Uusimmat

Arvostelu The Adam Project on ärsyttävän huonoa Netflix-scifiä Ryan Reynoldsilta ja Free Guy -ohjaajalta

10.03.2022 20:10 Aki Lehti

Ryan Reynolds tekee taas yhteistyötä Free Guy -elokuvan ohjanneen Shawn Levyn kanssa. 


Ensi-ilta: 11.3.2022
Alkuperäisnimi: The Adam Project
Ohjaus: Shawn Levy
Käsikirjoitus: Jonathan Tropper, T.S. Nowlin, Jennifer Flackett & Mark Levin
Pääosissa: Ryan Reynolds, Mark Ruffalo, Jennifer Garner, Walker Scobell, Catherine Keener & Zoe Saldana
Pituus: 106 minuuttia
Ikäraja: K12


Shawn Levyn ohjaama ja Ryan Reynoldsin tähdittämä The Adam Project -tieteisseikkailu yrittää olla kuin Steven Spielbergin Amblin-lafkan elokuva 1980-luvulta. Neljän käsikirjoittajan rustaama tekele on jälleen malliesimerkki leffasta, jota Netflixin algoritmi tyrkyttää suunnilleen jokaiselle palvelun käyttäjälle. Kaiken paremmiltaan pöllivä koko perheen elokuva nousee taatusti listojen kärkeen, mutta näkemänsä unohtaa saman tien.

Levyn ja Reynoldsin Free Guy oli ihan viihdyttävä videopelipläjäys. The Adam Project puolestaan todistaa vahvasti sen puolesta, että Reynoldsin todellakin on syytä pitää taukoa elokuvien tekemisestä. Kovinkin fani saanee viimeistään uutuuden myötä yliannostuksen leffasta toiseen samaa sarkastista vitsailijaa esittävän näyttelijän mukanäppärästä sanailusta.

Tällä kertaa Reynolds on vuodesta 2050 kotoisin oleva hävittäjälentäjä Adam Reed, jonka maailmassa aikamatkustus on mahdollista. Hän uhmaa pomonsa Maya Sorian (Catherine Keener) käskyjä ja loikkaa hävittäjäaikakoneellaan menneisyyteen perinteisestä syystä. Adam yrittää estää synkän tulevaisuuden muokkaamalla menneisyyden tapahtumia.

Mies päätyy kuitenkin väärään vuoteen. Nykyhetkessä hän törmää saman tien vielä ärsyttävämpään suunsoittajaan, eli esiteini-ikäiseen itseensä. Walker Scobellin näyttelemä nuorempi Adam matkii Reynoldsin maneereja liiankin hyvin, sillä äänenmurrosta odotteleva versio näsäviisastelijasta on täysin sietämätön hahmo.

Parhaiten nuorta Adamia kuvailee aikuinen versio, joka toteaa haluavansa pitää pennun päätä veden alla kunnes pintaan ei nouse enää kuplia.

Aikamatkustuksen on tietysti keksinyt Mark Ruffalon esittämä Adamin Louis-isä vähän ennen kuolemaansa vuonna 2021. Adamit jatkavat aikamatkaansa vielä muutaman vuoden kauemmas menneisyyteen estääkseen aikakoneen rakentamisen.

Vähän päälle 100 minuuttia pitkään leffaan on ängetty aivan liikaa tavaraa. Se yrittää olla koskettava perhedraama, toimintaseikkailu, komedia ja scifileffa. Vaikka teos sijoittuukin suurilta osin nykyhetkeen, niin ainakin aikuiskatsojiin se yrittää vedota pelkällä nostalgialla. Mukana on vähän kaikkea meidän 1980-luvun kakaroiden lapsuuden lempparileffoista pöllittyä.

Räiskinnän ja kohelluksen keskellä The Adam Project yrittää sanoa jotain surusta ja sen käsittelystä. Siinä se ei onnistu lainkaan, koska katsojalla ei ole lainkaan tunnesidettä kummankaan Adamin menettämiin ihmisiin. Vanhempi versio myös kannustaa nuorempaa perin omituisella tavalla, kertoen hänen muuttuvan väkisinkin, koska saa jatkuvasti köniinsä. Lopputulos on kunnon sekasotku, joka hyppii päättömästi kohtauksesta ja tunnelmasta toiseen.

Leffan muut näyttelijät ovat lähinnä statisteja tai vain mukana kuljettamassa sekavaa juonta eteenpäin. Tulevaisuuden Adamin vaimo (Zoe Saldana) pyörähtää leffassa lähinnä vain muutamassa räiskintä- ja toimintakohtauksessa. Ruffalon esittämän isän ainoa tehtävä on höpistä aikamatkustukseen liittyviä päättömyyksiä. Keener on pahis, koska kertomus tarvitsee sellaisen. Jennifer Garnerin äiti on vain äiti.

Visuaalisesti The Adam Project on mielikuvitukseton mötkäle. Suuri osa nykyhetkeen sijoittuvista kohtauksista näyttää siltä kuin kuvauspaikkana olisi kesämökin takapiha ja lähimetsä. Asiaa ei ainakaan auta se, että green screenin erottaa jopa rauhallisemmissa dialogipainotteisissa kohtauksissa. Leffan ehkä parhaat naurut tarjoaa takaa-ajokohtaus jossa Saldana ajaa autoa, veivaten rattia ees taas ilman että se vaikuttaa auton etenemiseen mitenkään.

Tietokonetehosteilla nuorennetun Catherine Keenerin astellessa kuvaan ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

 

Myös soundtrackin retroilu on rasittavaa, pelkkiä puhkisoitettuja ikivihreitä toinen toisensa perään. Leffa ei muutu yhtään coolimmaksi Led Zeppelinin tai Bostonin tahtiin. Rob Simonsenin score puolestaan kertoo kaiken aikaa mitä katsojan pitäisi tuntea.

Netfflixin tämän viikon liukuhihnaleffa yrittää herättää aikuiskatsojassa samoja tunteita kuin lapsuuden suosikit, mutta onnistuu lähinnä ärsyttämään. Muille kuin kovimmille Ryan Reynolds -faneille The Adam Project on lähes kidutusta.

THE ADAM PROJECT

Arvosan: 1,5/5

”The Adam Project on ärsyttävä koko perheen tieteisseikkailu, jossa ei ole ainuttakaan omaperäistä ideaa.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat