Uusimmat

Arvostelu: Neil Gaimanin American Gods -fantasiasarjan kakkoskausi on täyttä sekoilua

31.03.2019 10:58 Aki Lehti

Neil Gaimanin kirjaan perustuva American Gods -sarja yrittää olla 2. kaudellaan mahdollisimman omituinen ilman sen kummempaa syytä.

Starz-kanavan American Gods -sarja oli yksi vuoden 2017 positiivisista yllätyksistä. Uusista ja vanhoista jumalista ja heidän välisestä taistostaan kertova teos oli visuaalisesti vallan komean näköinen, kuin kauniin karmaiseva kuumehoure. Nykyhetken oikea Yhdysvallat ja yliluonnollinen maailma olivat olemassa rinta rinnan ja sisäkkäin, molempien olemassaolon eri tasojen vaikuttaessa aidoilta paikoilta.

American Gods -sarjasta vastasivat tuottajat Bryan Fuller ja Michael Green, joiden ansiosta adaptio toimi. Yleisilmeeltään ohjelmasta tuli mieleen Hannibal-sarja, joka oli myös Fullerin käsialaa. Psykedelia ja surrealismi saivat katsojan pään pyörälle, ja päähenkilö Shadow Mooniin (Ricky Whittle) oli helppo samaistua, sillä hän tuntui tajuavan ympärillään tapahtuvista outouksista vielä vähemmän kuin katsoja. Kaikella visuaalisella kikkailuilla oli kuitenkin tarkoituksensa.

American Godsin kakkoskauden piti saada ensi-iltansa alun perin jo viime vuonna, mutta Fullerilla ja Greenilla meni sukset ristiin Starz-kanavan kanssa ja he lähtivät lätkimään. Pääpäsmärit menivät vaihtoon ja uusien tekijöiden myötä suurin osa sarjan taiasta vaikuttaa kadonneen.

Ykköskauden perusjuoni oli varsin simppeli. Ian McShanen esittämä Mr. Wednesday palkkasi juuri vankilasta vapautuneen Shadow Moonin apurikseen, kertomatta sen tarkemmin mitä toimenkuva sisältää. Pian tuli selville, että Wednesday oli yksi vanhoista jumalista, norjalaismytologiasta tuttu silmäpuoli, joka yrittää haalia tarpeeksi jumalkollegoita puolelleen, jotta voi julistaa sodan uusille jumalille.

Kakkoskausi alkaa tilanteesta, jossa suurimman osan palvojistaan ja sen myötä voimistaan menettäneet jumalat ovat kerääntyneenä yhteen kuin supersankarijoukkio. Sarja näyttää suunnilleen samalta kuin aiemminkin, mutta jokin tuntuu olevan vinksallaan heti ykkösjaksosta alkaen. Heroes-sarjasta tuttu uusi showrunner Jesse Alexander yrittää tehdä samanlaista jälkeä kuin Fuller ja Green, mutta homma ei tunnu olevan hanskassa, ei vaikka itse Neil Gaiman toimii yhtenä tuottajista. Alexander ei saanut pestistään potkuja, mutta hänet siirrettiin silti syrjään tuotannon ollessa noin puolivälissä. Oikeastaan sillä ei ole mitään väliä kuka jaksoista oikein vastaa.

Kakkoskausi sisältää vain kahdeksan jaksoa, joista on tähän mennessä nähty kolme. Niiden perusteella sarjassa on edelleen aineksia vaikka mihin, mutta nyt nähty ei pärjää ensimmäiselle kaudelle oikeastaan millään tasolla.

Hahmot hyppivät ja reissaavat ees taas paikasta toiseen ja heidän motivaationsa tehdä yhtikäs mitään jää omituisella tavalla epäselväksi, vaikka peruspäämäärä on tiedossa. Ykköskaudellakaan päähenkilöiden ei ollut tarkoitus olla hyviä tai pahoja, eikä maailman mustavalkoinen, mutta ainakin heidän kohtalostaan välitti. Nyt ainoa samaistuttava hahmo on Emily Browningin esittämä Laura Moon, Shadow’n vaimo, elävä kuollut, joka mätänee pystyyn.

Psykedeliaa ja ja mukamas sekopäisen surrealistisia kohtauksia riittää loputtomiin. Ensimmäisellä kaudella niillä oli sentään jokin tarkoitus, nyt outoillaan vain outoilun takia. Niiden vastapainoksi sarja selittää aivan liikaa, ja täysin turha ekspositio on tylsää.

”Kun ihmiset saapuivat Amerikkaan he toivat meidät mukanaan”, sanoo Mr. Wednesday jälleen kerran ja katsoja haukottelee. Onko tämän tarkoitus olla American Gods for Dummies tai jotain vastaavaa? Vanhojen jumalien saapuminen uudelle mantereelle ja heidän voimiensa heikentyminen unhoon painumisen myötä oli yksi 1. kauden pääteemoista. Sen ja monien muiden asioiden selittäminen juurta jaksain on täysin tarpeetonta.

Aikuisille suunnatuksi fantasiasarjaksi alun perin tarkoitettu American Gods alkaa valitettavasti muistuttaa uusien jaksojen myötä keskinkertaista supersankarisarjaa, jumalien esitellessä yliluonnollisia voimiaan. Toivottavasti laatu paranee loppua kohden. Sarjaa on luvassa kolmaskin kausi, mutta jos taso pysyy tällaisena, niin tämä fanipoika taitaa luovuttaa näiden uusien jaksojen jälkeen.

American Gods -sarjan toisen tuotantokauden ensimmäinen jakso tuli tarjolle Amazonin Prime Video -suoratoistopalveluun 11. maaliskuuta. Uudet jaksot ilmestyvät aina maanantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat