Uusimmat

Arvostelu: HBO Nordicin uusi Teräsmies-sarja Krypton on ö-luokan roskaa

25.03.2018 10:00 Aki Lehti

HBO Nordicin esittämä Teräsmies-sarja ilman Teräsmiestä on jopa SyFy-kanavan asteikolla kammottava kokemus.

Vuosikymmenten varrella Teräsmiehen taustaa ja hänen El-sukunsa tarinaa on esitelty sarjakuvien sivuilla monelta eri kantilta, välillä ihan kiinnostavissa kertomuksissa ja toisinaan aivan kamalissa viritelmissä. SyFy-kanava on viime vuosina nostanut jonkin verran tasoaan, vannottuaan tekevänsä taas vähän varttuneemmalle katsojakunnalle suunnattua haastavampaa scifiä, mutta lupaus on unohtunut täysin ainakin Krypton-sarjan kohdalla.

Teräsmiehen isoisän nuoruusvuosista kertova Krypton on aivan kammottavaa saippuaoopperaa surkeilla erikoistehosteilla varustettuna. Ainuttakaan sen onnetonta näyttelijää ei tunnu kiinnostavan edes olla mukana tekeleessä ja jälki on sen mukaista. Muropaketti sai sarjan kymmenestä jaksosta katsottavakseen ennakkoon viisi, joiden väijyminen oli usean päivän prosessi.

Pilottijakso meni vielä naureskellen sarjan kehnoudelle, mutta toisen jakson pääsin loppuun vasta kolmannella yrittämällä. Kahdella aiemmalla kerralla nukahdin kesken. Loput kolme jaksoa olivat helpompia tapauksia, sillä Krypton-käppä alkoi kiukuttaa niin paljon, ettei nukahtamisen vaaraa ollut.

Koko sarjan premissi on täysin järjetön – 200 vuotta ennen Teräsmiestä supersankarin isoisä Seg-El (Cameron Cuffe) tapaa tulevaisuudesta tulleen Adam Strangen (Shaun Sipos), joka kertoo kuinka tärkeä rooli hänen vielä syntymättömällä pojanpojallaan on tulevaisuudessa. Brainiac-pahis aikoo kuitenkin tuhota Krypton-planeetan, jottei Teräsmies koskaan syntyisi. Seg-Elin tehtävä on taistella ilkiötä vastaan ja varmistaa että asiat menevät Teriksen tutun alkuperästoorin mukaisesti. Eli Seg-Elin täytyy estää Krypton-planeetan tuho, jotta se voisi tuhoutua myöhemmin.

SyFy ei taatusti aio muuttaa Teräsmies-kaanonia niin radikaalisti, ettei hän edes synny, joten Krypton ei tarjoa katsojalle mitään syytä jännittää tai edes kiinnostua Seg-Elin seikkailusta.

Yksi sarjan harvoista ilonaiheista on pääosanesittäjä Cuffe, sillä hän on niin käsittämättömän huono, ettei miehelle voi kuin nauraa. Tsekatkaa vaikka hänen suorituksensa vanhempiensa karun kohtalon toteutuessa.

”NOOOO!!!”, huutaa Cuffe tunnekuohun vallassa, ja samaa miettii katsoja. Ei, minun ei pitäisi tuhlata aikaani tähän sarjaan.

Lopputekstit kertovat sarjan kuvausten tapahtuneen Serbiassa, ja jos muistan oikein, niin siellä on taltioitu useampi SyFy-kanavan sarja. Oli miten oli, niin Kryptonia varten studioon ei ole jaksettu rakentaa kuin muutama lavaste, sillä hahmot tuntuvat olevan jatkuvasti samassa käytävässä tai Seg-Elin kaverin baarissa. Melkein kaikki muut tapahtumapaikat on kuvattu green screenin edessä käyttäen apuna tietokonetehosteita, jotka olisivat näyttäneet onnettomilta jo vuosikausia sitten.

Jostain syystä Kryptonin asukkaat puhuvat brittienglantia, myös ne hahmot joiden näyttelijät eivät ole saarivaltiosta kotoisin. Toisaalta he voisivat höpöttää vaikka suomalaisella rallikuskienglannilla, sillä dialogi on tuskastuttavan kornia, ylidramaattista tai täysin yhdentekevää.

Alla olevaan traileriin on kasattu kaikki parhaimman näköiset tehostepätkät, ja se kertoo Krypton-sarjasta oikeastaan kaiken tarvittavan. Enempää aikaa tähän ö-luokan tekeleeseen ei kannata tuhlata, sillä Krypton on tuoreemmista DC-sarjakuviin perustuviin sarjoista huonoin, joka on melkoinen saavutus kaiken kuonan keskellä.

Krypton-sarjan ensimmäinen pilottijakso tuli tarjolle HBO Nordiciin 22. maaliskuuta. Uudet jaksot aina torstaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat