Uusimmat

Arvostelu: Netflixin The Silence -kauhuelokuva on todella köyhän miehen versio A Quiet Place -hitistä

28.04.2019 11:56 Aki Lehti

The Silence -kauhuelokuva on taattua Netflixin ö-luokan moskaa.


Ensi-ilta: 10.4.2019
Alkuperäisnimi: The Silence
Ohjaus: John R. Leonetti
Käsikirjoitus: Carey Van Dyke ja Shane Van Dyke, perustuen Tim Lebbonin kirjaan
Pääosissa: Stanley Tucci, Kiernan Shipka, Kyle Harrison Breitkopf, Miranda Otto, John Corbett
Pituus: 90 minuuttia
Ikäraja: K16 (Netflixin suositus)


Alkuun on pakko pahoitella ja pyytää anteeksi! The Silence -elokuva on ehtinyt olla Netflixissä jo jonkin aikaa, emmekä ole varoittaneet teitä tästä yhdestä maailman tylsimmästä kauhuleffasta. No, parempi vähän myöhässä kuin ei milloinkaan.

Syy siihen miksi Netflix on julkaissut tämän todella köyhän miehen version A Quiet Place – Hiljainen paikka -elokuvasta on juurikin tuon elokuvan menestys.  Leffat kuvattiin suunnilleen samaan aikaan, mutta ilman A Quiet Placea The Silence tuskin olisi koskaan tullut tarjolle suoratoistopalveluun. Vuonna 2017 tehdyllä leffalla oli jo jakelija, joka ei kuitenkaan ymmärrettävistä syistä tuonut sitä koskaan teatterilevitykseen. The Silence on malliesimerkki Netflixin määrä ennen laatua -tyylistä, mutta tämä maailmanloppukauhu on jopa heidän asteikollaan aivan kammottavaa kuonaa.

Kauhu-sanaa on oikeastaan turha edes käyttää kuvailemaan elokuvaa, jossa ei ole mitään pelottavaa. Leffan premissi on melkeinpä sama kuin A Quiet Place -leffassa: lentävät monsterit reagoivat ääneen ja tappavat ihmisiä urakalla. Pieninkin rasahdus riittää herättämään niiden huomion.

Pääosassa on Mad Men – ja The Chilling Adventures of Sabrina -sarjoista tuttu Kiernan Shipka, joka pakenee hirviöitä perheensä kanssa meluisasta kaupungista maaseudun rauhaan. Hänen Ally-hahmonsa on tietysti kuuro, jotta perhe voi keskustella keskenään viittomalla, eli selittämällä katsojalle itsestäänselvyyksiä. Teinitytön lisäksi reissuun lähtevät isä (Stanley Tucci), äiti (Miranda Otto), isoäiti (Kate Trotter) ja pikkuveli (Kyle Harrison Breitkopf).

Miten mukaan on saatu Shipkan lisäksi Tucci ja Otto on melkoinen mysteeri. Oikein pätevien näyttelijöiden luulisi nakkaavan käsikirjoituksen mäkeen heti huomattuaan sen olevan Shane Van Dyken käsialaa. Kyseinen herra on tunnettu mockbuster-leffoista, pikkubudjetilla tehdyistä pläjäyksistä, jotka apinoivat menestyselokuvia. Dyke on aiemmin käsikirjoittanut muun muassa Paranormal Entity – ja Transmorphers 2 -leffat. Hän on myös ohjannut oman tekstinsä pohjalta Titanic II -elokuvan.

The Silence on täysin samaa tasoa kuin mainitut mestariteokset, vaikka se onkin tehty vähän suuremmalla budjetilla. Ohjaajana toimii John R. Leonetti, joka on tuttu mies esimerkiksi Annabelle-kauhuelokuvasta.

The Silencen juonta tai teknistä toteutusta tuskin tarvitsee avata tämän enempää, sillä niiden tason voi arvata tekijätiimin perusteella. Näyttelijät kyllä yrittävät parhaansa, mutta se ei paljon auta. Harmittavasti The Silence ei ole edes hyvällä tavalla huono, sillä tässä olisi ollut kaikki ainekset kasassa kunnon kalkkunaan.

Muutamaan otteeseen tekeleen kehnoudelle tuli hymähdettyä, esimerkiksi siinä vaiheessa kun sekopäisen papin johtaman, kielensä irti leikanneiden kahjojen kultti yrittää kidnapata Allyn. Syyksi joukko paljastaa sen, että teinityttö on hedelmällinen. Hirviöiden ilmestymisestä napsimaan jengiä hengiltä on tässä vaiheessa kulunut muutama päivä, jonka aikana pappi on siis ehtinyt perustaa kultin, joka nyt sieppaa nuoria naisia saadakseen heidät lisääntymään.

Tämä selvä!

Netflix ei ilmeisesti edes halua, että The Silencesta kirjoitetaan yhtikäs mitään, sillä heidän pressisivuiltaan löytyi tasan yksi promokuva elokuvasta. Muut tuhnuiset kuvituskuvat ovat kuvakaappauksia. Netflixin algoritmi tyrkyttää silti The Silencea taatusti kaikille, jotka ovat katsoneet vaikkapa Birdbox-hitin tai minkä tahansa muun vähänkään kauhuun päin kallellaan olevan teoksen. Älkää hyvät ihmiset silti painako playta. Melkein mikä tahansa toiminta on mielekkäämpää kuin tämän kuonan katsominen.

THE SILENCE

”Ainoa positiivinen asia The Silence -käppäkauhussa on se, että teoksella on mittaa vain 90 minuuttia”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat