Uusimmat

Arvostelu Viides Scream ei aliarvioi katsojaa, ja on siksi odotettua parempi kauhuelokuva

09.02.2022 11:49 Helinä Laajalahti

Viides Scream-elokuva palauttaa tutun kauhutarinan takaisin 25 vuotta sitten kaiken alkulähteelle Woodsboron kaupunkiin. Matt Bettinelli-Olpinin ja Tyler Gillettin ohjaamassa elokuvassa nähdään nuoren näyttelijäkaartin lisäksi alkuperäisistä elokuvista tuttu kolmikko Neve Campbell, Courteney Cox ja David Arquette.


Scream 2022Ensi-ilta: 11. helmikuuta 2022
Alkuperäisnimi: Scream
Ohjaus: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Käsikirjoitus: James Vanderbilt & Guy Busick, pohjautuu Kevin Williamsonin luomiin hahmoihin
Pääosissa: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Melissa Barrera & Jack Quaid
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K16


Ensimmäinen Scream julkaistiin vuonna 1996. Sen ohjasi Wes Craven ja käsikirjoituksesta vastasi Kevin Williamson. Elokuva oli omalaatuisen mainio sekoitus veristä slasheria, perinteistä kukasenteki -murhamysteeriä ja populaarikulttuuritietämyksellä brassailevaa satiiria. Se oli tyylikkään toimiva, oivallisen fiksu, ihanan nörtähtävä ja yllättävä, alan moderni uranuurtaja.

Craven pysytteli ohjaksissa myös kolmessa, aina jotain uutta tuttuun kuvioon tuovassa jatko-osassa. Kauhumaestron kuoleman jälkeen ohjaajan tehtävät ovat uusimmassa Screamissa perineet Matt Bettinelli-Olpin ja Tyler Gillett, joiden käsistä lähti vuonna 2019 mainio kauhukomedia Ready or Not. Uuden elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat puolestaan James Vanderbilt (Zodiac, The Amazing Spider-Man) ja Guy Busick (Ready or Not).

Miksi uusi Scream ei ole nimeltään Scream 5? Osasyynä varmasti on se, ettei se ole enää Cravenin elokuva. Elokuvan hahmotkin puhuvat “requeleista” eli franchisen uudelleen käynnistyksestä (rebootista) mutta alkuperäisten hahmojen avulla, minkä vuoksi tulos on jatko-osan (engl. sequel) ja rebootin sekoitus – requel.

Scream 2022 / Neve Campbell, Courteney Cox

Uusi Scream sijoittuu 25 vuotta alkuperäisen elokuvan tapahtumien jälkeen jälleen Woodsboroon. Elokuva alkaa samaan tapaan kuin aiemmatkin – salaperäisen puhelinsoiton myötä saapuvan, tutun ghostface-naamion taakse piiloutuvan puukkohiipparin mukana.

Hyökkäys sekoittaa teiniystävysten elämän. Tähän joukkoon kuuluvat Tara (Jenna Ortega), Amber (Mikey Madison), Wes (Dylan Minnette), Mindy (Jasmin Savoy Brown), Chad (Mason Gooding) ja Liv (Sonia Ammar). Hyökkäyksen jälkeen paikalle saapuvat myös Taran isosisko Sam (Melissa Barrera) ja tämän poikaystävä Ritchie (The Boys -sarjastakin tuttu Jack Quaid).

Kun tieto Ghostfacen jälleen aloittamasta murha-aallosta leviää, joutuvat myös vanhat tutut Sidney (Neve Campbell), Gale (Courteney Cox) ja Dewey (David Arquette) palaamaan kotikonnuille.

Mitä vähemmän elokuvan varsinaisesta juonesta tietää, sitä parempi, sillä uusi Scream onnistuu edellisten elokuvien tapaan pitämään murhaajan identiteetin salaisuutena viime hetkille saakka. Kaikki ovat perinteisen murhamysteerin tapaan jatkuvasti epäiltyinä.

Scream 2022 / Jack Quaid

Uusi Scream käyttää hyväkseen paljolti aiemmista elokuvista tuttua kuvakerrontaa ja teemoja. Vertauksia edellisiin elokuviin on paljon, samoin kertausta. Elokuva ei silti ole edellisten toisinto, vaan tuo tarinaan myös jotain uutta ja irrottautuu hieman alkuperäisten kaavasta. Keitos on yllättävänkin toimiva kokonaisuus tuoretta verta ja nostalgiaa.

Cravenin vaikutus näkyy edelleen vahvana ja Scream kumartaa alkuperäisen ohjaajan suuntaan muun muassa nimeämällä yhden hahmoista Wesiksi. Se myös tarjoaa uuden version kauhuklassikko Psykon suihkukohtauksesta. Uusi Scream ei myöskään missään vaiheessa unohda olevansa kauhuslasher. Se vie tappokohtaukset astetta näyttävämpään suuntaan ja näyttää useaan otteeseen kuinka Ghostfacen puukko uppoaa uhrinsa ihoon.

Screamia on mielenkiintoista seurata myös murhamysteerinä. Elokuvan hahmot tuttuun tapaan selittävät kauhugenren ja ”heidän oman Screaminsa” eli franchisessa vaikuttavien Stab-elokuvien tapahtumia ja lainalaisuuksia. Näiden avulla katsoja voi etsiä vihjeitä murhaajasta, mutta siltikin lopun tapahtumat pysyvät salaisuutena mukavan pitkään.

Elokuvassa myös isketään kiinni fanikulttuurin synkempään puoleen viittaamalla kiertotien kautta Rian Johnsonin ohjaamaan, osan faneista suututtaneeseen Star Wars: The Last Jediin.

Scream 2022 / David Arquette

Vaikka kyseessä on elokuvasarjan viides osa, Scream ei edelleenkään aliarvioi katsojiaan ja pidä näitä itsestäänselvyytenä, minkä vuoksi elokuva jättää jälkeensä hyvän ja viihdytetyn mielen.

SCREAM

3,5/5
”Viides Scream-elokuva sekoittaa toimivalla tavalla uutta verta nostalgiaan. Tulos on yllättävän hyvin toimiva kauhuslasheri, joka ei aliarvioi katsojaansa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat