Uusimmat

Arvostelu Tämä ei ole aprillia – Sonic the Movie 2 on paljon parempi elokuva kuin edeltäjänsä

01.04.2022 18:05 Tuukka Hämäläinen

Kaikkien odotusten vastaisesti Sonicin toinen seikkailu valkokankaalla toimii paljon paremmin kuin kahden vuoden takainen edeltäjänsä. Uudet hahmot ja supersankarileffoilta kopioitu tarina viihdyttävät pätevästi, vaikka mitään erityisen mieleenpainuvaa elokuvassa ei olekaan.


Sonic the Movie 2Ensi-ilta: 1.4.2022
Alkuperäisnimi: Sonic the Hedgehog 2
Ohjaus: Jeff Fowler
Käsikirjoitus: Pat Casey, Josh Miller & John Whittington
Pääosissa: James Marsden, Ben Schwartz, Idris Elba & Jim Carrey
Pituus: 122 minuuttia
Ikäraja: K7


Parin vuoden takainen Sonic the Movie (2020) oli laimea videopelielokuva, jossa ei ollut juuri muuta hyvää kuin Jim Carrey pahiksen roolissa. Odotukset eivät siis olleet korkealla jatko-osan suhteen, mutta uutukainen yllättää positiivisesti.

Sonic the Movie 2 on nimittäin oikeastaan kaikilla osa-alueilla parempi kuin edeltäjänsä. Ei se mikään mestariteos ole, ei välttämättä edes ”hyvä” elokuva, mutta nyt voidaan sentään puhua keskinkertaisesta viihteestä.

Sonicin seikkailu jatkuu siitä mihin edellinen elokuva sen jätti. Sininen pikasiili (Ben Schwartz) elää uuden perheensä (James Marsden ja Tika Sumpter) kanssa pikkukaupungissa, ja Dr. Robotnik (Carrey) on karkotettu niljaiselle sieniplaneetalle. Sonic kuitenkin tahtoo käyttää voimiaan hyvään ja tavoittelee supersankarin roolia. Samaan aikaan neuvokas Robotnik keksii tavan lähettää hätäsignaalin avaruuteen ja saa yllättäen kumppanikseen Knucklesin (Idris Elba) – muinaisen echidna-heimon lihaskimpun, joka jäljittää Sonicia oman salaperäisen tarkoituksensa vuoksi.

Kun sitten soppaan lisätään vielä Sonicin avuksi ryntäävä Tails (Sonic-peleissäkin näytellyt Collen O’Shanussy), ovat tarina palaset paikoillaan. Kaikki osapuolet päätyvät jäljittämään muinaista voimaa, joka joutuminen Robotnikin käsiin olisi katastrofaalista.

Sonic the Movie 2 on kaavamainen seikkailuelokuva, johon on lainattu hyvin vapaasti aineksia Marvel-leffoilta. Siinä missä edellinen elokuva tasapainoili lastenleffan ja toimintakomedian välimaastossa, Sonicin uusi tuleminen tuntuu pikemminkin supersankarielokuvalta. Ote on edelleen kevytmielinen, mutta yllättävän paljon tässä koko perheen elokuvassa on myös räjähteitä, ampuma-aseita ja panssarivaunuja.

Sonic-leffan jatko-osalla onkin vähän epäonnea matkassaan: juuri nyt ei ole paras aika elokuvalle, jossa nähdään uhkaavia venäläisiä ja ammutaan ohjuksia pikkukaupungin yllä. Vaan kukapa tätä olisi osannut ennustaa.

Sonic the Movie 2 toimii ehdottomasti paremmin kuin edeltäjänsä. Elokuva on rytmitetty ja rakennettu eheämmin, ja toisin kuin ensimmäisessä elokuvassa, koko tarina ei lepää Sonicin harteilla. Hahmoja ja juonenkäänteitä on sen verran enemmän, että uutukaisen rinnalla ensimmäinen Sonic-leffa alkaa tuntua aika suppealta. Vähän kuin vertaisi keskenään ensimmäistä Iron Mania (2008) ja The Avengersia (2012).

Käsikirjoituskin tuntuu nyt hiotummalta, eikä Sonicin hahmo ole enää aivan niin raivostuttava. Viittauksia peleihinkin tuntuu olevan enemmän, ja osa näistä myös hymyilyttää aidosti. Lisäksi komediaa on boostattu Knucklesilla, joka on kuin Guardians of the Galaxy -leffojen Drax. Idris Elban näyttelemä mölli pelaa mainiosti yhteen Jim Carreyn kanssa, joka puolestaan näyttelee rooliaan rutinoituneen osaavasti.

Sonic the Movie 2

Elokuvalla on ehdottomasti ärsyttävät puolensa, kuten vaikkapa tarpeettoman pitkä tanssikohtaus ja raivostuttava pop-kappaleiden käyttö joka hemmetin välissä. Mielipiteitä jakaa varmasti myös sivuhahmo Rachelin (Natasha Rothwell) hääsivujuoni, joka saa yllättävän paljon aikaa, mutta on toisaalta ihan huvittava. Sonic the Movie 2 ei aina tiedä mihin sen kannattaisi keskittyä, mutta parituntinen elokuva ei silti muutu tuskallisen pitkäksi.

Turhauttavasti elokuva myös unohtaa aina sopivilla hetkillä Sonicin ”supervoiman”, mikä tuntuu ihan vaan laiskalta. Useampi elokuvan kiperistä tilanteista olisi nimittäin ratkaistavissa sillä, miten nopeasti Sonic pystyy ryntäämään. Katsojan kannattaa jättää aivot narikkaan tai muuten elokuvasta saa kyllä päänsäryn.

Suurin ongelma on tietysti se, että viime kädessä mikään Sonic the Movie 2:ssa ei tunnu oikeasti omaperäiseltä. Kaikki tämä on nähty aiemmin, sataan kertaan.

Lopputulos on kuitenkin selvästi parempi kuin Sonicin ensimmäinen rymistely, mikä itsessään on yllättävää. Sonic the Movie 2 on keskinkertaisen kompetenttia viihdettä, jonka katsoo kyllä popkornileffana ja joka uppoaa varmasti nuorempiin katsojiin.

SONIC THE MOVIE 2

Arvosana: 3/5

”Sonic the Movie 2:sta ei ehkä jää mieleen mitään, mutta kyllä sen ennemmin katsoo kuin sietämättömän ykkösosan.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat