Arvostelu: Mel Gibson ja Sean Penn jahtaavat sanoja ja niiden merkityksiä sekavassa The Professor and the Madmanissä

17.06.2020 19:55 | Helinä Laajalahti

Mel Gibsonin ja Sean Pennin tähdittämä The Professor and the Madman kertoo Oxford English Dictionaryn keräämisestä ja kahden erilaisen miehen erikoisesta ystävyydestä.Alkuperäisnimi: The Professor and the Madman
Ohjaus: Farhad Safinia (P.B. Shemran)
Käsikirjoitus: John Boorman, Todd Komarnicki, Farhad Safinia, perustuu Simon Winchesterin kirjaan
Pääosissa: Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer, Eddie Marsan, Steve Coogan
Pituus: 124 minuuttia
Ikäraja: K16

The Professor and the Madman on tarina aiheesta, joka tavalliselle ihmiselle saattaa äkkiseltään kuulostaa varsin erikoiselta ja jopa tylsältä, mutta joka sulkee taakseen kiinnostavia yksityiskohtia historiasta.

Elokuva kertoo skotlantilaisesta James Murraysta, joka alkoi 1800-luvun lopulla kasata maailmankuulua sanakirjaa, ensimmäisen kerran vuonna 1928 valmistunutta Oxford English Dictionarya. Murray ei ollut perinteisen akateemisesti oppinut mies, mutta hänen sivistyksensä ja valtava kielitaitonsa vakuuttivat lopulta muut professorit hänen osaamisestaan. Niinpä mies omisti elämänsä sanojen ja niiden merkityksen selvittämiselle.

Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus. Apunaan Murraylla oli joukko apulaisia, joista yhden kanssa hänelle syntyi erityinen ystävyyssuhde. Kyseessä oli Englannissa mielisairaalaan tuomittu, skitsofreniasta kärsivä murhaaja ja entinen armeijan lääkäri William Chester Minor.

Simon Winchester kirjoitti Murrayn ja Minorin ystävyydestä kirjan vuonna 1998, minkä elokuvaoikeudet Mel Gibson hankki itselleen samana vuonna. Alun perin Gibsonin oli tarkoitus myös ohjata elokuva, mutta lopulta hän päätyi ottamaan harteilleen pelkästään Murrayn roolin.

Minorin roolissa nähdään puolestaan Sean Penn.

Elokuvan on ohjannut nimimerkki P.B. Shemran, jonka takaa löytyy iranilaissyntyinen Farhad Safinia. Safinia on aiemmin ollut käsikirjoittamassa Gibsonin elokuvaa Apocalypto, mutta ohjaajana The Professor and the Madman on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa.

The Professor and the Madmanin tuotannossa oli suuria ongelmia, mikä kulminoitui Gibsonin omistaman Icon Productionsin ja Voltage Picturesin oikeusriitaan. Kriittisinä pidetyt kuvauspäivät Oxfordissa jäivät tekemättä ja Safinialta kiellettiin oikeudet osallistua lopullisen elokuvan tekoon. Tämä johti siihen, että valmiissa elokuvassa Safinian nimi on piilotettu nimimerkin taakse.

Tuotannon aikaiset ongelmat näkyvät ikävä kyllä katsojalle asti, sillä elokuva tuntuu hätäisesti kasaan raavitulta. Tarina esimerkiksi kattaa useita vuosikymmeniä, mutta ainoa hahmo, joka näyttää ikääntyvän, on Pennin esittämä Minor. Jopa Murrayn lapset pysyvät vuodesta toiseen samanikäisinä.

Vikaa on kyllä jo ihan käsikirjoituksessakin ja hahmonkehityksessä. Ainoa roolistaan kunnialla suoriutuva näyttelijä on Murrayta esittävä Gibson, joka sanoihin ja niiden merkityksiin kiihkomielisellä rakkaudella suhtautuvana akateemikkona on aika herttainen. Minor on hahmona monitahoisempi, mutta tämä kiinnostavuus uhkaa hukkua Pennin ylinäyttelemisen alle.

Murrayn vaimoa esittävä Jennifer Ehle on aivan hukkaan heitetty mahdollisuus ja hahmona todellinen sekasotku, eikä hänen leikkaamista tarinasta pois edes huomaisi. Toinen keskeinen naishahmo, Natalie Dormerin esittämä leski puolestaan on kirjoitettu rakastumaan miehensä murhaajaan.

The Professor and the Madman alkaa kiehtovana periodidraamana ja kertomuksena siitä, miten valtavan työtaakan sanakirjan tekijät ottivatkaan hoitaakseen. Loppua kohden punainen lanka tuntuu kuitenkin katoavan ja elokuvassa suunnataan kohti sairaalatrillerin tunnelmia ja epämääräistä romantiikkaa, joka tuntuu pelkästään päälleliimatulta laskelmoinnilta.

Ei elokuva täysin ilman ansiota jää, sillä on hienoa, että vähemmälle näkyvyydelle jäänyt historiallinen aihe otetaan esille elokuvamuodossa. Ajankuva ja lavastus näyttävät komeilta, ja kuten jo mainittukin, Gibson suoriutuu tehtävästään mahdottomalta tuntuvan haasteen edessä olevana Murrayna hyvin.

The Professor and the Madman on nyt ostettavissa esimerkiksi Google Play Storesta, iTunesista ja SF Anytimesta. Vuokraversio ilmestyy 22. kesäkuuta.

THE PROFESSOR AND THE MADMAN
2
”The Professor and the Madman on harmillisen epätasaiseksi jäävä draama historiallisesta aiheesta Oxford English Dictionaryn kasaamisen parissa.”