Uusimmat

Arvostelu Sylvester Stallonen Samaritan on hyvää hömppää ja supersankarielokuvaksi piristävän pieni

Kuva: © Amazon Studios

25.08.2022 22:00 Aki Lehti

Kertomus vastentahtoisesti paluun tekevästä sankarista on perustauhkaa, mutta harmittomana hömppäviihteenä Samaritan on katsomisen arvoinen elokuva.


SamaritanEnsi-ilta: 26.8.2022 (Amazon Prime Video)
Alkuperäisnimi: Samaritan
Ohjaus: Julius Avery
Käsikirjoitus: Bragi F. Schut
Pääosissa: Sylvester Stallone, Javon “Wanna” Walton, Pilou Asbæk, Dascha Polanco & Moises Arias
Pituus: 99 minuuttia
Ikäraja: K12


Sylvester Stallonen tähdittämän Samaritan-elokuvan oli alun perin tarkoitus saada ensi-iltansa elokuvateattereissa jo vuoden 2020 marraskuussa. MGM-studion julkaisua siirrettiin useamman kerran eteenpäin. Nyt erilaisena supersankaritarinana mainostettu Samaritan julkaistaan vihdoinkin, mutta suoraan Amazon Prime Videossa.

Vaikka Samaritan onkin jotain aivan muuta kuin Marvelin tai DC:n tehostemäiskeet, niin mitään kovin omaperäistä sillä ei ole tarjota.

Ohjaaja Julius Averyn edellinen elokuva, vuoden 2018 Overlord oli oikein passeli kauhu- ja sotaelokuvan hybridi. Avery näyttää jälleen osaavansa asiansa, vaikkei ota tälläkään kertaa juuri riskejä.

Ohjaaja osaa sommitella kuvansa paremmin leffan ollessa enemmän draamaan päin kallellaan. Toiminta- ja taistelukohtauksissa jälki ei ole mitenkään erikoista tai mahdollisimman näyttävää, mutta ajaa asiansa. Tarjolla on tarkoituksellisen pienimuotoinen supersankarileffa.

Samaritan

Samaritan ei poikkeuksellisesti perustu sarjakuvaan, mutta sen tarina on silti kerrottu aiemmin useassa eri formaatissa. Elokuvan Granite City on suora Gotham-kopio, jonka asukkaat kaipaavat vanhoja hyviä aikoja. Samaritan suojeli viattomia, mutta trikoosankaria ei ole näkynyt vuosikymmeniin, ei sen jälkeen kun hän otti yhteen Nemesis-pahiksen kanssa. Molempien uskotaan kuolleen räjähdyksessä.

Yksinhuoltajäitinsä kanssa kaupungin rähjäisimmällä alueella asuva esiteini-ikäinen Sam (Javon “Wanna” Walton) on suuri Samaritan-fani. Pikkumies on täysin varma, että hänen naapurissaan asuva Stallonen esittämä roskakuski Joe on Samaritan.

Köyhyysrajan alapuolella elävä Sam on päätynyt huonoon seuraan, josta löytyy myös leffan pahis. Sam tekee pikkurikoksia osana jengiä, jota johtaa Nemesis-ilkiön legendaarisen vasaran haltuunsa saava Cyrus (Pilou Asbæk). Anarkian nimeen vannova Cyrus on leffan sarjakuvamaisin hahmo. Asbækilla on taas hauskaa. Hän vetää kävelevän kliseekimpun juuri sopivan överiksi.

Samaritan

76-vuotias Stallone sopii erakkosankariksi, mutta tekee kovin epätasaisen roolisuorituksen. Ladellessaan juniorille elämänohjeita eläkeikäinen konkari on parhaimmillaan. Pahisten päähänlyönti ja vaivaton heittely kymmenien metrien päähän näyttää uskottavalta, vaikka vastentahtoisella sankarilla onkin jo ikää. Pidätellessään sisäistä raivoaan touhu tahtoo lipsahtaa tahattoman komedian puolelle.

Kohtaus jossa Joe / Samaritan jää auton alle ja rasauttelee sen jälkeen katkenneita luitaan kohdilleen naurattaa ääneen, mutta vääristä syistä. En ole aivan varma mitä Syltty oikein yrittää kohtauksessa tehdä, mutta juuri tätä kehnompaa näyttelemistä en ainakaan heti muista mieheltä nähneeni.

Stallonen hahmossa on paljon samaa kuin Bruce Willisin David Dunnissa Unbreakable-elokuvassa. Bragi F. Schutin käsikirjoituksesta löytyy useita muitakin yhtäläisyyksiä M. Night Shyamalanin vuoden 2000 ohjaustyöhön.

Samaritan

Maanläheiseksi supersankarileffaksi tarkoitetun teoksen suurimmat ongelmat löytyvätkin kässäristä. Hahmot latelevat aivan liian kliseistä spandex-jargonia. Samaritan haluaa olla ainakin jollain tasolla realistinen kertomus, ja häivyttää selkeän rajan hyvän ja pahan välillä. Silti sen dialogi on vähän väliä kuin vähintään 50 vuotta vanhan supersankarisarjiksen sivuilta.

Näyttelijöistä loistaa täysillä tykittelevän Asbækin lisäksi erityisesti Walton-juniori. Hänen joka paikkaan nenänsä tunkeva Sam voisi helposti olla huippurasittava. Nuorimies näyttelee roolin niin, että katsoja samaistuu sekä Samin omatunnontuskiin että haltioituneeseen iloon. Yllättäen yli-innokas juniori on elokuvan aidoin hahmo.

Samaritan voisi olla vähän pidempi. Erityisesti erakoituneen sankarin ja Samin välisen suhteen muuttumiselle läheisemmäksi olisi suonut enemmänkin aikaa. 99 minuutin mitassaan leffa tuntuu siltä, että leikkauspöydälle on tainnut jäädä runsaasti materiaalia.

Samaritan

Amazon on lätkäissyt elokuvan ikärajaksi K12. Tämä on vain veikkaus, mutta Samaritan on saattanut olla alun perin verisempi ja väkivaltaisempi. Useampi taistelukohtaus vaikuttaa siltä kuin niistä olisi siivottu pahimmat goret pois. Elokuva taitaisi silti saada myös nykymuodossaan Suomen teatterilevityksessä K16-leiman.

Kertomus vastentahtoisesti eläkkeeltä paluun tositoimiin tekevästä sankarista on perustauhkaa. Lopun yllätyskäänteen arvaa jokainen, mutta harmittomana hömppäviihteenä Samaritan on katsomisen arvoinen elokuva.

SAMARITAN

Arvosana: 2,5/5

”Samaritan on turhan epätasainen supersankarikertomus, mutta silti piristävä poikkeus erikoistehostespektaakkeleiden keskellä.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat