Uusimmat

Arvostelu Uusi Reacher-tv-sarja on Tom Cruisen elokuvia uskollisempi Lee Childin romaaneille

03.02.2022 11:50 Helinä Laajalahti

Lee Childin rikosromaaneissaan luoma Jack Reacher siirtyy television puolelle Tom Cruisen tähdittämien elokuvafilmatisointien jälkeen. Amazon Prime Videon uudessa Reacher-sarjassa kovanyrkkistä hahmoa esittää Alan Ritchson.

Jack Reacher on kirjailija Lee Childin luoma hahmo, kulkurina maata kiertävä entinen sotilaspoliisi, joka selvittää rikoksia ja jakaa oman käden oikeutta. Hahmo on vuodesta 1997 lähtien seikkaillut jo 26:n romaanin sivuilla. Amazon Prime Videon uusi Reacher-sarja pohjautuu Childin ensimmäiseen romaaniin nimeltä Killing Floor (suom. Tappotahti).

Saimme kahdeksanosaisesta sarjasta katsottavaksi ennakkoon neljä jaksoa.

Reacher-sarjassa nimihahmo astuu ilman matkatavaroita bussista pienessä Margraven kaupungissa, jossa kerrotaan asuneen kuuluisa blues-muusikko. Hänet kuitenkin pidätetään epäiltynä murhasta lähes saman tien.

Vähäpuheinen mutta nopeaälyinen mies päätyy tekemään yhteistyötä paikallisen etsivän (Malcolm Goodwin) ja tämän alaisuudessa työskentelevän Roscoen (Willa Fitzgerald) kanssa, sillä murhat eivät jää tuohon yhteen. Pian pikkukaupungin kulissien takaa alkaa paljastua petosvyyhti korruptoituneine poliiseineen, poliitikkoineen ja virkamiehineen.

Reacher / Alan Ritchson, Willa Fitzgerald

Jack Reacheria sarjassa näyttelee Alan Ritchson, jonka joku saattaa muistaa muun muassa sarjasta Smallville, jossa hän esitti Aquamania. Tuosta nuorukaisesta hän on aikuistunut varsin pätevästi Reacherin raameihin. Vaikka Ritchsonkaan (IMDb:n mukaan “vain” 188 cm) ei ole aivan Reacherin kirjallisissa mitoissa (196 cm), on hän kuitenkin enemmän esikuvansa mallia kuin noin 170-senttinen Tom Cruise, joka esitti hahmoa kahdessa Childin romaaneista tehdyssä elokuvassa vuosina 2012 ja 2016.

Roolivalinnasta sarjaa on kiittäminen. Romaaneissa Reacherin suuri koko on erityisen keskeinen teema. Hän nyt vain yksinkertaisesti on iso mies, jonka ulkomuoto jo pelkästään saa vastustajat perääntymään – ja tähän lisätään vielä sotilaskoulutus ja terävä äly. Cruise ei näitä saappaita koskaan kunnolla täyttänyt vaikka ensimmäinen elokuva muuten pätevä olikin. Ritchson vakuuttaa fysiikallaan ja hänen kokoaan korostavat pienikokoiset näyttelijäkollegat.

Reacher sisältää alkuperäismateriaalinsa tapaan runsaasti väkivaltaista toimintaa. Ideana on, että iso ja lihaksikas mies on lähes pysäyttämätön luonnonvoima jo itsessään. Lisäksi hänellä on liikkeet hallussa ja älyä suunnitella hyökkäyksensä etukäteen. Tuloksena on näyttävän verisiä tappelukohtauksia, raskaasti kohteeseensa mäjähtäviä nyrkkejä ja ilkeästi rusahtelevia luita. Kohtausten äänitehosteissa ei todellakaan säästellä.

Reacher-romaanit uhkuvat machoilua ja sarja on ottanut teeman sellaisenaan mukaan etenkin visuaalisella tasolla. Reacher on Mies isolla ämmällä, muttei silti mikään muinaisjäännös. Hahmolle on myös kirjoitettu monitulkintaisempia piirteitä, sillä tietyllä tasolla hänen ulosannissaan on nähtävissä jopa autismin kirjoa.

Reacher / Alan Ritchson

Sarjan keskuskolmikosta Fitzgeraldin esittämä Roscoe on piristävä tapaus muuten perinteiseen machokuvastoon nojaavassa sarjassa. Naiselle on kirjoitettu persoonallisuus ja hänet nähdään monella tapaa aktiivisena toimijana ja tasavertaisena hahmona tekemässä tutkimusta Reacherin rinnalla.

Goodwin esittää suurin piirtein samaa etsivän roolia kuin sarjassa iZombie. Hänen korkealle kouluttautunut ja hyvin pukeutuva Finlaynsa on pikkukaupungissa ulkopuolinen, jota moni kaupungin valtaa pitävistä katsoo alaspäin. Hän on Reacherin tapaan altavastaaja, mutta silti yhteistyössä on etenkin alkupuolella nähtävissä kitkaa.

Neljän ensimmäisen jakson aikana Reacher vakuuttaa etenkin näyttävillä toiminta- ja tappelukohtauksillaan. Rutina ja mäiske tuntuu katsojan selkärangassa asti. Rikostutkimuksena se kuitenkaan ei puoleen väliin mennessä ole päässyt kunnolla alkua pidemmälle. Childin kirjojen ystäville sarja varmastikin maistuu paremmin kuin aiemmat elokuvat.

Reacher julkaistaan Amazon Prime Videossa 4. helmikuuta 2022.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat