Uusimmat

Arvostelu Avaruustarinoita on nyt tarjolla ähkyksi asti, ja siksi Neflixin uusi Stowaway-elokuva yllättää niin positiivisesti

22.04.2021 10:01 Helinä Laajalahti

Avaruusdraamoja on viime aikoina julkaistu pilvin pimein ja Marsiin matkattu tuon tuostakin. Netflixin uutuuselokuva Stowaway tuo genreen kuitenkin myös uutta näkemystä.


Ensi-ilta (Netflix): 22. huhtikuuta 2021
Alkuperäisnimi: Stowaway
Ohjaus: Joe Penna
Käsikirjoitus: Joe Penna, Ryan Morrison
Pääosissa: Anna Kendrick, Toni Collette, Daniel Dae Kim, Shamier Anderson
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: 13+ (Netflixin suositus)


Netflixissä julkaistu Stowaway on Joe Pennan toinen pitkä ohjaustyö. Hänen esikoisensa on vuonna 2018 julkaistu, Mads Mikkelsenin tähdittämä Arctic, jossa taistellaan elämästä ja kuolemasta jäätikön keskellä. Arctic palkittiin tuolloin Cannesin elokuvajuhlilla Golden Camera -palkinnolla.

Arcticin oli alun perin määrä sijoittua Marsiin ja olla sidottu tarinallisesti nyt julkaistuun Stowaway-elokuvaan, jonka käsikirjoitus oli valmiina jo ennen Arcticin julkaisua. Tuolloin oli ensi-iltaan kuitenkin tulossa Matt Damonin tähdittämä The Martian, minkä vuoksi Arcticin selviytymistarina muutettiin sijoittumaan Marsin sijaan Maan kamaralle.

Stowaway kertoo kolmihenkisestä astronauttiryhmästä, joka suuntaa kaksivuotiselle komennukselle kohti Marsia. Ryhmään kuuluu Toni Colletten esittämä komentaja, Anna Kendrickin esittämä lääkäri ja Daniel Dae Kimin tutkija, jonka on määrä tehdä Marsissa testejä happea tuottavien levien elinkyvystä.

Kolmikon pitkä matka kuitenkin hankaloituu, kun aluksen rakenteista löytyy tajuton mies. Hän on mystisestä syystä alukseen jäänyt teknikko, jota esittää Shamier Anderson, ja jolle tilanteen vakavuus valkenee Maapallon näkyessä aluksen ikkunasta pienenä, sinivalkoisena pallona.

Aluksen kapasiteetti on kuitenkin mitoitettu kolmelle matkustajalle ja teknisen häiriön myötä selviää, ettei happea riitä kaikille neljälle matkan loppuun asti. Alkaa keskustelu mahdollisesta uhrauksesta.

Viime aikoina on tehty valtava määrä avaruusmatkoista kertovia elokuvia ja tv-sarjoja, ja etenkin sellaisia, missä ollaan menossa Marsiin. Ylitarjonnan vuoksi Stowaway voi hukkua keskinkertaisempien tuotantojen sekaan, mikä on harmi, sillä elokuva on yllättävän onnistunut avaruusdraama.

Ensiksi Stowawayssa ilahduttaa se, että jokainen hahmo on siinä käsikirjoitettu ihmiseksi ilman sukupuolistereotypioita. Heistä jokainen työskentelee tehokkaasti omassa roolissaan avaruusmatkan jäsenenä, eikä tehtäviä ole jaoteltu sukupuolen mukaan niin kuin elokuvissa hyvin usein nähdään.

Neljän näyttelijänsä voimin Stowaway tavoittelee avaruusaluksen tiivistä tunnelmaa. Elokuva lähtee liikenteeseen raketin laukaisuhetkestä ja sen jälkeen kaikki tapahtuu nelikon kesken aluksessa ja lopuksi myös sen ulkopuolella. Lavasteita ei ole paljon, mutta niiden myötä onnistutaan silti luomaan yllättävän realistiselta näyttävä tunnelma avaruusmatkasta.

Stowaway erottuu myös monista muista genren elokuvista siinä, että siitä puuttuu haasteen edessä panikointi, huutaminen ja ryntäily. Elokuvan hahmot ovat alansa ammattilaisia, jotka ottavat tilanteen vastaan ammattilaisen tyyneydellä. Tähän heidät on pitkässä astronauttikoulutuksessa koulutettu.

Jo pelkästään nämä yksityiskohdat nostavat Stowawayn genrekollegojaan korkeammalle. Siinä tutkiskellaan ihmiselämän arvoa ja pohditaan mahdollisen uhrauksen tekemistä viileän analyyttisesti ja rauhallisesti. Ja sellaisen katsominen on ADHD-maailmassamme suorastaan kaunista.

Silti elokuvassa tuntuu käsinkosketeltava jännite, joka loppupuolen kohtauksessa saa katsojankin jännittämään mukana, mikä on Netflix-elokuvalle epätyypillistä. Käsikirjoituksessa on perinteisiä, viime hetkellä tarinan vaa’an toiseen suuntaan kääntäviä juonenkäänteitä, mutta silti lopputulos on ennalta arvaamaton.

Stowaway julkaistaan Netflixissä 22. huhtikuuta.

STOWAWAY

3,5/5
”Astronauttikolmikko matkaa kohti Marsia salamatkustajan sekoittaessa matkasuunnitelmat. Stowaway tutkii ihmiselämän arvoa tyynen rauhallisesti mutta silti yllättävällä jännitteellä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat