Arvostelu: Stephen Kingin Mustan tornin elokuvaversio on täysin tyhjänpäiväinen töräys

04.08.2017 11:34 | Aki Lehti

Edes Idris Elba ja Matthew McConaughey eivät pysty pelastamaan mitäänsanomatonta länkkärifantasiascifiä. Mustan tornin tekijät ovat unohtaneet isänsä kasvojen lisäksi käsikirjoituksen, itsekunnioituksen ja kaikki taiteelliset ambitiot. 


Ensi-ilta: 4.8.2017 / Alkuperäisnimi: The Dark Tower / Ohjaus: Nikolaj Arcel / Käsikirjoitus: Akiva Goldsman & Jeff Pinkner ja Anders Thomas Jensen & Nikolaj Arcel / Pääosissa: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor / Pituus: 91 minuuttia / Ikäraja: K12


Ainoa positiivinen asia vuosikausia tekeillä olleessa Stephen Kingin massiiviseen The Dark Tower – Musta torni -kirjasarjaan perustuvassa elokuvassa on se, että sillä on pituutta vain armolliset 91 minuuttia. Leffa on niin täydellinen katastrofi ja järjettömän huono tekele, että sen sankarin, Idris Elban esittämän revolverimies Roland Deschainin toivoisi ampuvan viimeistään noin puolen tunnin kohdalla jokaisen elokuvan hahmon ja sen jälkeen itsensä, ja Matthew McConaugheyn Walter-pahiksen, eli Miehen mustissa tuhoavan eri maailmoja ja ulottuvuuksia pahuudelta suojelevan Tornin ja samalla kaiken olemassaolevan.

Musta torni -kirjat lukeneet pystyvät paikkailemaan jonkin verran juonen aukkoja, mutta alkuperäismateriaalia tuntemattomat tuskin tajuavat tästä viimeistään leikkausvaiheessa mutiloidusta sekasotkusta yhtikäs mitään.

Mustassa tornissa kyllä tapahtuu koko ajan, mutta se johtuu vain siitä, että lopullisesta versiosta on pätkitty pois ties kuinka paljon materiaalia. Mahdollimman simppelinä pidetty juoni olisi tarvinnut reippaasti enemmän lihaa luidensa ympärille. Koko Kingin saagan muokkaaminen yhteen elokuvaan on tietysti mahdotonta, mutta tällaisenaan Musta torni tuntuu siltä kuin sen tekijät olisivat luovuttaneet leffan suhteen jo kuvausvaiheessa.

Musta torni on Kingin pääteos, sekoitus Sergio Leonen spagettilänkkäreitä, Sormusten herraa ja ties mitä tarua, myyttiä, fantasiaa ja scifiä. Vaikka kirjasarjan kolme viimeistä teosta olivatkin melkoisen huonoja aiempiin verrattuna ja loppuratkaisu suorastaan raivostuttava, niin sen maailma ja tunnelta piti silti otteessaan.

Elokuvan tapahtumapaikkoina nähdään pelkästään meidän maailmamme New York ja Rolandin Mid-World, josta löytyy vain aavikko, metsä ja yksi pikkukylä. Tämä sovitus on kuin kuin jonkin halvalla tehdyn SyFy-kanavan kökkösarjan pilottijakso, niin erikoistehosteiden kuin rytmityksensä puolesta.

Tarina alkaa esiteini-ikäisen Jake Chambersin (Tom Taylor) unimaailmasta, jossa Mies mustissa koittaa tuhota mystisen Tornin ja häntä vastaan taistelee revolverimies Roland. Jake omaa näkijänlahjat ja pitää hänen arkisen elämänsä New Yorkissa sotkevia uniaan todellisina. Pojan äiti ja isäpuoli luulevat Jaken kärsivän tietysti psyykkisistä sairauksista ja juoksuttavat häntä kallonkutistajalta toiselle.

Näkijänlahjaan kuuluu myös ”hohto”, sama kyky jonka King esitteli jo Hohto-kirjassaan. Kykyjensä ansiosta Jake pystyisi tuhoamaan Tornin ajatuksen voimalla, joten hän saa mustapukuisen Walter-pahiksen peräänsä ja päätyy hylätystä talosta löytyvän portaalin kautta rinnakkaistodellisuuteen, josta löytyvä revolverimies ryhtyy hänen suojelijakseen.

Kyseessä on siis perinteinen hyvän ja pahan kosminen taisto, mutta aivan liian ennalta-arvattava ja simppeli seikkailu ei saa katsojaa missään vaiheessa välittämään yhdestäkään henkilöhahmosta.

Akiva Goldsman käsikirjoitustiimeineen on keksinyt omaperäisen tavan muokata tuhansia sivuja pitkän kirjasarjan puolentoistatunnin mittaiseksi elokuvaksi. Täysin järjetön tarina tuntuu siltä, kuin se olisi kasattu lukemalla satunnaisia pätkiä kirjoista, napattu niistä muutama hahmo ja osia Kingin fantasiamaailman mytologiasta, nakattu kaikki samaan kasaan, sekoitettu ja toivottu kirjasarjan fanien maksavan pääsylipun hinnan. Nimen lisäksi tällä Mustalla tornilla ei ole oikeastaan yhtään mitään tekemistä lähdemateriaalin kanssa.

Yksi typerimmistä muutoksista on tehdä Jake Chamberista päähenkilö, vaikka Musta torni on nimenomaan Roland-revolverimiehen tarina. Vaikka elokuvalla on pituutta vain puolitoista tuntia, niin silti kestää ikuisuuden ennen kuin revolverimies nähdään tositoimissa. Hänestä ja taustoistaan ei kerrota oikeastaan yhtään mitään, mistä hän tulee, miksi hän suojelee Tornia ja mitä kaikkea on aiemmin on tapahtunut. Selville tulee vain se, että muut revolverimiehet ovat kuolleet Walter-pahiksen ansiosta ja Roland janoaa kostoa.

Idris Elba yrittää roolissaan kyllä yrittää parhaansa, vaikka näyttääkin välillä siltä kuin kärsisi vakavasta ummetuksesta. McConaughey ei viitsi edes vaivautua, vaan vetää pahisroolinsa tahallisen campiksi, lausuen myötähäpeää aiheuttavat repliikkinsä sen näköisenä, ettei malta odottaa pääsevänsä pois kameran edestä niin pian kuin mahdollista. Herra on roolissaan huonompi kuin yhdessäkään niistä lukemattomista romanttisista komedioista joita hän tehtaili aikoinaan kuin liukuhihnalta. Walter, Mies mustissa taitaa olla onnettomin leffapahis sitten Cate Blanchetin suorituksen Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta -elokuvassa.

Varietyn pari päivää sitten julkaisema artikkeli avaa elokuvan taustoja ja selittää ainakin osittain miksi lopputulos on näin kaamea. Nikolaj Arcel on alun perinkin väärä mies ohjaajaksi, sillä hänellä ei riitä paukkuja spektaakkelin tekemiseen. Studio ei myöskään ole uskaltanut antaa ohjaajan tehdä juuri lainkaan lopullisia päätöksiä ja on laittanut mukaan säheltämään aivan liikaa jengiä, joista usea on tunnetusti täysi tunari, joita ei aja eteenpäin muu kuin raha. Materiaalia on ilmeisesti kuvattu moninkertainen määrä lopulliseen elokuvaan päätyneiden kohtausten lisäksi. Sitä ei voi kuin arvailla olisiko Musta torni voinut olla pidempänä versiona yhtään parempi.

Tulossa on edelleen tv-sarja, joka keskittyy Rolandin nuoruuteen ja on lähinnä adaptaatio Velhosta, kirjasarjan neljännestä osasta. Idris Elba ja Tom Taylor ovat mukana siinäkin, mutta teini-ikäistä Rolandia esittää tietysti nuorempi näyttelijä.

Yli kymmenestä jaksosta koostuvaksi kokonaisuudeksi suunniteltu sovitus ei voi olla tätä elokuvaa huonompi.

THE DARK TOWER

1/1

”Musta torni on mitäänsanomaton fantasiaseikkailu ja niin tylsä kirja-adaptaatio, ettei sen huonoudelle pysty edes nauramaan.”

Muropaketin uusimmat