Arvostelu Michael B. Jordanin tähdittämä Without Remorse on kuin 1990-luvun kehnoimmat toimintaleffat
Tom Clancyn kirjaan perustuvan toimintatrillerin pääosaan sopisi paremmin Steven Seagal kuin Michael B. Jordan.
Ensi-ilta: 30.04.2020
Alkuperäisnimi: Without Remorse
Ohjaus: Stefano Sollima
Käsikirjoitus: Taylor Sheridan & Will Staples
Pääosissa: Michael B. Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Luke Mitchell, Guy Pearce
Pituus: 109 minuuttia
Ikäraja: K16
Amazon Prime Videossa ensi-iltansa saanut Without Remorse on suomenkielistä nimeään myöten kuin kehno ysäritoimintatrilleri. Tom Clancyn vuoden 1993 kirjaan perustuva Without Remorse, eli Tom Clancy: Armoa tuntematta nakkaa alkuperäisteoksen juonikuvion nykyhetkeen, ainakin osittain.
Prologissa Navy SEAL-erikoisjoukkojen sotilas John Kelly (Michael B. Jordan) on suorittamassa pelastusoperaatiota Syyrian Aleppossa. ISIS-sotilaiden lisäksi siellä häärää myös Venäjän armeija. Vaikka tapahtumat sijoittuvatkin nykyaikaan, niin leffa ja sen päättömät juonikuviot ovat kuin suoraan 1990-luvun alusta, jolloin kylmä sota on juuri ja juuri ehtinyt loppua. Juonta kuljetaan töksähdellen eteenpäin kuin jossain itsensä aivan liian vakavasti ottavassa 30 vuotta vanhassa Steven Seagalin roskaelokuvassa.
Muun muassa Sicario: Day of the Soldado -elokuvasta tuttu ohjaaja Stefano Sollima ja käsikirjoittaja Taylor Sheridan pystyisivät taatusti paljon parempaakin. Sheridanin filmografiasta löytyy Sicario-elokuvien lisäksi myös esimerkiksi mestarilliset Hell or High Water – ja Wind River -leffat. Without Remorsessa he menevät studion käskystä siitä missä aita on matalin, yrittäen käynnistää uuden Tom Clancy -leffafranchisen.
Turruttavan typeriä salaliittojuonenkäänteitä täynnä oleva toimintatrilleri on kuin ylipitkä tv-sarjan pilottijakso, joka petaa pelkästään tulevaa. Jordan tekee parhaansa pääosassa, mutta tämän vajaan parin tunnin mittaisen köntsän jälkeen on hankala kuvitella katsojan haluavan lisää. Tom Clancy -liukuhihna ei ehkä edes lähde lainkaan käyntiin, sillä Paramount-studion Without Remorsen oli alun perin tietysti tarkoitus saada ensi-iltansa teattereissa suoratoiston sijaan. Ennustajaksi on kuitenkin turha alkaa näinä omituisina aikoina.
Syyria-jakson jälkeen Jordanin esittämä John Kelly palaa kotiin, jossa pääsemme tutustumaan hänen raskaana olevaan vaimoonsa (Lauren London) noin viiden minuutin ajan. Himaan hyökkäävät venäläissotilaat murhaavat vaimon, joka on mukana vain nytkäyttääkseen sekavan juonen käyntiin. Melkein itsekin hengestään pääsevä Kelly lähtee luonnollisesti kostoretkelle.
Komentaja ja kollega Karen Greer (Jodie Turner-Smith) ja puolustusministeri (Guy Pearce) jeesaavat Kellya. CIA-pamppu Robert Ritter (Jamie Bell) on ehkä kaksoisagentti, mistään ei voi olla varma ja kaikki on yhtä suurta salaliittoa, jossa niin Yhdysvallat kuin Venäjäkin ovat uhan alla.
Jordan on mahdollisuuden tullen vallan pätevä näyttelijä, mutta Without Remorse ei muutu yhtään paremmaksi, vaikka hän kuinka yrittää. Edes se ei auta, että ennen erästä toimintakohtausta näyttelijä riisuu paitansa, vain ja pelkästään sen takia, että katsojat voivat ihailla hänen huippukondikseen puntattua yläkroppaansa.
Koko leffa on vedetty rasittavan harmaan filtterin läpi, jonka on ilmeisesti tarkoitus alleviivata sitä, että nyt on tosi kyseessä. Pökerryttävän pöljä toimintatrilleri esittää asiansa kuin oikeasti laadukas räiskintäjännäri. Turruttavan tylsässä juonittelussa on mukana vain muutama kehut ansaitseva kohtaus.
Vankilaan sijoittuva panttivankikohtaus toimii näppärästi, kuten myös Dullesin lentokentällä tapahtuvat järjettömyydet. Komein on kuitenkin kohtaus, jossa lentokone rysähtää mereen. Teknisesti upea, suurilta osin vedenalainen kohtaus on kuin jostain aivan toisesta elokuvasta, joka toimii erityisesti äänisuunnittelun ansiosta. Se näyttää ja tuntuu uskottavalta myös siksi, että mukana on mahdollisimman vähän tietokonetehosteita. Lentokone uppoaa aaltojen alle ilmeisesti jättitankissa.
Kehut ansaitsee myös Sigur Rós -orkesterista tutun Jónsin ambientpainotteinen score, joka toimii itse asiassa paremmin itsenäisenä kokonaisuutena ja kannattaa kuunnella albumitassa:
Without Remorsea voi juuri ja juuri suositella kunnon vappudarrasta kärsiville, kunhan sohvalla röhnöttäessä ei edes yritä pysyä järjettömän juonen perässä. Jatko-osaa petaava leffa sisältää tietysti myös lopputekstien väliin sijoitetun kohtauksen, joka ei ainakaan lisää halua nähdä yhtään enempää tässä Tom Clancy -universumissa tapahtuvaa tekelettä.
WITHOUT REMORSE
”Without Remorsessa asiansa osaavaat ammattilaiset tuhlaavat lahjojaan tekemällä juuri niin kuin tuottajat ja studio käskevät.”