Arvostelu: Missä olet, Bernadette on Richard Linklaterin elokuvaksi valju, eikä edes Cate Blanchett sitä pelasta

20.09.2019 10:00 | Helinä Laajalahti

Mainion omaperäisistä elokuvistaan tunnetun Richard Linklaterin uusin elokuva on yllättävän perinteinen draamakomedia. Edes aina loistava Cate Blanchett ei pääosassa jaksa pitää kokonaisuutta kasassa.


Ensi-ilta: 20.9.2019
Alkuperäisnimi: Where’d You Go, Bernadette
Ohjaus: Richard Linklater
Käsikirjoitus: Richard Linklater, Maria Semplen samannimisen romaanin pohjalta
Pääosissa: Cate Blanchett, Billy Crudup, Emma Nelson, Kristen Wiig & Laurence Fishburne
Pituus: 110 minuuttia
Ikäraja: S


Viisi kertaa Oscar-ehdolla ollut Richard Linklater tunnetaan erinomaisena elokuvantekijänä, ihmisten ja ihmissuhteiden omaperäisenä kuvaajana. Hänen 12 vuoden ajan tekemänsä Boyhood oli loistelias kasvutarina, Ethan Hawken ja Julie Delpyn tähdittämä, vuodesta 1995 vuoteen 2013 kestänyt Before-trilogia puolestaan koskettava kertomus ajan vaikutuksesta ihmissuhteeseen.

Tähän väliin mahtuu vielä muun muassa mainio Philip K. Dick -versiointi A Scanner Darkly ja sympaattinen Jack Black -komedia School of Rock.

Linklaterin elokuvien tapauksessa on siis tottunut siihen, että niissä on jotain erityistä, mitä kannattaa odottaa. Siksipä hänen uusin elokuvansa, Maria Semplen romaanin pohjalta tehty Missä olet, Bernadette onkin tässä sarjassa lievä pettymys. Jo elokuvan traileri näyttää hämmentävän perinteiseltä draamakomedialta, eikä sen olisi osannut arvata olevan Linklaterin elokuva, jos sitä ei olisi erikseen kerrottu.

Traileri ei tietenkään ole aivan koko totuus, mutta silti Bernadette jää kauas ohjaajan parhaimmistosta.

Missä olet, Bernadette kertoo Cate Blanchettin esittämästä arkkitehdistä, joka on erinäisten elämän tragedioiden vuoksi luopunut luovuudestaan. Viimeiset 20 vuotta hän on elänyt lähes erakkomaista kotiäidin arkea Billy Crudupin esittämän miehensä ja Emma Nelsonin esittämän tyttärensä kanssa paikoilleen lahoavassa kartanossa. Vaaditaan äärimmäisiä tekoja, että hän lopulta havahtuu horroksestaan.

Ehkä syynä on alkuperäismateriaali, mutta hyvin toimeen tulevan perheen kipuiluun on vaikea samaistua. Kaikki tuntuu niin pinnalliselta, kun on mahdollisuus tuosta vain lennähtää tutkiskelemaan itseään Antarktikselle. Tästä edes Linklaterin taidot eivät saa kaivettua tavallista katsojaa koskettavaa tunnelmaa.

Aina loistava Blanchettkin tuntuu olevan roolissaan hukassa. Hän on yhtä aikaa herkkä äiti ja raivostuttavan itsekeskeinen draamakuningatar, mutta näiden kahden roolin yhteensovittaminen ontuu. Bernadetten persoona ryskyy muiden kanssa yhteen huumorin säestyksellä, mutta hahmosta ei saa kunnolla otetta.

Loppujen lopuksi Missä olet, Bernadette aikaansaa pelkästään haaveen matkustaa vielä joskus Antarktikselle katsomaan pingviinejä.

MISSÄ OLET, BERNADETTE

2,5

”Richard Linklaterilta ja Cate Blanchettilta on tottunut odottamaan suuria. Siksi geneeriseksi draamakomediaksi jäävä Missä olet, Bernadette tuntuukin pettymykseltä.”