Uusimmat

Arvostelu MTV:n täysin epäonnistunut Those About to Die -sarja apinoi Roomaa ja Game of Thronesia

Kuva: © Peacock

27.09.2024 07:41 Aki Lehti

Antiikin Roomaan sijoittuva Those About to Die on turruttavan tylsä miekka- ja sandaaliepookki, jossa väkivalta ja paljas pinta ovat itseisarvoja. 

Ohjaaja Roland Emmerich ja yhdysvaltalaisen Peacock-suoratoistopalvelun markkinointitiimi onnistuvat ainakin yhdessä asiassa antikiin Roomaan sijoittuvan Those About to Die -sarjan kohdalla.

Kymmenestä jaksosta koostuvan sarjan ensimmäistä tuotantokautta on markkinoitu onnistuneesti nostamalla Anthony Hopkins promootion keskiöön. Muuta kehuttavaa joka osa-alueella täysin epäonnistuneesta tekeleestä ei löydy.

Hopkins lienee tehnyt roolinsa samaan tapaan kuin Bruce Willis uransa loppupuolen toinen toistaan kamalammat ö-luokan elokuvat, joiden setissä hän vietti korkeintaan päivän-pari. Hopkins pyörähtää joka jaksossa maksimissaan muutaman minuutin verran.

Game of Thronesin suosion vanavedessä on nähty melkoinen määrä eri kokoluokan vastaavia tekeleitä aina Prime Videon Taru sormusten herra -versioinnista History Channelin Vikings-sarjaan.

Myös 140 miljoonan budjetilla tehty Those About to Die yrittää sekoittaa näyttävää toimintaa shakespearemaiseen draamaan. Antiikin Rooma kohtaa Westerosin -sekasikiö nappaa Game of Thronesista kuitenkin vain sen kehnoimmat puolet.

Those About to Die

Kuva: © Peacock

Täyteenahdettua jurnutusta

Turruttavan tylsässä Those About to Diessa väkivalta ja alastomuus ovat itseisarvo. Naurettavan kehnoilla tehosteilla varustettu sarja yrittää olla mahdollisimman mahtipontinen, mutta siitä uupuu suuren spektaakkelin tuntu kokonaan.

Sarja näyttää vain siltä mitä on – modernin teknologian avustuksella lediscreenien edessä kuvattua täysfeikin näköistä kökköä, joka apinoi epäonnistuneesti parempiaan.

Mukamas pääosassa nähtävä Hopkins on Keisari Vespasianus, jonka pojista molemmat mielivät isänsä seuraajiksi. Tom Hughes on jälkikasvusta vanhempi, naiivi Titus Flavianus ja Jojo Macari nuorempi sadistinen Domitianus Flavianus.

Miekka -ja sandaaliepookki on ängetty aivan liian täyteen toinen toistaan epäkiinnostavampia hahmoja, joita hädin tuskin erottaa toisistaan useamman episodin jälkeenkään. Sarja on täysin tukossa niin kuvakerronnaltaan kuin sekavan juonensa puolesta. Identtisinä toistuvista kohtauksista toiseen jurnuttavassa möhkäleessä ei silti tunnu tapahtuvan tuon taivaallista.

Those About to Die

Kuva: © Peacock

Luotaantyöntävää viihdehömppää

Gladiaattoritaisteluiden ja vaunukilpa-ajojen vedonlyöntiä pyörittävä rikollispomo Tenax (Game of Thronesin Iwan Rheon) kertojaäänineen vaikuttaa pilottijaksossa hetken verran kiinnostavalta päähenkilöltä.

Hahmosta ja juonikuviosta päättömästi toiseen loikkiva tekele paljastaa kaikki korttinsa ensimmäisen tunnin aikana. Tarjolla on jättibudjetin tekeleeksi uskomattoman kehnoja CGI-tehostekohtauksia, seksiä, väkivaltaa ja unettavan tylsää juonittelua. Kaikesta uupuu niin tunne kuin tarttumapinta.

Those About to Die kolisee tyhjyyttään niin draaman kuin spektaakkelin osalta. Lediseinäsetissä kuvatut toimintakohtaukset näyttävät aivan kamalilta. Siinä vaiheessa kun taisteluareenalle aletaan raahata korkeintaan PS3-tason digileijonia ei voi kuin nauraa.

Koko köntsän tunnelma on muutamasta edes etäisesti empatiaa herättävästä hahmosta huolimatta vastenmielisen kyyninen.

Lukuisat ylimystön edustajat, gladiaattorit, orjat, valtaapitävät ja valtaapidettävät vaikuttavat asemistaan riippumatta kaikki täysin kypsiltä elämäänsä Roomassa. Tunnelma todellakin välittyy kotikatsomoon asti. Viihdehömpäksi tarkoitettu tekele on lähinnä luotaantyöntävä.

Those About to Die

Kuva: © Peacock

Pelkkiä ääripäitä

Sarjan paperinohuista hahmoista ei tahdo saada mitään otetta. Muutaman orjan kohtalo kiinnostaa aluksi – kunnes paljastuu, että parempiosaisten paskiaisten vastapainoksi orjat ovat pelkästään naurettavan jaloja ja hyväsydämisiä ihmisiä.

Sekasotku yrittää kai jollain tasolla kommentoida korruptoituneen yhteiskunnan verenhimoa, mutta loikkii itse itsetarkoituksellisesti väkivaltaviihdekohtauksesta toiseen.

Sarjan naishahmot puolestaan ovat järjestäin huoria, vaimoja tai noitia. Maksullisia naisia tekele on täynnä vain siksi, jotta se voi näyttää mahdollisimman paljon panokohtauksia ja paljasta pintaa.

Pari kohtausta sentään esittelee myös miehiä harrastamassa seksiä keskenään.

Hopkinsin lisäksi mukana on muitakin alun perin teatterin lavalla kannuksensa ansainneita näyttelijöitä. Juuri tämän kauemmas Shakespearesta ei silti pääse, hahmojen paasatessa tappavan tylsiä monologeja Rooman valtakunnan tilasta ja tulevaisuudesta.

Those About to Die / Anthony Hopkins

Kuva: © Peacock

Tekijätiimissä osaavia nimiä

Ohjaajina toimivat katastrofileffoistaan tunnetun Emmerichin lisäksi esimerkiksi ihan pätevistä Bodies -ja The Lazarus Project -tieteissarjoista tuttu Marco Kreuzpaintner. Sarjan on luonut muun muassa Saving Private Ryan -leffan ja Falling Skies -sarjan käsikirjoittaja Robert Rodat.

Lähdemateriaalina toimii Daniel P. Mannixin vuoden 1958 kirja, eli sama opus joka toimi innoittajana myös Ridley Scottin Gladiaattori-elokuvalle.

Scottin marraskuussa ensi-iltansa saava Gladiaattori 2 vaikuttaa täysin tarpeettomalta jatko-osalta, mutta tätä kehnompi se ei voi olla. Those About to Die on masentavan geneeristä moskaa.

MTV-kanavalla lauantaina 28. syyskuuta alkava kymmenestä jaksosta koostuva sarja pyörähtää käyntiin myös MTV Katsomon puolella samana päivänä kolmen jakson voimin. Uudet jaksot nähdään aina viikottain.

Saimme sarjasta ennakkokatseluun seitsemän jaksoa.

Päivitetty 2.10.2024: Keisari Vespasianuksen nimi oikeaan muotoon

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat