Arvostelu: Netflixin The Rain -sarja yrittää sekoittaa scifiä ja tummasävyistä nordic noiria

06.05.2018 12:03 | Aki Lehti

Netflixin The Rain -sarjassa sateen mukana leviävä virus tappaa melkein kaikki skandinaavit.

Netflix promoaa uutta The Rain -scifiään mainostamalla sen olevan heidän ensimmäinen tanskalainen alkuperäissarjansa. Se saattaakin olla ainoa kiinnostava asia koko kahdeksanosaisessa kokonaisuudessa, joka kopioi suunnilleen koko premissinsä paremmista tekeleistä. Se sekoittaa aivan liian moneen kertaan nähtyjä nuorille aikuisille suunnattuja dystopiakertomuksia nordic noiriin, kompuroiden melkein joka tasolla.

Sarja alkaa lupaavasti mennessään suoraan asiaan. Teini-ikäisen Simonen (Alba August) isä raahaa tyttärensä kiireellä autoon kesken koulupäivän ja lähtee kaahaamaan koko perhe kyydissään karkuun Kööpenhaminaa lähestyvää sademyrskyä. Syykin paljastetaan heti – sade levittää tappavaa virusta, saaden ihmiset oksentamaan verta ja heittämään henkensä hetkessä.

Simonen isä työskentelee mystiselle Apollon-firmalle, joka on rakentanut metsään maanalaisen huipputekniikalla varustetun bunkkerin. Hän tuuppaa Simonen pikkuveljensä Rasmuksen kera (Lucas Lynggaar Tønnesen) turvaan sateelta, pukee päälleen suoja-asun ja käskee Simonen pitää huolta veljestään, sanoen tämän olevan ihmiskunnan ainoa toivo. Sitten isäppappa häipyy ja sisarukset pysyttelevät maan alla piilossa sateelta kuusi vuotta.

Uskaltautuessaan vihdoin ulos he huomaavat maailman muuttuneen. Virus on tappanut melkein kaikki ihmiset ja jäljellä olevat tekevät suunnilleen mitä tahansa saadakseen ruokaa ja päästäkseen piiloon sateelta. Kaksikko törmää onneksi murhanhimoisten ihmisten keskellä ystävällisempään ryhmään, jonka kaikki jäsenet sattuvat myös olemaan nuoria aikuisia.

Jannik Tai Mosholtin, Esben Toft Jacobsenin ja Christian Potalivon luoma The Rain sekoittaa The Walking Deadia, Hunger Gamesia ja post-apokalyptistä YA-draamaa scifiin, nuorisoköörin yrittäessä selvittää viruksen alkuperää, johon Simonen isä liittyy jollain tavalla. Pääosassa eivät ole niinkään hahmot, vaan heidän kohtaamansa mysteerit ja vastoinkäymiset, joita riittää loputtomiin.

Netflix lähetti ennakkokatseluun medialle vain sarjan kolme ensimmäistä jaksoa, johon on syynsä. Ehdin kuitenkin katsoa koko tekeleen loppuun sen tultua tarjolle toissa päivänä, mutta jo kahden ensimmäisen jakson jälkeen tulee selväksi, että tekijöillä on kyllä aivan passeli perusidea, muttei mitään käsitystä mihin suuntaan viedä kertomustaan. Ratkaisut mysteereihin ovat joko itsestäänselviä tai täysin järjettömiä, eikä ryhmän jäsenten väliset suhteet tai heidän kohtalonsa kiinnosta katsojaa oikeastaan lainkaan, koska jokainen hahmoista käyttäytyy vuorollaan totaalisen idioottimaisesti.

The Rain näyttää pitkälti samalta kuin Netflixin loistava Dark-sarja, lainaten kuvastonsa ja synkän värimaailmansa nordic noirista. Maisemat ovat taatusti eksoottisia muille kuin pohjoismaisille katsojille, mutta suomalaiselle loputtomat kuvat synkästä metsästä ovat lähinnä puuduttavia. Muutamat ilmakuvat ja täysin autio Kööpenhamina näyttävät kyllä komeilta, mutta muuten sarja näyttää suunnilleen siltä kuin nuoret kävelisivät pöpelikössä loputonta ympyrää.

Rytmitys on vähän väliä täysin pielessä, sillä hahmojen tarinaa syventävät takaumat on leikattu aivan vääriin kohtiin, saaden kertomuksen etenemään töksähdellen. Suurin osa takaumista on myös täysin turhia, tuomatta hahmoihin lainkaan kaivattua syvyyttä. Ne tuntuvat suurimmaksi osaksi täytteeltä, jotta materiaalia olisi riittävästi kahdeksaan jaksoon. Takaumista huolimatta The Rain onnistuu välttämään Netflix-sarjojen perisynnin, sillä se etenee vauhdilla, eikä laahaa lainkaan.

Nuoret näyttelijät suoriutuvat rooleistaan hyvin ja näkevät oikeastaan jopa liikaa vaivaa hahmojensa eteen. Sarjan suurin ongelma on kamala käsikirjoitus, jonka juonenkäänteissä ei ole juuri mitään järkeä. Se esimerkiksi unohtaa useaan otteeseen hahmoille hetki sitten tapahtuneita kamalia asioita, joista mainittakoon vaikka jakso, jossa porukka kohtaa omituisen uskonnollisen kultin. Kaapuihin pukeutuneet kummajaiset saavat hahmot tekemään jotain anteeksiantamatonta ja oksettavaa, mutta selviydyttyään tilanteesta he unohtavat sen saman tien, eikä asiaa mainita enää kertaakaan, puhumattakaan siitä että traumaattinen tapahtuma vaikuttaisi heihin millään tavalla.

Lupaavasta alustaan huolimatta The Rain on typerä ja epäonnistunut genresekoitus, joka lainaa ja varastaa melkein kaikki ideansa paremmiltaan.

The Rain -sarja tuli tarjolle Netflixiin perjantaina 4. toukokuuta.