Arvostelu: Ready Or Not on nerokkaan viihdyttävä kauhuelokuva – Samara Weavingin pelottelua katsoo hymyssä suin

22.08.2019 20:00 Helinä Laajalahti

Piiloleikkiin uuden kulman ottava Ready Or Not on mustaa huumoria viljelevä kauhuelokuva, jonka pääosassa nähdään The Babysitter -tähti Samara Weaving.


Ensi-ilta: 23.8.2019
Alkuperäisnimi: Ready Or Not
Ohjaus: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Käsikirjoitus: Guy Busick & R. Christopher Murphy
Pääosissa: Samara Weaving, Adam Brody,Mark O’Brien, Andie MacDowell, Henry Czerny
Pituus: 96 minuuttia
Ikäraja: K16


Viime vuosina trendinä on tuntunut olevan, että hyvinkin yksiulotteiseksi käsikirjoitetuista kauhuelokuvista on koitettu tehdä vakavasti otettavia. Monet näistä elokuvista ovat olleet kuolettavan tylsiä, koska ne eivät ole vakuuttaneet kauhuelokuvina, mutta eivät olleet myöskään hauskoja tai muulla tavalla viihdyttäviä.

Ready Or Not on toista maata. Se on idealtaan yksinkertainen kauhujännäri, missä päähahmo koittaa selviytyä hengissä häntä jahtaavien sekopäiden keskellä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ja kieroutuneessa huumorissaan Ready Or Not on kuitenkin suorastaan nerokkaan viihdyttävä.

Radio Silence -kollektiivista tuttujen Matt Bettinelli-Olpinin ja Tyler Gillettin ohjaama Ready Or Not kertoo Samara Weavingin (The Babysitter, SMILF) esittämästä Gracesta, joka on menossa naimisiin elämänsä rakkauden, Mark O’Brienin (Halt and Catch Fire) esittämän Alexin kanssa. Alex on upporikkaan pelisuvun vesa ja ikävä kyllä siniverisellä suvulla on karmiva salaisuus.

Häiden jälkeen keskiyöllä morsian joutuu nimittäin osaksi suvun pitkää perinnettä ja osallistumaan liittymisriittiin, johon jokainen sukuun uutena tuleva pakotetaan. Hän joutuu pelaamaan uusien sukulaistensa kanssa peliä, jonka laadun suvun uusi jäsen saa selville vetämällä kortin salaperäisestä laatikosta. Hyvällä tuurilla peli voi olla shakkia tai tammea, mutta tässä tapauksessa Gracen tuuri pettää.

Kuten elokuvan nimestäkin voi päätellä, kyseiseksi peliksi paljastuu piiloleikki. Tässä Gracen tosin pitää löytää tarpeeksi hyvä piilo, jotta voisi pysyä hengissä aamuun saakka uusien sukulaisten etsiessä häntä varsijousien ja muiden tappoaseiden kanssa. Unelmien hääyöstä tulee painajaismaisen verinen kissa- ja hiirileikki.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään muun muassa Andie MacDowell ja Henry Czerny tuoreina appivanhempina sekä Adam Brody Alexin viinaan menevänä isoveljenä.

Elokuvan tarinan voi nähdä myös kritiikkinä avioliittoinstituutiota ja luokkayhteiskuntaa kohtaan. Ready Or Not ei kuitenkaan tee sitä virhettä, että se yrittäisi olla ryppyotsaisen vakavastiotettava kauhuelokuva. Siksi se onnistuukin viihdyttämään niin hyvin. Tulos ei kuitenkaan ole suoranainen kauhukomedia, vaikka se muotoileekin vienon hymyn katsojansa naamalle useammin kuin kerran.

Komediallisen mustat ainekset syntyvät paljolti siitä, että katsoja tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, ja kun se tapahtuu, kohtaus lyödään yli tuosta odotusarvostakin. Elokuvan väkivalta on kunnolla veristä ja yllättävääkin, mutta yhtä kaikki kieroutuneen koomista. Kukapa nyt ei haluaisi näyttää itseriittoisille, itseään tavallisia ihmisiä parempana pitäville elitisteille kaapin paikan?

Suurisilmäinen ja suloinen Weaving onnistuu erinomaisesti roolissaan morsiamena, jonka hääyöstä tulee jotain aivan muuta kuin olisi kuvitellut. Käsikirjoittajat Guy Busick ja Ryan Murphy (eri kaveri kuin American Horror Story -kaimansa) tekevät hääasuisesta naisesta voimallisen ja pätevän hahmon, joka alun hämmennyksen jälkeen ottaa ohjat käsiinsä, alentamatta häntä silti uusien sukulaistensa verenhimon tasolle.

Ready Or Not on viihdyttävä ja hulvattoman verinen kauhuelokuva, jonka tuotantoarvot ovat kaikesta huolimatta kunnossa. Mikään ei näytä puolihuolimattomalta tai amatöörimäisesti tehdyltä. Mainio viihdyke syksyn pimeneviin iloihin!

READY OR NOT

3

”Samara Weavingin esittämästä herttaisesta morsiamesta kuoriutuu tehokas selviytyjä sen jälkeen, kun hänen hääyönsä muuttuu veriseksi painajaiseksi mustan huumorin täyteisessä kauhuelokuvassa.”

Muropaketin uusimmat