Arvostelu: Sons of Anarchyn tarinaa jatkava Mayans MC -sarja on vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäisen viimeiset kaudet

02.09.2018 12:56 | Aki Lehti

Kurt Sutterin luoma Mayns MC tuntuu enemmän Sons of Anarchyn 8. kaudelta kuin omalta sarjaltaan, vaikka se keskittyykin eri moottoripyoräkerhoon ja sen rikolliseen toimintaan aivan uusien hahmojen kera.

Kurt Sutterin luoma Sons of Anarchy -sarja oli parhaimmillaan vallan passelia tv:tä, mutta huonoimmillaan todella tuskallista katsottavaa. Sitä tehtiin vuosien 2008-2014 aikana seitsemän tuotantokauden verran, kunnes Sutter halusi lopettaa sarjan ennen kuin se muuttuu väkisinkin huonommaksi. Tuottaja-käsikirjoittaja-ohjaaja taisi tulla jossain vaiheessa sokeaksi omalle työlleen, sillä Sons of Anarchylle olisi voinut aivan hyvin laittaa stopin jo muutamaa kautta aiemmin, vaikka Sutter onkin kertonut suunnitelleensa kalifornialaisen moottoripyöräkerhon tarinan juuri niin pitkäksi kuin sitä tehtiin.

Sons of Anarchy oli megamenestys, yksi FX-kanavan katsotuimmista sarjoista, joten venyttäminen on aivan ymmärrettävää. Sitä kehuttiin rajojen rikkomisesta ja tavastaan kuvata autenttisesti rikollisjengin elämää. Koko teos oli eräänlainen analogia ihmisen muutokselle ajan ja kokemusten myötä.

Nyt Sutter jatkaa samaan universumiin sijoittuvaa tarinaa Mayans MC -sarjan kanssa, jonka kaava on periaatteessa identtinen alkuperäisteoksen kanssa. Tällä kertaa pääosassa on juuri vankilasta vapautunut Ezekiel ”EZ” Reyes (JD Pardo), joka on oikeastaan aivan sama hahmo kuin Charlie Hunnamin Sons of Anarchyssa esittämä Jax Teller, vaikka EZ onkin vasta moottoripyöräkerhon kokelas.

Erona on myös se, että heti alusta asti on selvää, ettei EZ oikeastaan halua edes olla mukana rikollisten touhuissa, mutta suostuu messiin veljensä Angelin (Clayton Cardenas) takia. EZ oli aikoinaan lahjakas opiskelija, jolla on edelleen älliä päässä ja asioita helpottava valokuvamuisti. Silti veljesten isä, lihakauppaa pyörittävä Felipe (Edward James Olmos) on aivan syystäkin huolissaan molemmista pojistaan.

Mayans MC on tietysti tuttu Sons of Anarchysta kilpailevana moottoripyöräkerhona. Sarjassa vilahtaa muutaman kerran alkuperäisteoksesta tuttu Emilio Rivera Marcus Alvarezin roolissa, joka johtaa Mayansin Oaklandin jaostoa. Kalifornian ja Meksikon rajalla majaansa pitävää Mayans MC -joukkoa käskyttää Bishop (Michael Irby), joka yrittää pitää kerhon toiminnan itsenäisensä, vaikka huumekartellipomo Miguel Galindo (Danny Pino) porukkaa pomottaakin, maksaessaan heille melkoisia summia laittomien päihteiden salakuljetuksesta rajan yli.

Mayans MC -sarjasta löytyy vastine melkein jokaiselle Sons of Anarchy -hahmolle, tai ainakin katsoja vetää väkisinkin yhtäläisyysviivoja henkilöiden välille. Toimittajille ei valitettavasti annettu sarjasta ennakkoon katsottavaksi kuin kaksi ensimmäistä jaksoa ja ainakaan ne eivät onnistu esittelemään kööriä kunnolla. Porukkaa on mukana melkoinen määrä, mutta melkein kaikki hahmot ovat tässä vaiheessa vielä tyhjiä kuoria, eikä katsojalla ole aavistustakaan mitkä ovat heidän perimmäiset motiivinsa tai miksi kukin toimii tai käyttäytyy tietyllä tavalla.

Juonenkäänteitä on taas tarjolla enemmän kuin tarpeeksi, sillä reilun kahden tunnin aikaa ehtii tapahtua ties mitä. Sons of Anarchyssa parasta olivat hahmojen väliset suhteet, jotka tuntuivat jäävän parin viimeisen kauden aikana juonen jalkoihin. Sama tyyli jatkuu Mayans MC:ssä, mutta toivotaan että asiaan tulee muutos ensimmäisen kauden kymmenen jakson aikana, mieluusti mahdollisimman pian.

Uutuudesta uupuu tässä vaiheessa myös vahva naishahmo, joka Sons of Anarchyssa pelasti paljon. Nyt pääpaino on lähes pelkästään maskuliinisessa jengielämässä ja ääriväkivallassa, jolla suorastaan hekumoidaan. Muutama kohtaus menee överiksi, vaikka tarkoitus on ilmeisesti realistisesti näyttää miten mielipuolista huumekartellien toiminta voi pahimmillaan olla. Vähempikin olisi riittänyt, sillä kidutus- ja murhakohtaukset menettävät liian pitkinä tehoaan, vaikka saavatkin katsojan voimaan pahoin.

Omituisesti kahden jakson aikana tutuimmaksi tulee Galindo-kartellipomo, jonka elämää perheenisänä ja sadistisina rikollisena esitellään jopa syvemmin kuin päähenkilö EZ:n.

Mikä EZ:n rooli moottoripyöräkerhossa oikein on tai miksi hän suostuu mukaan toimintaan, joka selvästi kuvottaa häntä jää hämärän peittoon. Itse asiassa koko rajaseudun rikollisten suhde ympäröivään maailmaan tai paikka yhteisössä jää avaamatta kokonaan. Suurin osa asukkaista ei tunnu kiinnittävän heidän hirmutekoihinsa mitään huomiota, mutta huumekartellia luonnollisesti pelätään ja kammotaaan.

Näyttelijöistä voi tässä vaiheessa kehua ei niin yllättäen Olmos-konkaria, jonka rooli on ainakin vielä valitettavan pieni, sekä Pardoa, joka löytää puupökkelömäisestä EZ:stä nyansseja, todennäköisesti enemmän kuin käsikirjoitukseen on rustattu. Ainakin hän on parempi pääosanesittäjä kuin Sons of Anarchyn Hunnam -komistus.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että Hunnam saa aiempia syntejään reilusti anteeksi 14. syyskuuta ensi-iltansa saavan Papillon-klassikkoelokuvan uusintaversion johdosta, jossa hän todella yllättäen vetää loistoroolin.

Mayns MC:tä voi varauksetta suositella vain niille, jotka diggasivat alkuperäissarjasta loppuun asti. Mahdollisuuksia on vaikka mihin, mutta kaksi jaksoa eivät vielä vakuuta. Käsikirjoituksessa on paljon hyvää, mutta myös reippaasti laiskan kliseistä tavaraa. Jokainen katsoja arvaa avausjaksojen pari yllätysjuonenkäännettä taatusti ennalta.

Mayns MC:n ensimmäisissä kuvissa koira syö kuollutta korppia, joka on tietysti viittaus yhteen Sons of Anarchyn viimeisestä kuvista. Sutter yrittää ilmeisesti takoa väkisin perille sen, että nyt on kyse uudesta sarjasta, mutta mitään uutta se ei kuitenkaan tarjoa. Ehkä tilanne muuttuu loppukauden aikana, mutta tällaisenaan Mayns MC on kuin Sons of Anarchyn kahdeksas kausi, joka on vain hypännyt pari vuotta ajassa eteenpäin ja esittelee uusia hahmoja.

Mayans MC -sarjan kymmenestä jaksosta koostuva ensimmäinen kausi alkaa HBO Nordicilla keskiviikkona 5. syyskuuta.