Arvostelu: Netflixin uutta elokuvaa on helppo inhota, mutta on sillä hyvätkin hetkensä – Suomalaisia euroviisukomediassa naurattanee ainakin selvä Lordi-viittaus

24.06.2020 10:00 Helinä Laajalahti

Will Ferrellin ja Andrew Steelen käsikirjoittamassa komediassa islantilaisesta pikkukylästä yritetään ponnistaa euroviisukartalle. Päärooleissa näyttelevät Ferrell itse ja Rachel McAdams.


Alkuperäisnimi: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Ohjaus: David Dobkin
Käsikirjoitus: Will Ferrell & Andrew Steele
Pääosissa: Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens, Pierce Brosnan & Melissanthi Mahut
Pituus: 123 minuuttia
Ikäraja: K16


Amerikkalaiset tekemässä elokuvaa euroviisuista? Hollywood-tähdet esittämässä islantilaisia ja puhumassa englantia hassulla aksentilla? Kyllä, Netflixin uudessa euroviisukomediassa Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga on kaikki tämä älyttömyys, ja lisäksi paljon muuta kulttuurisesti arvelluttavaa hölmöilyä.

Toisaalta, komediassa vitsaillaan myös amerikkalaisille, joten puntit ovat sikäli tasan.

Will Ferrell on kertonut saaneensa idean euroviisuista kertovaan elokuvaan tutustuttuaan siihen ruotsalaisen vaimonsa kautta ja seurattuaan laulukilpailua muutaman vuoden ajan. Aivan umpimetsästä amerikkalainen ei siis ole käsikirjoitusta komediaansa alkanut ammentaa.

Meille eurooppalaisille Eurovision laulukilpailu on rakastettu instituutio [ei kyllä kaikille – toim. huom.], mutta amerikkalaisethan eivät siitä tiedä oikeastaan mitään. Monelle siellä tulee yllätyksenä, miten valtavasta tapahtumasta onkaan kyse. Ferrel ja hänen käsikirjoituskumppaninsa Andrew Steele onnistuvat kuitenkin monella tapaa tavoittamaan laulukilpailun suureellisuuden ja esitysten kaikkinaisen monimuotoisuuden.

David Dobkinin ohjaama Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga oli määrä julkaista saman aikaan tämän vuoden laulukilpailun kanssa, mutta koronavirus sotki suunnitelmat.

Komedia alkaa vuodesta 1974, jolloin Abba voittaa euroviisut kappaleellaan Waterloo. Pienessä islantilaisessa kylässä asustava Lars saa siitä kipinän, joka kantaa vuosikymmeniä eteenpäin huolimatta hänen kalastajaisänsä (Pierce Brosnan) halveksunnasta.

Nykyajassa Will Ferrellin esittämä, lapsen asteelle kehityksessä jäänyt Lars esiintyy paikallisessa kuppilassa parhaan ystävänsä Sigritin (Rachel McAdams) ja haaveilee edelleen euroviisuvoitosta – Islantihan ei ole koskaan tuota himoittua voittoa saanut.

Sattuman oikusta Larsin ja Sigritin bändi Fire Saga pääsee Islannin edustajaksi Skotlannin Edinburghissa järjestettäviin euroviisuihin. Suuri maailma sekoittaa kaksikon päätä, kun kuvioon astuu Venäjän itsevarma edustaja Alexander (Dan Stevens) ja Kreikan kaunis laulaja Mita (Melissanthi Mahut).

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga on komedia, jota on aiheensa ja tuotantotapansa vuoksi helppo inhota ja halveksua. Sen aikakäsityskin on vinksallaan (viisikymppisten vauvahaaveet) ja islantilaisten nimet vääriä. Valmis elokuva ei kuitenkaan ole aivan yhtä kammottava kuin traileri vihjaa, sillä hölmöilyn keskeltä löytyy myös pieniä oivalluksia.

Elokuvassa viitataan muun muassa Venäjän kieroon yhteiskuntapolitiikkaan, ja amerikkalaisia mollataan puolestaan mainitsemalla moneen kertaan että eurooppalaiset vihaavat heitä.

Ferrell on roolissaan juuri samanlainen Ferrell kuin aina – eli ärsyttävä. McAdamsin rooliin on kuitenkin rakennettu kaunista kasvua tämän löytäessä itsensä Larsin varjosta.

Itse laulukilpailu on elokuvassa luotu komeasti ja övereine esityksineen ja lavastuksineen se muistuttaa valtavaa tapahtumaa oikeastikin. Myös Suomi mainitaan, tosin lavalla nähtävä Lordi-kopio ei ole suomalainen esiintyjä.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Ólafur Darri Ólafsson, Demi Lovato, Mikael Persbrandt ja Nina Demetriou sekä laulukilpailua juontava Graham Norton, joka esittää itseään. Yhteislaulukohtauksessa vilahtaa lisäksi joukko entisiä euroviisuvoittajia.

Myös karun kaunis Islanti on elokuvassa keskeisessä roolissa, mitä korostaa keskushahmojen yllättävänkin lämpimäksi kirjoitettu kotiseuturakkaus.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga julkaistaan Netflxissä 26. kesäkuuta.

EUROVISION SONG CONTEST: THE STORY OF FIRE SAGA

2,5
”Will Ferrell ja Rachel McAdams toteuttavat islantilaismuusikoina haavettaan Eurovision laulukilpailuun osallistumisesta komeasti lavastetussa komediassa, jonka hölmöilyn keskeltä löytyy lämmin sydän.”

Muropaketin uusimmat