Uusimmat

Arvostelu Yksi lensi yli käenpesän -esiosasarja Ratched jää monella tavalla kauas Jack Nicholsonin klassikosta

18.09.2020 13:30 Helinä Laajalahti

Netflix-sarja Ratched kertoo Yksi lensi yli käenpesän -klassikkoelokuvan pahiksesta, hoitaja Ratchedista, ennen kuin hänestä tuli Jack Nicholsoniakin kiusannut hahmo. Ryan Murphyn luoma sarja sijoittuu 1940-luvulle ja sen pääosaa esittää Sarah Paulson.

Tuttuus on valttia nykypäivän Hollywoodissa. Tähän luottavat myös Ryan Murphy ja Evan Romansky Netflix-sarjassaan Ratched. Ratched toimii esiosana Milos Formanin vuonna 1975 ohjaamalle mielisairaaladraamalle Yksi lensi yli käenpesän, jonka keskushahmoa esitti miespääosa-Oscarin arvoisesti Jack Nicholson.

Elokuvan naispääosassa nähtiin niin ikään Oscar-palkitusti Louise Fletcher, jonka hahmoa, hoitaja Ratchedia, pidetään yhtenä kaikkien aikojen julmimmista elokuvapahiksista.

Ratched-sarja kertoo samaisesta hoitajasta ennen kuin tästä tuli Nicholsonia ja muita mielisairaalan potilaita 1970-luvulla kiusaava julmuri. Sarja sijoittuu 1940-luvulle, ja “nuorta” Mildred Ratchedia esittää Sarah Paulson. Nuoruus on lainausmerkeissä siksi, että Paulson on itse asiassa neljä vuotta vanhempi kuin “vanhempaa” Ratchedia alkuperäisessä elokuvassa esittänyt Fletcher aikoinaan.

Ratchedissa Paulsonin hahmo saapuu Kaliforniaan ja palkkautuu aavistuksen väkisin töihin hoitajaksi hulppeaan Lucian mielisairaalaan. Hänellä on sairaalaan pääsyyn henkilökohtaiset syynsä. Sairaalaa johtavat Judy Davisin esittämä ylihoitaja Betsy Bucket ja lääkäri Richard Hanover (Jon Jon Briones), joiden yli päättäväinen hoitaja kävelee leikiten.

Sairaalaan on tulossa arvioitavaksi Finn Wittrockin esittämä murhaaja, joka aiheuttaa jännitettä paikan ilmapiirissä. Toisaalla salaperäisellä seurapiirirouva Lenore Osgoodilla (Sharon Stone) on jotain hampaankolossaan tohtori Hanoveria kohtaan.

Lisää aineksia soppaan tarjoavat vaalien alla kipuileva alueen kuvernööri (Vincent D’Onofrio), tämän pr-assistentti Gwendolyn (Cynthia Nixon), Ratchedin salaperäinen naapuri (Corey Stoll) ja monista persoonallisuuksista kärsivä Charlotte Wells (koko sarjan upeimman roolityön tekevä Sophie Okonedo).

Ryan Murphy tunnetaan erityisesti American Horror Storyn luojana. Vahvaan visuaalisuuteen luottavan tekijän kädenjälki näkyy myös Ratchedissa, jonka miljöössä ja värimaailmassa on valtavan paljon samaa kuin alkuvuonna Netflixissä julkaistussa, vaihtoehtoisesta Hollywoodin kulta-ajasta kertovassa Ryan Murphy -sarjassa Hollywood.

Saimme Ratchedista etukäteen nähtäväksi kaikki ensimmäisen kauden kahdeksan jaksoa.

Verrattuna Formanin alkuperäiseen elokuvaan vuodelta 1975 on sarjan tunnelma täysin erilainen. Elokuvan mielisairaala on harmaan ankea, synkkä ja ahtaasti sisustettu, ja täynnä resuisia potilaita, kun taas Ratchedin sairaala on kiillotettua ja tahratonta pintaa ja korkeita, hyvin avonaisia, kristallikruunujen valaisemia huoneita, josta elämän jäljet ovat kaukana.

Potilaiden huoneetkin ovat kuin luksushotellista, tosin potilaita ei pahemmin näytetä vaan keskeisiin rooleihin heistä nostetaan vain kaksi. Tarina ja sen kautta myös kamera keskittyy potilaita enemmän värikylläisen kauniissa ja puhtaissa tiloissa toimivaan henkilökuntaan.

Ratched tuntuu nimestään huolimatta alkuperäisestä elokuvasta irralliselta kokonaisuudelta. Siinä on mielisairaaladraaman sijaan rikosjännärin tunnelmaa ja noir-vivahteita sekä kauhuelementtejä, jotka ovat kuin laimennetun American Horror Storyn osasia. Sarjaa voikin pitää kuin uutena AHS:n tuotantokautena.

Murphylle ominaiseen tapaan myös Ratchedissa seksuaalivähemmistöt ja heidän oikeutensa nostetaan tarinassa keskeiseen osaan.

Ilmeikkään Paulsonin esittämä nimihahmo on menneisyytensä rikkoma ihmisriepu, mutta samalla viekas pirulainen. Paikoin hänestä nousee esille ystävällinen, avulias ja toiset huomioon ottava hoitajahahmo. Ensimmäisen kauden jälkeen onkin vielä vaikea nähdä, miten hänestä voisi kasvaa Fletcherin tutuksi tekemä, kylmäkiskoinen ihmishirviö.

Sarjan tarinakokonaisuudesta on IMDb:n tietojen mukaan suunniteltu neljän tuotantokauden mittaista, jolloin neljäs ja viimeinen sitoisi sarjan yhteen Formanin elokuvan kanssa. Jo sarjan ensimmäisellä kaudella nähdään esimerkiksi hahmo, joka hyvinkin voisi olla yksi Formanin elokuvassa nähdyn hahmon nuorempi versio. Tätä ei kuitenkaan vielä vahvisteta katsojalle vaan jätetään vihjauksen asteelle.

Ratched julkaistaan Netflixissä 18. syyskuuta. Ensimmäisessä kaudessa on kahdeksan jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat