Arvostelu The Power on näyttävä ja kiehtova tieteissarja, joka ravistelee luutuneita ajatusmalleja sukupuolirooleista

28.03.2023 12:00 Helinä Laajalahti

Naomi Aldermanin palkittuun tieteisromaaniin pohjautuva The Power kääntää sukupuolittuneet valtasuhteet toisin päin, kun nuorille tytöille ympäri maailman kehittyy salaperäinen voima.

Brittiläisen Naomi Aldermanin vuonna 2016 kirjoittama, palkittu tieteisromaani The Power shokeeraa ja herättää ajatuksia. Se todistaa, miten vahvasti sukupuolittuneita valtasuhteet ja niihin suhtautuminen maailmassamme ovat. Moni meistä pitää vääränä sitä, että joissakin kulttuureissa naiset edelleen suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle eikä heille anneta samoja ihmisoikeuksia esimerkiksi vapaaseen liikkumiseen kuin miehille.

Se on silti todellisuutta, raakaa ja epäreilua, mutta totta. Hyväksymme sen olemassaolon vaikka emme sitä varsinaisesti hyväksyisikään.

Mutta jos nämä valtasuhteiden yhteiskunnalliset sukupuoliroolit käännetään toisin päin, siitä tuleekin science fictionia ja dystopiaa. Naiset pitämässä käsissään kaikkea keskeistä valtaa ja käskemässä miehiä hymyilemään enemmän, miehet niin sanotusti hellan ja nyrkin välissä.

Kun tämän todellisuus/science fiction -jaottelun ajatuksissaan tiedostaa, hitaampikin huomaa, ettei tasa-arvo maailmassamme todellakaan ole vielä mennyt “liian pitkälle”.

The Power season 1

Prime Video on tehnyt Aldermanin romaanin pohjalta yhdeksän jakson mittaisen tv-sarjan, jonka showrunnerina toimii Raelle Tucker (True Blood, Jessica Jones). Saimme sarjasta katsottavaksi ennakkoon kuusi teknisesti viimeistelemätöntä jaksoa. En siis voi arviossa ottaa kantaa esimerkiksi sarjan visuaalisiin efekteihin tai tekniseen laatuun, koska ne olivat meidän versiossamme vielä pahasti keskeneräisiä. (Esimerkiksi ihmisten sormista kumpuava sähköinen voima piti monessa kohtauksessa mielikuvitella hieman samaan tapaan kuin joihinkin House of the Dragonsin ennakkojaksoista lohikäärmeet – tunnelma ja jännite siis hieman kärsivät.)

The Power kertoo omamme kaltaisesta maailmasta, missä nuorille tytöille kehittyy salaperäinen, sähköinen voima, jonka he voivat suunnata käsistään jopa kuolettavalla voimakkuudella. Y-kromosomilla varustetuille ihmisille tätä voimaa ei ole kehittynyt.

The Power season 1

Sarjan tarina seuraa tilanteen kehittymistä eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa tapahtumien etulinjassa nähdään Toni Colletten esittämä pormestari, mutta tarina kiertää tapahtumista toiseen niin Lähi-Idässä, Isossa-Britanniassa, Itä-Euroopassa kuin Afrikassakin. Muissa rooleissa nähdään muun muassa John Leguizamo, Auli’i Cravalho, Toheeb Jimoh, Josh Charles, Eddie Marsan, Ria Zmitrowicz, Zrinka Cvitešić ja Halle Bush.

Aldermanin romaani on vahvan feministinen, mutta se myös muistuttaa, että valta korruptoi sukupuoleen katsomatta. Se, mikä on oikein tai järkevää, ei synny pelkän Y- tai X-kromosomin avulla, vaan se saa alkunsa yksilön henkisistä arvoista, kasvuympäristöstä ja kasvatuksesta.

Tämä sama teema on saatu vangittua myös tv-sarjaan, jossa tiukassa yhteiskunnallisessa kurissa eläneiden naisten ja tyttöjen vapautuminen on ensin voimaannuttavaa, mutta tunne muuttuu pian väkivallan ryöpsähdettyä valloilleen. Anarkia on aluksi ymmärrettävää, mutta tarina heittää ilmaan kysymyksen, onko tiukka matriarkaatti lopulta yhtään sen parempi vaihtoehto kuin tiukka patriarkaatti. Alderman itse on toiminut sarjan tuotannossa mukana käsikirjoitustiimissä.

The Power season 1

Romaanin tapaan The Power tarkastelee sukupuolten valtasuhteita monesta näkökulmasta. Osa naisista haluaa kaapata vallan itselleen, osalle voima tarkoittaa mahdollisuutta totaaliseen anarkiaan, osa haluaa käyttää voimaansa hyvään, osa pitää uutta voimaansa kirouksena. Mukana on myös miesnäkökulma, missä keskeisimpinä nähdään nuori nigerialainen journalisti (Jimoh) ja pormestarin aviomies (Leguizamo).

The Power on sarja, joka jo pelkällä aiheellaan karkottaa varmasti ne katsojat, joille ajatus naisista miesten kanssa edes tasavertaisina ihmisinä on liikaa. Sarjalle kuitenkin kannattaa antaa mahdollisuus, sillä The Power on romaanin tapaan erittäin mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä ja luutuneita ajatusmalleja ravisteleva, näyttävä scifi-dystopia.

The Power alkaa Prime Videossa 31. maaliskuuta kolmen ensimmäisen jakson voimin. Tämän jälkeen uusi jakso julkaistaan perjantaisin. Kauden finaalijakso julkaistaan 12. toukokuuta.

 

Muropaketin uusimmat