Uusimmat

Arvostelu Marvelin epätasainen Moon Knight -tv-sarja pysyy kasassa Oscar Isaacin ja Ethan Hawken ansiosta

30.03.2022 11:59 Aki Lehti

Disney+:n Moon Knight on hieman epätasainen Marvel-sarja, joka seisoo silti täysin omilla jaloillaan.

Werewolf by Night -sarjakuvassa vuonna 1975 ensiesiintymisensä tehnyt ja vuonna 1980 oman lehden saanut Moon Knight taitaa olla suurelle yleisölle kaikkialla maailmassa suht tuntematon Marvel-supersankari. Todennäköisesti tästä johtuen Marvel Studios ja Disney+ lähettivät Moon Knight -sarjasta toimittajille neljä ennakkojaksoa. Yleensä Disney+:n Marvel-sarjoista saa katsottavaksi arviota varten vain pari-kolme jaksoa.

Moon Knight -minisarja sisältää yhteensä vain kuusi jaksoa.

Ne Marvel-fanit, joille sarjakuva ei ole tuttu todennäköisesti diggaavat sarjasta. Alkuperäismateriaalia pidempään fanittaneelle sarja on lievä pettymys, erityisesti todella hyvää luvanneiden trailerien jälkeen. Moon Knight ei missään tapauksessa ole huono, muttei myöskään rohkeasti niin omaperäinen supersankariseikkailu kuin sen tekijät tuntuvat itse uskovan.

Sarja sekoittaa Indiana Jones -tyylistä seikkailua komediaan ja mielisairaudesta kertovaa draamaa kauhuun. Sekasotkun pitävät kasassa pääosia taidolla esittävät Oscar Isaac ja Ethan Hawke.

Isaac näyttelee sarjassa tuplaroolin. Pääohenkilö ei ole niinkään Moon Knight -supersankari, vaan Lontoossa asuva hömelö ja ylikiltti Steven Grant. Egypti-intoilija työskentelee museon lahjatavarakaupassa, vaikkei tahdo pysyä hereillä ja nukahtelee kirjaimellisesti pystyyn.

Stevenin muisti pätkii ja öisin hän kahlitsee itsensä sänkyynsä. Syynä on dissosiatiivinen identiteettihäiriö ja Stevenin kanssa saman kropan jakava palkkasotilas Marc Spector, joka puolestaan on egyptiläisjumala Konshun maanpäällinen avatar, eli Moon Knight -supersankari. Steven ei muista mitään niistä hetkistä jolloin Marc ottaa kropan hallintaansa. Persoonallisuudet pystyvät kuitenkin keskustelemaan keskenään heijastavien pintojen ja peilikuvien kautta.

Premissi vaikuttaa kirjoitettuna sekavalta, mutta sarja ei ole vaikeaa katsottavaa. Moon Knight on siitä harvinainen Marvel-tekele, että se seisoo täysin omilla jaloillaan, kokonaan irrallaan MCU:sta.

Tarinan pahis on Ethan Hawken esittämä kulttijohtaja Arthur Harrow, joka havittelee Stevenin/Marcin hallussa olevaa muinaisesinettä. Seikkailussa on mukana myös Marcin vaimo Layla (May Calamawy), ja koko kertomus pyörii näiden kolmen (tai siis neljän) hahmon ympärillä.

Sarjakuvien puolella Moon Knight oli alun perin antisankari, mutta hahmosta on nähty vuosikymmenten aikana useita eri versioita. Sarjan pääpäsmärinä toimiva Jeremy Slater rakentaa tarinansa päähenkilön kahtia jakautuneen mielen varaan, josta saa revittyä helposti niin draamaa kuin huumoriakin.

Idea on oivallinen ja Isaac selvästi nauttii saadessaan näytellä kahta täysin erilaista, mutta omilla tavoillaan yhtä överiä hahmoa.

Hömelönkömpelö Steven on täyttä slapstickia, mitäänsanomaton perusjamppa joka on aivan hukassa joutuessaan yliluonnolliseen seikkailuun. Fyysinen komedia menee välillä liian överiksi, kuten myös Isaacin ilmeisesti tahallisen kehno brittiaksentti. Stevenin kärsimyksiä ja ongelmia on hankala ottaa vakavasti, koska hahmo on melkein kuin sketsisarjasta.

Ensimmäisen episodin ajan idea viihdyttää, Stevenin ollessa täysin hukassa. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa kohtaus jossa nörtti on pulassa pahisten ympäröimänä. Seuraavana hetkenä ilkiöt makaavat Marcin toimesta kuolleena maassa, eikä Stevenillä ole hajuakaan mitä tapahtui. Kahden saman kropan jakavan hahmon välinen kanssakäynti alkaa toistaa itseään liikaa jo toisen jakson aikana.

Mielenterveysongelmat sekä kaikki Egyptiin ja Lähi-Itään liittyvä on toteutettu todella tarkasti ja viimeisen päälle oikein. Lopputekstit paljastavat mukana olevan melkoisen määrän konsultteja.

Egyptiläinen Mohamed Diab on ohjannut sarjan jaksoista neljä. Vaikka Moon Knight onkin kuvattu pääosin Unkarissa, niin sen Lontoo ja erityisesti Kairo ovat vakuuttavan näköisiä. Soundtrackilla kuullaan esimerkiksi egyptiläistä hip hopia, joka sopii seikkailun tunnelmaan mainiosti.

Kahdesta jaksosta vastaa ohjaajakaksikko Justin Benson ja Aaron Moorhead, jotka ovat juuri oikeat miehet tekemään surrealistisempaa sekoilua. Aivot nyrjäyttävistä tieteiselokuvista tuttujen ohjaajien kädenjälki näkyy kunnolla vasta nelosjaksossa, jonka painajaismaisen tunnelman myötä sarja iskee isomman vaihteen silmään. Kakkosjaksoa en olisi tunnistanut heidän ohjaamakseen ilman lopputekstejä.

Visuaalisesti Moon Knight on osittain turhan valju ja perinteisen neutraali Marvel-tuotos. Tyyliltään sarja on suurelta Indiana Jones -tyylinen seikkailu buustattuna Legion-sarjaa muistuttavalla hetkittäisellä häröilyllä. Perinteistä supersankarimäiskettä on mukana suht vähän, mutta Moon Knight on sivuosahahmo omassa sarjassaan syystä – teos lepää Isaacin harteilla ja supersankariasu peittää hänen kasvonsa kokonaan.

Myös Ethan Hawkella on ilmeisen hauskaa päästessään esittämään kerrankin pahista. Kulttijohtaja Arthur Harrow on hyvällä tavalla mahdollisimman kliseinen ilkiö, joka haluaa tuomita kaikki maailman ihmiset ennenaikaiseen kuolemaan. Rauhallisen tyynesti suunnitelmistaan kähisten kertova Harrow ilmestyy useaan kohtaukseen huvittavasti tyhjästä, kuin puun takaa BBC:n luontodokumenteissa esiin astuva David Attenborough.

Kuujumala Khonshu on komea CGI-ilmestys, joka toimii ääninäyttelijä F. Murray Abrahamin ansiosta. Kärttyisän suorasukainen Khonshu yllyttää Steveniä/Marcia väkivallantekoihin huvittavalla tavalla.

Moon Knight ei ole niin synkkä, kauhupainotteinen tai varttuneemmille katsojille suunnattu kuin sen trailerit lupasivat. Ihan perheen pienimmille sarjaa ei silti kannata näyttää. Esimerkiksi ahdistavan nelosjakson ikärajaksi Disney on lätkäissyt K14. Se onkin kammomuumioineen neljästä jaksosta paras. Toivottavasti kaksi viimeistä episodia trippailevat samaan tyyliin, mutta vielä rohkeammin.

Sarja viihdyttää tuijotettuna putkeen, mutta Disney+ esittää sitä jakso per viikko -tahtiin. Usea suoratoistopalvelun sarja on hyötynyt esitystahdista, mutta Moon Knight taitaa olla poikkeus. Se kannattaa katsoa yhteen pötköön, kunhan kaikki jaksot ovat tarjolla.

Moon Knight on ängetty turhan täyteen tavaraa, eri tyylejä ja ideoita, mutta Marvelin kertakäyttöviihteeksi se on paremmasta päästä. Lisäpisteet sarja saa siitä, että sitä voi katsoa kuka tahansa, ilman minkään sortin käsitystä MCU:n aiempien elokuvien ja sarjojen tapahtumista.

Moon Knightin ensimmäinen jakso tuli tarjolle Disney+:aan tänään 30. maaliskuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat