Uusimmat

Arvostelu Nicole Kidmanin ja Hugh Grantin tähdittämä The Undoing on riittävän omaperäinen murhamysteerisarja, jonka viimeistä jaksoa jäimme odottamaan suurella pelolla

26.10.2020 12:30 Helinä Laajalahti

Nicole Kidmanin ja Hugh Grantin tähdittämä, David E. Kelleyn luoma murhamysteeri The Undoing julkaistaan HBO Nordicilla.

Murhamysteereiden ystäviä hemmotellaan jälleen, sillä HBO Nordicilla julkaistaan kuusiosainen minisarja The Undoing. Sarja pohjautuu Jean Hanff Korelitzin romaaniin You Should Have Known vuodelta 2014, ja sen on luonut David E. Kelley, joka tunnetaan muun muassa toisestakin loistavasta HBO-sarjasta nimeltä Big Little Lies sekä erityisesti 1990-luvun komediasarjasta Ally McBeal.

Kuusiosaisen rikosjännärin on kokonaisuudessaan ohjannut palkittu tanskalaisohjaaja Susanne Bier (The Night Manager, Bird Box). The Undoing kertoo yläluokkaista newyorkilaista yhteisöä koskettavasta raa’asta rikoksesta, jonka selvitystyön keskiöön nousee kahden lääkärin muodostama pariskunta lapsineen.

The Undoing muistuttaa tunnelmaltaan paljolti viime keväänä Apple TV+:lla julkaistua rikosdraamasarjaa Defending Jacob, missä Chris Evansin, Michelle Dockeryn ja Jaeden Martellin muodostama perheyksikkö joutuu julkisen murhatutkimuksen keskelle. Molemmissa sarjoissa seurataan nykymaailmalle tyypillistä, julkisesti mediassa puitavaa rikostutkimusta, joka rikkoo perheen elämän täydellisesti ja vaikuttaa perheen sisäisiin jännitteisiin ja keskinäiseen luottamukseen.

HBO Nordicin uudessa sarjassa Nicole Kidman on New Yorkissa asuva, menestynyt psykoterapeutti Grace Fraser, joka on naimisissa Hugh Grantin esittämän, lasten syöpäsairauksia hoitavan lääkärin kanssa. Pariskunnalla on teini-ikäinen poika, Henry (Noah Jupe), joka käy kallista eliittikoulua.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Donald Sutherland, joka esittää Gracen raharikasta ja vaikutusvaltaista isää, sekä Lily Rabe, Edgar Ramírez, Matilda De Angelis ja Noma Dumezweni.

Yläluokkaista elämää elävän Fraserin perheen arki järkkyy, kun Henryn koulutoverin äiti löytyy raa’asti murhattuna. Kolmikko joutuu keskelle murhatutkimuksen mediamylläkkää, jonka myötä paljastuvat salaisuudet murtavat perheenjäsenten välisen luottamuksen keskinäisiä rakenteita juurimutiaan myöten. Koko elämä räsähtää palasiksi kuin lattialle pudotettu peili – eikä tämä koske pelkästään Fraserin perhettä.

The Undoing eroaa hieman muista vastaavantyyppisistä rikosdraamasarjoista, sillä siinä katsojalle paljastetaan hyvin vähän. Vahvaan tunnelmaan nojaavassa tarinassa ei esimerkiksi päästä tutustumaan poliisin selvitystyöhön, ei kerrata todistusaineistoa muuten kuin oikeussalissa, eikä päästetä katsojaa kovinkaan lähelle hahmoja. Bier luottaa ohjauksessaan ulkopuolisuuteen ja jopa tietynlaiseen tarinalliseen kylmyyteen, jonka myötä hahmoja ja heidän mahdollista syyllisyyttään pääsee tutkailemaan matkan päästä ilman selkeää tunneyhteyttä.

Sarjassa ei anneta valmiiksi pureskeltuja vaihtoehtoja hyvistä ja pahoista ihmisistä, vaan kaikista hahmoista paljastuu jossain vaiheessa jotain inhimillisen virheellistä – osasta enemmän, osasta vähemmän. Tarinassa myös tarkastellaan mielenkiintoisella tavalla mielenterveyden häiriöitä kuten esimerkiksi sairaalloista narsismia ja tunnekylmyyttä.

Muuten sarjan rakenne on murhamysteerille tyypillinen, sillä varsinaisesta rikostutkimuksesta paljastuu jokaisen jakson lopuksi cliffhangerin tapaan jotain uutta. Tämä vie juonta mahdollisesti eri suuntaan kuin mitä siihen saakka oli odotettua, mutta minkä vaikutukset paljastetaan katsojalle vasta seuraavan jakson alussa.

Murhaajasta vihjaillaan mielenkiintoisesti ja mysteereiden ratkaisusta nauttivalle katsojalle tarjoillaan pieniä vihjeitä, jotka saattavat tarkoittaa jotain tutkimuksen kannalta tai sitten eivät. Tarina pitää joka tapauksessa katsojan kaiken aikaa henkisesti varpaillaan, eikä anna yksiselitteisiä ahaa-elämyksiä.

Saimme kuusiosaisesta minisarjasta ennakkoon katsottavaksi viisi jaksoa, mikä aiheutti allekirjoittaneessa murhamysteerien ystävässä suunnatonta turhautumista, sillä murhaaja ei todellakaan ole selvillä vielä viidennen jakson jälkeen. Lopullista ratkaisua joudutaan siis odottamaan viimeiseen jaksoon saakka.

Viisi koukuttavaa jaksoa jättävät odottamaan loppuratkaisua kauhun sekaisella jännityksellä.

Lopetus voi olla joko omaperäinen ja murhamysteerin ystävän nälkää tyydyttävä, tai sitten viimeinen jakso vesittää kaiken aiemmin rakennetun täysin pöydän alta vedetyllä yllätyksellä – joko tai, se jää lopulta nähtäväksi.

Kuusiosainen The Undoing alkaa HBO Nordicilla maanantaina 26. lokakuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat