Arvostelu Netflixissä tänään julkaistu The Devil All the Time on hieno, mutta todella synkkä elokuva – ”Huippunäyttelijät loistavat inhottavissa rooleissaan”

16.09.2020 13:27 Helinä Laajalahti

Netflixin The Devil All the Time on Donald Ray Pollockin romaaniin pohjautuva, äärimmäisen synkkä rikosdraama, jonka keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Marvel-tähdet Tom Holland ja Sebastian Stan, uutena Batmanina tunnettu Robert Pattinson ja It-elokuvista tuttu Bill Skarsgård.


Ensi-ilta Netflixissä: 16.9.2020
Alkuperäisnimi: The Devil All the Time
Ohjaus: Antonio Campos
Käsikirjoitus: Antonio Campos & Paulo Campos, pohjautuu Donald Ray Pollockin romaaniin
Pääosissa: Tom Holland, Bill Skarsgård, Robert Pattinson, Jason Clarke & Riley Keough
Pituus: 138 minuuttia
Ikäraja: K16


Donald Ray Pollockin vuonna 2011 julkaistuun romaaniin pohjautuva The Devil All the Time on elokuva epämiellyttävistä ihmisistä. Se on rikosdraama, jossa suurista viihde-elokuvista tutut ja noiden rooliensa vuoksi erityisen rakastetut näyttelijät on sijoitettu esittämään inhottavia ihmisiä, joista on mahdotonta pitää.

Tästä inhottavuudesta juontaa elokuvan suurin viehätys, kun pidetyt ja lahjakkaat näyttelijät nähdään perinteisestä eroavissa rooleissa julmina, itsekeskeisinä tai tyhminä ihmisraunioina.

Koska juuri sellaisia ovat Antonio Camposin ohjaaman Netflix-elokuvan hahmot. He ovat kaikki tahoillaan pahoja ihmisiä, eikä kenestäkään ole edes tarkoitus pitää. Nämä ihmiset tekevät pahoja asioita jumalan nimissä, laittavat tekemisensä vakaumuksellisen uskonsa nimiin. Tai jos syynä julmiin tekoihin ei ole jumala niin se on itsekeskeinen hekuma.

Ne, jotka eivät ole suoranaisen pahoja, ovat joko tyhmiä tai muuten huono-onnisia. Edes tarinan keskushahmo, ainoa, jota jokseenkin sankarillisena voi pitää, ei selviä ilman verta käsissään. Ainoa hahmo, josta ei löydy mitään pahaa sanottavaa, on päähahmon äiti, mutta hän kuoleekin elokuvan alussa.

The Devil All the Time kiertää tarinallisesti mielenkiintoisen kehän. Se alkaa Toisesta maailmansodasta palaavasta ja sodassa arpeutuneesta Willard Russellista (Bill Skarsgård), joka alkaa rakentaa uutta elämää pieneen ohiolaiseen Knockemstiffin kylään tuoreen vaimonsa Charlotten (Haley Bennett) kanssa. Sodassa jumalansa menettänyt mies alkaa palata uskonsa pariin löydettyään lähimetsästä sopivan rukoilupaikan, jossa hän alkaa kouluttaa myös pientä poikaansa Arvinia.

Mutta jumalat eivät auta ja pian Arvin matkaa orpona asumaan isoäitinsä luokse naapuriosavaltioon. Tom Hollandin näköiseksi nuorukaiseksi vartuttuaan hän joutuu muun muassa kohtaamaan Robert Pattinsonin esittämän lipevän saarnamiehen, jolla on kunniattomat aikomukset Arvinin kasvattisisarta Lenoraa (Eliza Scanlen) kohtaan. Lenorakin on menettänyt vanhempansa (Mia Wasikowska ja Harry Melling) ollessaan vauva.

Toisaalla Riley Keoughin ja Jason Clarken esittämä kaksikko etsii sopivia “malleja” häiriintyneisiin valokuviinsa. Sebastian Stanin esittämä sheriffi puolestaan on kiinnostunut lain valvontaa enemmän siitä, valitaanko hänet jatkoon myös seuraavassa äänestyksessä.

Kaikkien hahmojen kohtalot kietoutuvat jollakin tapaa toisiinsa yli kaksituntisessa, äärimmäisen synkässä ja väkivaltaisessa elokuvassa, jossa aurinko ei kunnolla pääse paistamaan risukasaan edes lopputekstien alkaessa.

Kirjailija itse toimii elokuvassa kertojaäänenä, joka alleviivaa tapahtumia jo ennen kuin ne ovat tapahtuneet. Pitkässä elokuvassa tämä alkaa helposti tuntua toisteisen puuduttavalta, eikä ainakaan nosta tasaisen melankolisena eteenpäin raahautuvaa tunnelmaa. Se myös kaventaa hirvittävien tapahtuminen tehoa.

Nimekkäät näyttelijät loistavat inhottavissa rooleissaan.

Harry Mellingin silmistä hehkuu hulluus ja Robert Pattinsonin hahmosta itsekeskeinen kierous heti ensimmäisestä kuvasta lähtien, Bill Skarsgårdin isähahmo murtuu olosuhteiden uhrina, kun taas Jason Clarke on pahuudessaan suorastaan jäätävän kylmä. Myös pirteänä Spider-Manina tunnettu Tom Holland pärjää erinomaisesti roolissaan vakavailmeisenä ja elämän haasteiden koettelemana nuorukaisena.

The Devil All the Time sai ensi-iltansa Netflxissä 16. syyskuuta.

THE DEVIL ALL THE TIME

4/5
”Donald Ray Pollockin romaaniin pohjautuva rikosdraama on synkkä, väkivaltainen ja melankolinen tarina pahoista ihmisistä. Laatunäyttelijät loistavat tarinassa, josta on vaikea löytää ilon pilkahduksia.”