Uusimmat

Arvostelu Netflixin uusi Stephen King -elokuva saattaa olla kauhumaestron faneille pettymys

06.10.2022 11:42 Helinä Laajalahti

John Lee Hancockin ohjaama ja käsikirjoittama Mr. Harrigan’s Phone on pieni, teknologiariippuvuutta kritisoiva kummitustarina, joka pohjautuu Stephen Kingin alkuperäiseen novelliin.


Mr Harrigan's Phone julisteEnsi-ilta (Netflix): 5.10.2022
Alkuperäisnimi: Mr. Harrigan’s Phone
Ohjaus: John Lee Hancock
Käsikirjoitus: John Lee Hancock, pohjautuu Stephen Kingin novelliin
Pääosissa: Jaeden Martell, Donald Sutherland, Kirby Howell-Baptiste & Joe Tippett
Pituus: 104 minuuttia
Ikäraja (Netflixin oma luokittelu): K13


Stephen Kingin lyhyeen tarinaan pohjautuva, Netflixin julkaisema Mr. Harrigan’s Phone on itsessäänkin kuin pieni novelli. John Lee Hancockin (The Little Things, The Highwaymen, Saving Mr. Banks, The Blind Side) ohjaamassa ja käsikirjoittamassa, pienimuotoisessa kummitusjutussa ei nimittäin tapahdu paljoakaan vaikka elokuvalla on pituutta tunti ja kolme varttia.

Varsinainen kauhuelokuvakaan se ei ole, koska siinä ei lopulta ole mitään pelottavaa eikä sen draamakaan ui iho alle.

Jaeden Martellista on tullut Stephen King -tarinoiden vakikasvo, sillä hän esitti myös It-elokuvissa keskeistä roolia. Kauniskasvoinen ja poikamainen Martell tekeekin vahvaa uranousua: King-elokuvien lisäksi hän on muun muassa esittänyt nimiroolia Apple TV+:n vaikuttavassa rikosdraamassa Defending Jacob, ollut pikkuroolissa Rian Johnsonin murhamysteerissä Knives Out ja pääosassa aiemmin tänä vuonna Netflixin puolivillaiseksi jääneessä hevikomediassa Metal Lords. Hänet on myös kiinnitetty tulevaan The Lost Boys -remakeen.

Mr. Harrigan’s Phone

Martell on usein nähty herkän ja ujon teinin roolissa, eikä Mr. Harrigan’s Phone tee tästä poikkeusta. Hänen elokuvassa esittämänsä Craig on nuori, lukemisesta pitävä poika, johon ikääntynyt ja huonosilmäinen miljardööri kiinnittää huomionsa kirkossa ja pyytää tätä ryhtymään lukemaan hänelle maailmankirjallisuuden klassikkoromaaneja palkkaa vastaan.

Donald Sutherlandin esittämä Mr. Harrigan ei ole pidetty mies, mutta vuosien saatossa hänen ja Craigin välille kasvaa hieman outo mutta lämmin ystävyys. Kännykkäajan myötä lukuharrastus hieman muuttuu, kun Craig opettaa Harriganille älypuhelimen käyttöä ja vanha mies tulee teknologiasta riippuvaiseksi siinä missä kuka tahansa muu.

Harriganin kuolema on juuri lukion aloittaneelle, koulukiusatulle Craigille kova isku. Hautajaisissa poika sujauttaa iPhonen (kyllä, tämä elokuva on täynnä Applen tuotesijoittelua) kuolleen miehen taskuun. Pian hän kuitenkin alkaa saada vastauksia viesteihinsä tuonpuoleisesta – karmaisevin seurauksin.

Mr. Harrigan’s Phone tuntuu vahvasti Stephen King -tarinalta. Se sijoittuu pikkukaupunkiin Mainen osavaltiossa, on aran ja yksinäisen lapsen lämminhenkinen kasvu- ja kostotarina ja sen syksyisessä tunnelmassa on kaiken aikaa painostavaa synkkyyttä, joka kuin odottaa jotain ikävää tapahtuvaksi.

Mr Harrigan's Phone

Elokuva on parhaimmillaan alkupuoliskon draamassa, joka kuvaa varsin herttaisesti tavallisista oloista tulevan pojan ja kartanossa asuvan pohatan keskinäistä, kasvavaa ystävyyttä. Tähän kuitenkin käytetään elokuvasta valtaosa ja varsinaiseen vauhtiin pääsy kestää todella kauan. Kun vaihde vihdoin pitäisi kääntää jännityksen puolelle, Hancock menettää otteensa.

Tunnelman painostavuus säilyy, mutta mitään varsinaisen jännittävää elokuvassa ei tapahdu. Luvattua psykologista kauhua elokuvassa ei ole mukana nimeksikään. Kyllä, tämän pitäisi olla kummitustarina, mutta kaikki siihen liittyvä jätetään pääasiassa katsojan mielikuvituksen varaan.

Tarina jää hyvin ohueksi pintaraapaisuksi. Eikä kosketus tuonpuoleisesta tunnu missään, koska pahantekijät tavallaan ansaitsivat kohtalonsa. Hancock yrittää syventää tätä muistuttamalla, että meillä jokaisella – niin hyvällä kuin pahallakin – on lähellämme ihmisiä, jotka jäävät meitä suremaan.

Mr. Harrigan’s Phone pyrkii myös kritisoimaan nykyajan teknologiariippuvuutta, mutta tämä tehdään suorastaan naurettavan alleviivaavalla tavalla, joka korkeintaan saa aikaan vastareaktion.

Kaikesta huolimatta Mr. Harrigan’s Phone ei ole Kingiä huonoimmasta päästä. Se on tunnelmallinen ja visuaalisesti kauniisti kuvattu kasvutarina. Mutta kauhukertomukseksi siitä ei ole.

MR. HARRIGAN’S PHONE

2

”Stephen Kingin novelliin pohjautuva Netflix-elokuva Mr. Harrigan’s Phone on tunnelmallinen, mutta täysin jännitteetön kummitustarina.”

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat