UUSIMMAT

Arvostelu | The Little Things on hämmentävä tapaus – Miten Denzel Washingtonin, Jared Leton ja Rami Malekin elokuva voi epäonnistua näin pahasti?

20.03.2021 10:04 | Helinä Laajalahti

Oscar-voittajat Denzel Washington, Rami Malek ja Jared Leto tähdittävät John Lee Hancockin rikosdraamaa sarjamurhaajasta.


Julkaisu (VOD): 19.3. 2021
Alkuperäisnimi: The Little Things
Ohjaus: John Lee Hancock
Käsikirjoitus: John Lee Hancock
Pääosissa: Denzel Washington, Rami Malek, Jared Leto
Pituus: 128 minuuttia
Ikäraja: K16


The Little Things on erittäin nimekkään, Oscar-palkitun näyttelijäkaartin tähdittämä rikoselokuva, jossa nimellisesti on kaikki kohdillaan, mutta joka epäonnistuu lähes kaikilla osa-alueilla.

The Little Things on ohjaaja-käsikirjoittaja John Lee Hancockin (The Blind Side, The Highwaymen, Saving Mr. Banks) lempilapsi. Elokuvan idean kerrotaan syntyneen jo 30 vuotta sitten, mutta vasta nyt se nähdään valmiina elokuvana. The Little Things joutuu kuitenkin tietynlaiseen altavastaajan asemaan, koska hyvin sen tyyppiset elokuvat, kuten David Fincherin ohjaamat Seven ja Zodiac, ehtivät edelle ja Hancockin elokuva vertautuu väkisinkin nyt niihin.

Ajan kulumisesta huolimatta elokuvan tarina on sijoitettu 1990-luvulle aikaan ennen tarkkoja rikosteknisiä DNA-testauksia. Keskiössä on Denzel Washingtonin esittämä pikkukaupungin apulaissheriffi Joe “Deke” Deacon, joka lähetetään Los Angelesiin rutiinimatkalle hakemaan todisteita.

Pikareissun sijaan Deke tutustuu sarjaan murhia, jotka muistuttavat paljolti hänen omaa, selvittämättömäksi jäänyttä tapausta, jonka vuoksi hän muutama vuosi aiemmin paloi työssään loppuun ja päätyi jättämään Los Angelesin pölyt taakseen.

Tapausta tutkii myös Rami Malekin esittämä rikostutkija Baxter, jonka kanssa Deke päätyy yhteistyöhön etsimään naisia murhaavaa raakalaista ennen kuin tämä ehtii iskeä uudelleen.

Pian kaksikon tutkaan tarttuu sarjamurhaajan muottiin täydellisesti istuva mekaanikko Albert Sparma, jota elokuvassa esittää rumaksi maskeerattu kaunokainen Jared Leto.

Elokuvan nimi juontaa juurensa Deken tutkintametodista, missä pienet yksityiskohdat ovat niitä, joiden avulla syyllinen saadaan paljastettua.

Hancock pyrkii kehittelemään kokonaisuuttaan hitaan tunnelmallisesti. Elokuvan ongelmana on kuitenkin se, ettei tämä missään vaiheessa kunnolla pääse kehittymään. Tulos hyppelehtii tunnelmasta toiseen, mistä muodostuu epätasainen ja paikoin hyvinkin ylinäytelty rikosdraama, joka ei onnistu vakuuttamaan millään osa-alueella.

Elokuvan punaisena lankana on pohdinta, kuka on lopulta hyvä ja kuka paha, ja miten nämä kaksi asiaa voidaan erottaa toisistaan. Onko hyvä ihminen enää hyvä, jos hän tekee jotain pahaa tai manipuloi tämän osalta muiden mielipidettä? Se myös tarjoaa katsojalle pohdittavaksi, kuinka määritellä syyllinen, jos tätä ei saada kiinni itse teosta.

Yhtymäkohtia Seveniin on paljon, minkä lisäksi The Little Things jättää monet asiat avoimiksi. Elokuvasta on silti vaikea täysin innostua. Osin tähän myös vaikuttaa se, että elokuvan hahmot ovat mitäänsanomattomia. Yrityksestä huolimatta tarinan hahmoihin ei saada kunnollista otetta, vaan nämä jäävät yksiulotteisiksi karikatyyreiksi.

Hancock antaa ymmärtää kyseessä olevan syvällisemmän tutkielman, mutta jättää kuitenkin hahmoihin syventymisen tekemättä. Leton hahmo on pitkiä, rasvaisia hiuksia ja limaista olemusta myöten pahishahmon perikuva, jossa on vaikea nähdä mitään muuta, Malek puolestaan on ilmeetön, aiemmista rooleistaan tuttujen maneerien vanki, mikä tekee hänen hahmostaan luotaantyöntävän.

Ainoa, joka pääsee yrittämään roolissaan edes jotain, on aina hyvä Washington. Mutta ikävä kyllä tämä ei riitä.

THE LITTLE THINGS

2
”Nimekkäästä näyttelijäkaartista huolimatta The Little Things jää keskinkertaiseksi, Sevenin jalanjäljissä laahustavaksi rikosdraamaksi, josta on vaikea innostua.”