan kannalta muutos on ymmärrettävä.
Aave toimii oppaana ja opettajana, sekä tulkkina ihmishahmojen ja Hit-Monkeyn välillä. Sarjan Bryce on niin rasittava hahmo, että hänen toivoisi kuolevan kunnolla heti kättelyssä ja häipyvän sarjasta jonnekin tuonpuoleiseen länkyttämään.
Henkiolennon ja konetuliaseilla yakuzaa jahtaamaan lähtevän apinan tarinan kuvittelisi olevan edes jollain tasolla viihdyttävä. Alkuasetelma on mukavan kaheli, mutta kertomus päätyy junnaamaan paikoillaan. Alkuperäistä Hit-Monkey-sarjakuvaa julkaistiin vain neljän numeron verran. Niiden tarina on venytetty väkisin kymmenen jakson pituiseksi tuomalla mukaan täysin tarpeettomia sivuosahahmoja ja juonikuvioita.
Bryce ei ole muuta kuin todella köyhän miehen Deadpool, joka ei ole hetkeäkään hiljaa. Hahmo suoltaa mukahauskaa, kaksimielistä monologiaan loputtomiin ja katsojan tekee mieli kuristaa ääninäyttelijänä toimiva Jason Sudeikis jo ensimmäisen jakson aikana.
Piirrostyyliltään sarja eroaa melkoisesti sarjakuvista, joka on lähinnä positiivinen asia.
Mukana on samaa tunnelmaa kuin sarjiksessa, mutta tv-versio on reippaasti enemmän animeen päin kallellaan. Viihdyttäväksi tarkoitettu pöljä huumori, gore ja ääriväkivalta olisivat todennäköisesti vielä kehnompaa, jos liikkuva kuva olisi yhtä synkkää kuin Hit-Monkey-lehden piirrosjälki:
Hit-Monkeyn ja Brycen välinen kemia alkaa toimia edes jollain tasolla vasta viimeisissä jaksoissa. Muut hahmot ovat pelkkiä tyhjiä kuoria ja kirjoitettu mukaan vain täytteeksi.
Japanilaispoliitikkojen ja -poliisien suhteet yakuza-gangstereihin ovat pelkkää klisettä sekä kaikki japanilaishahmot niin yksiulotteisia, että sarjaa on hankala uskoa Disney-tuotokseksi. Myöskään japanilaiskulttuurista tai -maisemista ei saada yhtikäs mitään irti.
Ääninäyttelijöinä toimivat esimerkiksi George Takei ja Olivia Munn. He ja kollegansa hoitavat hommansa kunnialla. Pahviständihahmoihin on mahdotonta saada eloa, käsikirjoituksen ja erityisesti dialogin ollessa täyttä roskaa.
Kumma kyllä pääosakaksikosta ja heidän suhteestaan löytyy loppupuolella jopa syvyyttä ja nyansseja, mutta aivan liian myöhään. Pahiksista ainoa edes etäisesti kiinnostava on Lady Bullseye.
Sarjan sijaan aikansa kannattaa käyttää mieluummin alkuperäismateriaaliin. Marvel Comics on kasannut oivan esittelypaketin Hit-Monkey-sarjakuvista, jotka voi lukea kustantamon Marvel Unlimited -palvelusta 9,99 dollarin kuukausimaksua vastaan. Unlimited tarjoaa tällä hetkellä viikon ilmaisen kokeilun.
Hit-Monkey toimisi todennäköisesti paremmin suoraviivaisempana tarinana, maksimissaan neljän jakson mittaisena ja ilman sen suurempia muutoksia lähdemateriaaliin. Sarja on tainnut päästä tuotantoon vain sopimusteknisistä syistä. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Marvel Televisionin tuotoksia ei tule ikävä.
Hit-Monkey-sarjan kaikki jaksot tulivat tarjolle Disney+:n Star-osioon tänään 26. tammikuuta.