Uusimmat

Arvostelu The Batman on todella synkkä psykologinen trilleri, jonka pääosaan Robert Pattinson sopii erinomaisesti

28.02.2022 19:00 Helinä Laajalahti

Matt Reevesin ohjaama The Batman on noir-tyylisen synkkä, maanläheinen ja hitaasti etenevä psykologinen rikosjännäri, jonka nimiroolissa vakuuttaa erinomainen Robert Pattinson.


The BatmanEnsi-ilta: 4.3.2022
Alkuperäisnimi: The Batman
Ohjaus: Matt Reeves
Käsikirjoitus: Matt Reeves & Peter Craig
Pääosissa: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Paul Dano, Colin Farrell, Andy Serkis & John Turturro
Pituus: 176 minuuttia
Ikäraja: K16


Hidas ja dramaattinen, psykologinen sarjamurhaajatrilleri ja erittäin maanläheinen ote supersankaruuteen. Nämä aiheet nousevat keskeisimpänä Matt Reevesin (Cloverfield, Dawn of the Planet of the Apes, War for the Planet of the Apes) ohjaamasta, lähes kolmituntisesta The Batman -elokuvasta.

The Batman muistuttaakin enemmän David Fincherin Se7eniä (1995) tai Zodiacia (2007) kuin perinteistä Lepakkomies-seikkailua. Elokuvan pahis, Paul Danon ansiokkaasti esittämä Arvuuttaja, on arvoituksellinen, älykäs ja arvaamaton sarjamurhaaja, joka on saanut inspiraationsa juuri todellisesta Zodiac-tappajasta.

Elokuvassa Gothamia piinaa sarjamurhaaja, joka on ottanut kohteekseen kaupungin päättäjiä – ja jättää joka kerta jälkeensä kryptisen viestin Batmanille. Tutkiessaan tapausta Batman kohtaa Zoë Kravitzin esittämän Selina Kylen ja kaksikko alkaa tehdä yhteistyötä murhaajan selvittämiseksi. Tapaukseen tuntuvat sekoittuneen myös (tunnistamattomaksi maskeeratun) Colin Farrellin esittämä Pingviini ja John Turturron esittämä Falcone, minkä lisäksi sillä tuntuu olevan kytköksiä Bruce Waynen menneisyyteen. Waynen perheen luottomiestä Alfredia esittää tällä kertaa Andy Serkis.

The Batman / Robert Pattinson, Jeffrey Wright

The Batman on käsikirjoitukseltaan valtavan synkkä, ja sen visuaalisessa ilmeessä on runsaasti noir-sävyjä. Mikäli Christopher Nolanin Yön ritari -trilogia oli mielestäsi synkkä, Reeves nostaa mustanpuhuvuuden kokonaan uudelle tasolle. Elokuvan Gothamissa tuntuu olevan lähes ikuinen, sateinen yö, eikä huumoria tai auringonpilkahduksia tarjoilla.

The Batman esittelee katsojalle hyvin maanläheisen Yön ritarin. Robert Pattinsonin ansiokkaasti esittämä, ajoittain epäröivä viittasankari ei ole päihittämätön, eikä myöskään tunnu kuolemattomalta. Pattinson on kahtiajakoisessa roolissaan alkuaskeleitaan ottavana sankarina suorastaan erinomainen, enkä yhtään ihmettelisi, mikäli hän nousisi elokuvan myötä suosituimpien Batman-näyttelijöiden kärkikastiin.

Elokuvassa jätetään tällä kertaa Batmanin syntytarina näyttämättä ja tarina lähtee liikkeelle siitä, että Bruce Waynesta on jo tullut Yön ritari ja hän toimii yhteistyössä Gothamin poliisivoimien oikeamielisen komisario Gordonin (Jeffrey Wright) kanssa. Bruce Wayne ei myöskään ole se playboy, jollaisena hänet usein esitetään, vaan elämänsä tragedioiden eristämä erakko.

Vaikka Batman on jo Batman, hän on kuitenkin vasta viittasankarin uransa alussa. Taistelun tuoksinassa hän todistaa erehtyväisyytensä vaikka mustana hulmuava viitta rikollisia pelästyttääkin.

The Batman / Robert Pattinson, Zoe Kravitz

The Batman on lähes kolmituntisena kaikkien aikojen pisimpiä supersankarielokuvia, mutta vaikka Reeves avaakin tarinaansa rauhassa, jännite pysyy erinomaisten hahmojen vuoksi hyvin yllä eikä elokuva tunnu puuduttavan pitkältä. Dramatiikkaa tosin painotetaan välillä jopa liikaakin Batmanin astuessa varjoista mustanpuhuvana kostajana verkkaiseen sävyyn.

Taistelukohtauksia ei ole monta ja nekin maadoitetaan hitaammalla lähestymistavalla, mutta silti painavin nyrkein. Asiat eivät siis tapahdu automaattisen tehokkaasti, suit sait sukkelaan, vaan hahmot pakotetaan välillä miettimään seuraavaa siirtoaan. Nykyisissä supersankarielokuvissa tällainen lähestymistapa on sangen harvinaista.

Maanläheinen arkisuus näkyy myös kuvan laadussa sekä kotitekoisen näköisissä asuissa ja vimpaimissa. Siinä missä monet nykyiset supersankarielokuvat näyttävät suurella valkokankaalla silmäähivelevän tarkkarajaisilta, on The Batmanin kuva rakeinen ja sumuinen. Jopa niin, että IMAXin valtavalla kankaalla se vaati silmiltä hieman totuttelua.

Pientä miinusta on pakko antaa elokuvan äänipuolesta.

Michael Giacchinon mahtipontinen ja elokuvan synkkyyteen sopiva Batman-teema soi taustalla lähes häiritsevän paljon. Elokuvan keskeisin biisi, Nirvanan Something In the Way, vakuuttaa ensimmäisen kerran kuultuna, mutta tuntuu hämmentävältä, että sama kappale soi toisenkin kerran. Nirvana sinänsä ei ole erikoinen valinta, sillä elokuvan Bruce Waynen inspiraationa kerrotaan olleen Kurt Cobain.

The Batman / Colin Farrell

The Batman on selkeästi aikuisempaan makuun suunnattu supersankarielokuva Todd Phillipsin ohjaaman Jokerin  (2019) tapaan. Reevesin elokuvan keskeisiksi ansioksi voi lukea sen omaperäisen kiireettömyyden ja maanläheisen dramatiikan, supersankarielokuvan jalkauttamisen perinteisemmän rikosdraaman muottiin, nimiroolissa vakuuttavan Pattinsonin ja Arvuuttajana häiriinnyttävän hyvän Danon.

Unohtaa ei myöskään saa persoonallista Batmobiilia, joka sai allekirjoittaneen suorastaan rakastumaan itseensä. Reeves on kertonut haastatteluissa ottaneensa autoon inspiraatiota Stephen Kingin luomasta ja John Carpenterin filmatisoimasta Christinesta.

Tämä todellakin näkyy, mutta pelkästään positiivisessa mielessä, sillä auto on sanalla sanoen vaikuttava ilmestys. Kuin elävä hahmo itsekin.

THE BATMAN

4/5
”Matt Reevesin ohjaama The Batman on tyypillisen supersankariseikkailun sijaan hidastempoinen ja noir-tyylinen, etsivätarinan ja psykologisen trillerin sekoitus, joka esittelee Robert Pattinsonissa yhden kaikkien aikojen parhaista Batmaneista.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat