Uusimmat

Arvostelu: Netflixin odotettu Snowpiercer-sarja on reikiä täynnä ja kaukana vuoden 2013 scifi-elokuvan laadusta

18.05.2020 20:00 Helinä Laajalahti

Netflixissä julkaistava Snowpiercer pohjautuu ranskalaiseen tieteissarjakuvaan sekä siitä vuonna 2013 tehtyyn elokuvaversioon. Elokuvan ohjannut Oscar-voittaja Bong Joon-ho toimii myös sarjan vastaavana tuottajana.

Korealainen Bong Joon-ho ohjasi vuonna 2013 Chris Evansin ja Tilda Swintonin tähdittämän elokuvan Snowpiercer, joka on loistelias, maailmanlopun jälkeisestä yhteiskunnasta kertova tieteisjännäri. Siinä maailmanloppu on ihmisen aiheuttama: ilmastonmuutoksen torjuminen on mennyt ruhtinaallisesti pieleen ja koko maapallo muuttunut lumen ja jään kattamaksi erämaaksi. Hengissä säilyneet ihmiset elävät Snowpiercer-nimisessä, maailmaa lumen läpi kiertävässä junassa, arkissa, jossa nähdään vaakatasoon sijoitettu läpileikkaus yhteiskuntaan, ylellistä elämää viettävistä ykkösluokkalaisista tavallisten työläisten kautta junan peräpäähän muodostuneeseen köyhälistöön.

Elokuva pohjautuu Jacques Lobin ja Jean-Marc Rochetten ranskalaiseen sarjakuvaan ”Le Transperceneige”, jonka ensimmäinen tarina julkaistiin vuonna 1982.

Netflixin Snowpiercer-sarja sijoittuu virallisen aikajanan mukaan seitsemän vuotta maailmanlopun ja Snowpiercer-junan liikkeelle lähdön jälkeiseen aikaan. Se toimii tavallaan esiosana elokuvan tapahtumille, joiden kerrotaan tapahtuvan 15 vuotta maailmanlopun jälkeen. Alkuperäisten sarjakuvien tarina puolestaan alkaa vasta 17 vuotta myöhemmin. Tarinamaailma on laajentunut myös sarjakuvapuolella, sillä syntyä selittävien esiosien ensimmäinen julkaistiin viime syksynä.

Sarjana Snowpiercer alkaa hyvin samaan tapaan kuin elokuva, mutta haarautuu pian alun jälkeen omaksi kokonaisuudekseen. Elokuvan tapaan Snowpiercer-sarjan tarina lähtee liikkeelle junan peräpään slummista, missä Daveed Diggsin esittämä Andre Layton suunnittelee Chris Evansin Curtisin tapaan kapinaa ja rynnäkköä 1001 vaunun mittaisen junan etuosaan.

Etuosassa ohjia pitää käsissään junan valmistaneen Wilford Industriesin nimissä Jennifer Connellyn esittämä Melanie Cavill, jonka hallinnassa paljastuu olevan junan kaikki toiminnat ykkösluokan shampanjatarjoiluista tuomarina ja pyövelinä toimimiseen. Melanien ja Andren polut kohtaavat, kun junassa tapahtuu raaka murha, jonka selvittämiseen entiseltä etsivältä pyydetään apua.

Murhamysteeri on kuitenkin vain koukku saada junan eroteltuja yhteiskuntaluokkia sekoitettua ennen kuin varsinainen tarina päästetään valloilleen.

Saimme onneksemme kaikki ykköskauden kymmenen jaksoa katsottavaksi ennakkoon, sillä tarinakokonaisuuden hahmottaminen olisi muuten mahdotonta. Snowpiercer ei ole sarjamuodossaan aivan samalla tavalla suoraviivaista toimintaa kuin elokuva, vaan se sekoittelee elokuvaa enemmän keskenään yhteiskunnallista kieroilua, rikosjännäriä ja suljetussa tilassa keskenään risteäviä valta- ja ihmissuhteita.

Kokonaisuus jää kuitenkin harmillisen hajanaiseksi ja paikoin jopa epäloogiseksi. Ykköskauden kyllä katsoo mukisematta alusta loppuun, sillä tuotantoarvot ovat erinomaiset, mutta Graeme Mansonin luoman sarjan käsikirjoitus tuntuu jäsentymättömältä.

Tarinan hahmoihin ei pääse edes kymmenen jakson aikana kunnolla sisälle, osasta heistä näytetään puolia, joiden arvoa tarinalle ei mitata kuin pelkästään hetkellisen hekuman muodossa. Osa heistä on kertakäyttöisiä, mutta jopa keskeinen Layton jätetään yhden ilmeen hahmoksi, jonka tehtävänä on vain kuljettaa tarinajunaa radallaan eteenpäin. Connellylle annetaan aavistuksen verran enemmän liikkumavaraa, muttei hänkään aivan tunnu pääsevän hahmossaan oikeuksiinsa.

Toinen tuotantokausi on kuitenkin jo tilattu, joten toivo syvennetymmästä ja paremmin jäsennellystä tarinakokonaisuudesta elää. Ainakin ykköskausi jättää tarinan mielenkiintoiseen tilanteeseen.

Visuaalisesti ja tuotantoarvoiltaan Snowpiercer on toki upea, mutta looginen ajattelu pitää jättää narikkaan. Väkisinkin alkaa ihmetellä, miten valtava Wilfordin juna tai sen rakennusprojekti ratoineen oikein onkaan. Sarjassa tästä valtavuudesta nähdään kuitenkin vain muutama, jaksosta toiseen kierrätettävä vaunu ja 16 kilometrin mittainen juna tuntuu siksi kokoaan pienemmältä.

Jokainen VR:n kyydissä vaunusta toiseen liikkunut voi pohtia sitä, miten Snowpiercerin kokoisessa junassa voi kulkea noin vain edestakaisin. Tai ehkä tämän pohtiminen kannattaa jättää tekemättä.

Snowpiercer alkaa Netflixissä jakso viikossa -tahdilla 25. toukokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat