Uusimmat

Arvostelu: Steven Spielbergin uusi Amazing Stories -sarja tuntuu muinaisjäänteeltä – Mitään Stranger Thingsin kaltaista nostalgiatrippiä ei ole tarjolla

22.03.2020 12:01 Aki Lehti

Apple TV Plus -palvelun Amazing Stories -antologia on jatkoa saman nimiselle 1980-luvun sarjalle.

Apple TV Plus -suoratoistopalvelun tarjonta ei edelleenkään ole kovin kummoinen. Viime marraskuussa melkein kaikkialla maailmassa aloittanut palvelu tarjoaa pääsääntöisesti laatua, mutta sen valikoiman tuijottaa äkkiä läpi. Apple TV Plussan parasta antia ovat edelleen For All Mankind -avaruusdraama ja hieman yllättäen M. Night Shyamalanin Servant-kauhuhömppä.

Muita mainitsemisen arvoisia ovat Octavia Spencerin ja Aaron Paulin tähdittämä Truth Be Told -rikosdraama ja tositapahtumiin perustuva maahanmuuttajista kertova Little America -sarja.

Pari viikkoa sitten palvelussa alkanut Amazing Stories on jatkoa Steven Spielbergin vuonna 1985 tekemälle saman nimiselle sarjalle. Antologian jaksot tarjosivat esimerkiksi kauhua, fantasiaa ja scifiä. Niiden ohjaajina toimivat Spielbergin lisäksi esimerkiksi Clint Eastwood, Joe Dante, Martin Scorsese, Irvin Kershner, Robert Zemeckis, Danny DeVito ja Burt Reynolds. Sarjaa esitettiin vain kahden tuotantokauden verran.

Spielberg toimii myös yhtenä rebootin tuottajista ja sarjaa markkinoidaan luonnollisesti hänen nimellään. Kaikki uuden Amazing Storiesin tarinat ovat myös eri tekijöiden luomuksia, mutta yhtä tunnettuja ohjaajia ja käsikirjoittajia kuin 1980-luvulla sarjassa ei ole mukana. Uusia jaksoja on luvassa kymmenen ja niistä vastaavat esimerkiksi ohjaajat Chris Long (The Americans, The Mentalist), Mark Mylod (Succession, Game of Thrones), Michael Dinner (Unbelievable, Sneaky Pete), Susanna Fogel (Utopia, Play By Play) ja Sylvain White (Stomp The Yard, The Rookie).

Amazing Storiesia esitetään jakso per viikko -tahdilla ja tällä hetkellä niitä on tullut tarjolle kolme. Tähän mennessä sarjassa ollaan matkustettu ajassa, kummiteltu parhaalle ystävälle ja nähty eläkeikäinen supersankari. Tarjolla on siis edelleen scifiä, fantasiaa ja yliluonnollisia elementtejä. Lopullista tuomiota ei tietenkään voi vielä antaa, mutta kolmen jakson perusteella Amazing Stories on pienoinen pettymys.

Sarja on selvästi tehty suurella budjetilla ja sen kertomukset ovat mukavan mielikuvituksellisia, mutta mitään mahdottoman omaperäistä ei ole tarjolla. Kohdeyleisö on edelleen melkein koko perhe, vaikka mukana on myös pelottavia juttuja. Applen oma suositusikäraja sarjalle on TV-PG, eli sitä ei suositella aivan perheen pienimmille. Todennäköisesti eniten sarjasta saavat irti esiteini-ikäiset ja vähän nuoremmat. Aikuiskatsojalle teos toimii vain jos sitä katsoessa pystyy löytämään oman sisäisen lapsensa.

Amazing Stories liittyy tietysti osaksi Netflixin Stranger Things -sarjasta alkanutta 1980-luku-intoilua. Onneksi Amazing Stories -kertomuksia ei kuitenkaan ole sijoitettu kasarille, vaan nykyhetkeen. Tyyliltään ja tunnelmaltaan teos on kuitenkin samanlainen kuin alkuperäinen, joka on periaatteessa hyvä asia, mutta myös sarjan suurin ongelma. Tv-kerronta on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana niin radikaalisti, että Amazing Stories tuntuu muinaisjäänteeltä. Se yrittää saada vanhemmat katsojat nostalgiatripille, mutta epäonnistuu. Pelkkä vanhahtava tyyli ei riitä viemään aikuiskatsojaa takaisin lapsuuteen.

Toteutustapansa myötä sarja ei saarnaa, ei esitä mielipiteitä tai toimi allegoriana nykyhetkessä vialla oleville asioille. Se kertoo simppeleitä stooreja, jotka sisältävät aina jonkin opetuksen. Lähinnä sarja painottaa toisten ihmisten huomioonottamista, sekä perheen, läheisten ja ystävien tärkeyttä. Tietysti ne ovatkin tärkeitä asioita, mutta tyylinsä lisäksi jaksojen käsikirjoitukset ovat tähän mennessä olleet melko kömpelöitä.

Esimerkiksi ensimmäisen The Cellar -jakson rytmitys tökkii todella pahasti, sillä vajaaseen tuntiin on ängetty kertomus, joka olisi toiminut paremmin kokopitkän elokuvan mitassa. Aikamatkustustarina tuntuu siltä kuin siitä olisi leikattu pois useita tärkeitä kohtauksia. Esimerkiksi päähenkilön rakastuminen 1900-luvun alkupuolella elävään naiseen tulee täysin puun takaa.

Jaksoista paras on kolmantena nähtävä Dynoman and the Volt, jonka pääosassa esiintyy viimeisessä roolissaan viime lokakuussa kuollut Robert Forster. Lukemattomien roolien mies lienee tunnetuin Quentin Tarantinon Jackie Brown -elokuvasta, josta hän sai Oscar-ehdokkuuden.

Dynoman and the Volt -jaksossa poika ja isoisä löytyvät sarjakuvista yhteisen intoilun kohteen. Suhde nousee vielä aivan eri tasolle kun vaarista tulee oikea supersankari, joka ei kuitenkaan osaa pitää läheisilleen antamiaan lupauksia.

Amazing Stories toimii taatusti nuoremmille katsojille, mutta aikuiskatsojan on oltava juuri oikeassa mielentilassa saadakseen sarjasta edes jotain irti. Paras vaihtoehto lienee ohjelman katsominen yhdessä lasten kanssa. Ehkäpä junioreiden innostuminen näkemästään on tarttuvaa.

Amazing Stories alkoi Apple TV Plus -palvelussa 6. maaliskuuta. Uudet jaksot tulevat tarjolle perjantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat