Uusimmat

Arvostelu: Marvel’s Runaways on mukavan erilainen Marvel-sarja

26.11.2017 12:28 Aki Lehti

Brian K. Vaughanin sarjakuvaan perustuva Hulun supersankarisarja nähdään Suomessa HBO Nordicilla.

HBO Nordicilla nähtävä Hulu-palvelun Marvel’s Runaways -alkuperäissarja on piristävä poikkeus ja jotain muuta kuin Netflixin aikuisemmalle yleisölle suunnatut katutason sankareiden väkivaltaiset sarjat tai mainosrahoitteisten kanavien koko perheen kevyet viihdehömpät kuten Agent Carter tai Agents of S.H.I.E.L.D.

Marvelin historiasta löytyy vaikka kuinka paljon hahmoja ja sankareita, joiden suurimmat ongelmat liittyvät teini-ikäisten arkeen, aikuistumiseen ja angstiin ja niiden yhteensovittamiseen supersankaruuden kanssa. Runaways vetää perinteisen kasvutarinan mukavan överiksi, vaikka kirjoitettuna sarjan premissi kuulostaakin melko päättömättömältä – mitä jos omat vanhempasi ovatkin superpahiksia?

Päähenkilöt ovat ystäviä rikkaiden vanhempiensa kautta ja ovat tunteneet toisensa suunnilleen koko ikänsä. Mukana ovat perusnörtti Alex (Rhenzy Feliz), gootti Nico (Lyrica Okano), jatkuvasti tekohymyilevä Karolina (Virginia Gardner), punkkari ja maailmanparantaja Gert (Ariela Barer), suosittu urheilijapoika Chase (Gregg Sulkin) ja hissukka Molly (Allegra Acosta).

Lukioikäiset ystävykset todistavat punaisiin kaapuihin pukeutuneiden vanhempiensa tekevän jotain, joka vaikuttaa rituaalimurhalta.

Runawaysin käsikirjoittajina ja tuottajina toimivat Josh Schwartz ja Stephanie Savage, jotka tunnetaan parhaiten The O.C. -ja Gossip Girl -sarjoista. He ovat juuri oikea parivaljakko tv-adaptaation tekijöiksi, sillä Brian K. Vaughanin Runaways-sarjakuva on rehellinen saippuaooppera, kuten periaatteessa kaikki muutkin hänen parhaimmat tekeleensä kuten Y: The Last Man, Paper Girls ja Saga.

Ensisilmäyksellä Runaways vaikuttaa itsetietoisen hauskalta sanailulta ja ihmissuhdedraamalta, joka tajuaa lähtöasetelmansa olevan melkoisen älytön. Los Angelesin rikkaiden ihmisten maailmaan sijoittuvan sarjan aikuiset ovat arkielämässään mukana niin skientologian kaltaisessa uskonlahkossa kuin huippulääketieteessä. Teineille vanhempien touhut tuntuvat tietysti täysin tavallisilta ennen murhaa, mutta ne kaikki kietoutuvat jollain tavalla mukaan superpahiksien mysteeriin ja heidän Pride-nimiseen järjestöönsä.

Runaways on onneksi paljon enemmän kuin pelkkä teinisaippuaooppera, vaikka varsinkin sen nuoret hahmot ovat ilmeisen tahallisesti karikatyyrimaisia, mutta tuntuvat silti ongelmineen aidoilta. Nuorten näyttelijöiden välillä on kemiaa ja ryhmän dynamiikka on toimii. Älyttömän juonen osasista useat ovat vertauskuvia oikean elämän vaikeuksille.

Ensimmäiset jaksot ovat lähinnä hahmojen esittelyä, joita on enemmän kuin tarpeeksi, sillä tv-sarja keskittyy sarjakuvaa enemmän myös aikuisiin. Sarjiksessa oltiin täydessä vauhdissa jo parin ensimmäisen numeron aikana, mutta sarjan on pakko käynnistyä hitaammin, jotta katsoja pysyy kärryillä ja tajuaa kuka kukin kuudestatoista eri hahmosta edes on. Supervoimista ehditään esitellä vasta Mollyn hulkmainen vahvuus.

Runaways eroaa muista Marvel-sarjoista myös siltä osin, ettei se sijoitu samaan universumiin niiden ja elokuvien kanssa. Sen arjen ja supersankarihommien sekoitus toimii, sillä henkilöhahmoihin keskittymällä mukana olevat fantasiaelementit eivät vaikuta irrallisilta. Supervoimat, huipputeknologia, dinosaurukset ja taikuus sujahtavat luontevasti mukaan, sillä nuorista välittää jo parin jakson jälkeen.

Vuonna 2003 alkaneeseen sarjiksen tarinaan on tietysti tehty muutoksia, erityisesti nuorten arjen osalta, mutta tällä kertaa lähdemateriaalin muokkaaminen toimii hämmentävän hyvin, eikä sarjakuvan fanien tarvitse raivota suuremmillekaan eroavaisuuksille.

Runaways läväyttää melkoisen määrän hahmoja, ongelmia ja mysteereitä kerralla katsojan ihmeteltäväksi. Se onnistuu koukuttamaan heti alussa taitavan tarinankerronnan ansiosta, jonka tyylistä ja koko sarjan perusvireestä tulee hieman mieleen Buffy the Vampire Slayer. Siinä Spike-vampyyria esittänyt James Marsters on mukana myös tässä, melkein tunnistamattoman näköisenä keksijä-isänä.

Marvel’s The Runaways on yksi parhaista viimeisen vuoden sisällä ensi-iltansa saaneista Marvel-sarjoista. Ohi kiilaa vain pari viikkoa sitten ensi-iltansa saanut, tyyliltään täysin erilainen The Punisher.

Marvel’s Runaways -sarjan kolme ensimmäistä jaksoa tulivat tarjolle HBO Nordiciin 22. marraskuuta. Uudet jaksot ilmestyvät striimauspalveluun keskiviikkoisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat