Uusimmat

Arvostelu Pedot – The Swarm on pätevä uusi jännityssarja, joka palkitsee katsojan – mutta trailerista pysykää kaukana

26.05.2023 10:10 Helinä Laajalahti

Saksalaisen Frank Schätzingin jännitysromaaniin pohjautuva Pedot on hitaasti avautuva trilleri ekologisesta katastrofista, jonka syitä selvittää joukko tutkijoita ympäri maailman.

Elisa Viihde Viaplayn uutuussarja Pedot on Frank Schätzingin romaaniin pohjautuva, kansainvälinen tuotanto, jonka tuottajana toimii Game of Thronesissakin työskennellyt Frank Doelger. Ilmastokriisin ja ekologisen katastrofin uhkaamassa maailmassa jännityssarja tuntuu hyvin ajankohtaiselta, sillä sen keskiössä nähdään koko maailmaa uhkaava luonnonmullistus.

En ole itse alkuteosta lukenut, joten en voi tehdä vertailua romaanin ja filmatisoinnin eroista.

Sarjassa nykymaailmamme tapaan ihmiskunta on käyttänyt maailman meriä hyväkseen holtittomasti. Niinpä ympäri maailman alkaa tapahtua kummia. Kanadassa valaat alkavat käyttäytyä oudosti, Pohjoiselta Atlantilta löytyy meren syvänteistä uusi laji, laivat uppoavat selittämättömästi, luonnonmullistukset iskevät alueille missä niitä ei normaalisti koeta, Euroopassa ravut kiipeävät massoittain maalle ja saavat ihmiset sairastumaan.

Kaikkea yhdistää vesi, tuo kaiken elämän ylläpitäjä, jota sarjan tekijät pitävät kuvissa eri muodoissaan kaiken aikaa. Muistuttaen, kuinka tärkeää se meille on ja alleviivaten sitä, että meidän pitäisi pitää meristämme ja vedestämme parempaa huolta.

Sarja käynnistyy palapelimäisesti, minkä vuoksi mitä vähemmän juonesta tietää, sitä mielenkiintoisempi jännityspalapeli sarjasta muodostuu – jopa traileri paljastaa tarinasta aivan liikaa. Yksi luonnontieteiden tutkija siellä ja toinen täällä kohtaa tapahtumia tai eliöitä, joita nykytiede ei tunne tai joihin sillä ei ole selitystä. Pikkuhiljaa nämä tutkijat päätyvät toistensa jäljille ja ryhtyvät tutkimaan ilmiötä yhdessä.

Lopulta he löytävät koko ihmiskuntaa ravistelevan vastauksen, jota kukaan ei osannut odottaa.

Pedot Swarm

Sarjan nimi, The Swarm / Der Schwarm eli “parvi” tai “parveilu”, aivan kuten sen taustalla olevan, suomennetun romaaninkin nimi, on jostain hyvin hämmentävästä syystä suomeksi Pedot. Nimi antaa tarinasta nimittäin aivan vääränlaisen kuvan. Ainakin itselleni nimestä muodostui käsitys, että kyseessä olisi Tappajahain tyyppistä eläinkauhua.

Ja tästä ei ole lainkaan kyse.

Pedot on ekologinen trilleri, joka periaattessa voisi – ainakin tiettyyn rajaan asti – olla totta oikeassa elämässäkin. Sen tarina käynnistyy verkkaisesti, mutta palkitsee kärsivällisen katsojan. Kärsimättömälle tiedossa on puolestaan tuskien taival, mitä tällainen katsoja tuskin jaksaa jatkaa ensimmäistä jaksoa pidemmälle.

Sarja vie katsojan sohvaltaan keskelle tutkijoiden elämää, laboratorioihin ja tutkimusaluksille. Heidän työnsä avautuu hitaasti ja nytkähdellen, välillä byrokratian kiemuroihin takertuen, mutta tuossa rauhallisuudessa tarinan jännite kasvaa mielenkiintoisella tavalla. Luonnontieteellisestä tutkimuksesta tulee jännitysnäytelmä, joka koukuttavan dekkarin tapaan pakottaa katsomaan jakson toisensa perään loppuratkaisua odotellessa.

Monessa jännärissä toiminta laukkaa ympäri maailmaa. Myös Pedot vie kanadalaisesta merenrantayhteisöstä Skotlannin rannikolle, Ranskaan, Saksaan ja Norjaan, mutta sarjassa on Citadelin tyyppiseen agenttiseikkailuun verrattuna aiheensa ajankohtaisuuden vuoksi enemmän tarttumapintaa.

Pedot Swarm

Dr. Sigur Johanson, Alexander Karim / Tina Lund, Krista Kosonen

Sarja ei käsittele kaikkia hahmojaan silkkihansikkain ja onnistuukin yllättämään katsojan useaan otteeseen. Kukaan tarinan hahmoista ei ole turvassa, eikä selkeää keskushahmoa pääse nousemaan. Sarja toimii kuin tarinansa tutkijoiden keskinäinen yhteistyö, missä jokaisella on oma osansa annettavana kokonaisuuteen.

Täysin ilman nikottelua Pedot ei etene. Jotkin juonenkäänteet tuntuvat dramatiikan haussaan väkisin väännetyiltä ja tarinaa inhimillistämään tarkoitetut hetket ajoittain suorastaan turhilta ekokatastrofin valtavaa varjoa vasten. Teknisiä puutteitaan sarja korjaa kiehtovalla yksityiskohtaisuudella.

Tarinan hahmoihin ei pääse syntymään syvää tunnesidettä, sillä heitä ei pahemmin syvennetä ihmisinä. Pääasiassa heidät esitetään vain hämmentävän todellisuuden edessä seisovina ihmisinä, jotka joiden tehtävänä on selvittää meret sekaisin saanut luonnon salaisuus. Suurin osa näyttelijöistä hoitaa tonttinsa maailman tulevaisuudesta huolehtivina, itsensä uhraamaan valmiina olevina tutkijoina vakuuttavasti.

Keskeisimmissä rooleissa nähdään Joshua Odjick, Alexander Karim, Leonie Benesch, Takehiro Hira, Barbara Sukowa ja Cécile de France, joiden lisäksi mukana on myös suomalaisväriä ja yhdessä sivurooleista näyttelee Krista Kosonen.

The Swarm / Pedot alkaa Elisa Viihde Viaplayssa 28. toukokuuta. Saimme sarjasta katsottavaksi ennakkoon kaikki kahdeksan jaksoa.

Ja loppuun vielä varoitus: alla oleva traileri spoilaa sarjan tapahtumia pahasti, joten mikäli haluat matkata sarjan mukana sen omaa vauhtia tarinan palapeliä kasaillen, suosittelen jättämään trailerin katsomisen väliin!

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat