Arvostelu: Men in Black: International on hauska mutta epätasainen spinoff-elokuva

12.06.2019 17:00 | Helinä Laajalahti

Men in Black -spinoffissa Will Smithin ja Tommy Lee Jonesin sijaan maailmaa alieneilta suojelevat nyt Thor: Ragnarok -tähdet Tessa Thompson ja Chris Hemsworth.


Ensi-ilta: 14.6.2019
Alkuperäisnimi: Men in Black: International
Ohjaus: F. Gary Gray
Käsikirjoitus: Matt Holloway, Art Marcum
Pääosissa: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Rebecca Ferguson, Liam Neeson, Emma Thompson
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K12


Will Smithin ja Tommy Lee Jonesin vuonna 1997 tunnetuksi tekemä Men in Black laajenee spinoff-elokuvan myötä maailmanlaajuiseksi organisaatioksi. Vuonna 2012 julkaistun Men in Black 3:n jälkeen kuviot ovat lähes kokonaan uudet ja ohjaajan tehtäviäkin hoitaa alkuperäisen Barry Sonnenfeldin sijaan Fast & Furious 8:n ja Straight Outta Comptonin ohjannut F. Gary Gray.

Aiemmista elokuvista muistuttaa teeman lisäksi vain Emma Thompsonin esittämä Agent O, joka esiteltiin kolmannessa elokuvassa. Smith ja Jones on puolestaan korvattu nuoremmilla näyttelijöillä, sillä keskeistä taisteluparia esittävät jo Thor: Ragnarokissa yhteistyötä tehneet Chris Hemsworth ja Tessa Thompson.

Men in Black: International lähtee liikkeelle Yhdysvalloista, missä nuori tyttö todistaa mustiin pukeutuneiden miesten toimia ja päättää aikuisiällä selvittää, miten heidän joukkoihinsa pääsisi mukaan. Nokkela Molly (Tessa Thompson) on lopulta ensimmäinen ulkopuolinen, joka onnistuu löytämään MiB:n New Yorkin päämajan.

Naisen päättäväisyys palkitaan koeajalla ja matkalla Lontooseen, missä hän tapaa Liam Neesonin esittämän pääpomon sekä hieman holtittomalta vaikuttavan sankariagentin, H:n (Hemsworth). Pian kaksikkoa viedään Pariisiin, Marokkoon ja Italiaan, kun koko maapallon kohtalo on vaakalaudalla – organisaatiossa on nimittäin myyrä.

Alkuperäisten Men in Black -elokuvien spinoffina Men in Black: International onnistuu laajentamaan tuttua maailmaa yllättävän toimivalla tavalla. Mukana on myös uudenlaisia alieneita (kuten Kumail Nanjianin äänellä puhuva, sympaattinen Solttu), kivoja gadgetteja ja laajemman organisaation ansiosta monimuotoisempi hahmokaarti. Toimintakomediana tuotos ajaa asiansa olemalla vauhdikas ja hauska aivot narikkaan -seikkailu. Käsikirjoituksen omaperäisyydestä ei pisteitä kuitenkaan ropise.

Teema organisaation sisäisestä petturista vaatii erinomaisen käsikirjoittajan, jotta salaisuus ei paljastuisi katsojalle heti alkumetreillä. Iron Man -käsikirjoittajat Matt Holloway ja Art Marcum eivät tähän taivu, sillä lopputulos on juuri niin ennalta-arvattava kuin voi epäilläkin.

Ongelmaa on myös näyttelijävalinnoissa. Kaunis (elokuvien tekijät, me tiedämme tämän kyllä jo, turha sitä on enää rautalangasta vääntää) Chris Hemsworth esittää samaa roolia kuin mitä hän on näytellyt usean Avengers– ja Thor-elokuvan ajan sekä vuoden 2016 Ghostbustersissa. Hän on hieman hömelö silmänruoka, joka lopulta kaikessa kömpelyydessäänkin koittaa pelastaa päivän. Mukana nähdään myös ei-niin-yllättäen viittaus Thoriin. Ja nyt on sanottava, että tämä alkaa tuntua jo väsyneeltä. Aussinäyttelijää näkisi vaihteeksi mieluusti jossakin täysin erilaisessa roolissa.

Hemsworth ja Thompson toimivat kuitenkin hyvin yhteen ja heidän keskinäinen, sisarusrakkautta muistuttava kemiansa pitää saumoistaan natisevaa elokuvaa kasassa.

Nautittavimpaan rooliin tällä kertaa pääsee Emma Thompson, joka pienessä sivuroolissaankin huokuu sanatonta (ja sanallistakin) auktoriteettia. Elokuvan kahdesta nimekkäästä seniorinäyttelijästä Thompson suorastaan lakaisee Liam Neesonilla lattiaa.

Kesäelokuvana uusi Men in Black -viritelmä on kuitenkin epätasaisuudestaan huolimatta ihan viihdyttävä parituntinen, jonka aikana helteistä hionneet voivat viilennellä hetkisen elokuvateatterin ilmastoinnin alla. Kuumuudessa sulaneet aivot hetkeksi narikkaan ja värikkään hömppäseikkailun vietäväksi, muuta ei tämä elokuva tarjoile, mutta eipä se aina ole tarpeenkaan.

MEN IN BLACK: INTERNATIONAL
2
”Alkuperäisten elokuvien maailmaa laajentavana spinoffina Men in Black: International on vauhdikas ja hauska muttei loista omaperäisyydellään.”