Arvostelu | The Raid -ohjaajan uusi rikossarja Gangs of London lyö turpaan niin että katsojaankin sattuu

10.11.2020 11:53 | Helinä Laajalahti

The Raid -ohjaaja Gareth Evansin ja Matt Flannelyn luoma rikossarja Gangs of London katsastaa lontoolaiseen alamaailmaan, missä keskinäistä valtataistelua käyvät kansainväliset ryhmittymät.

Gangs of London lähtee käyntiin siitä sattumanvaraisesta hetkestä, kun Lontoon vaikutusvaltaisimman rikollisryhmän patriarkka Finn Wallace (Colm Meany) tapetaan. Wallacen kaksi poikaa ja leski päättävät selvittää murhaajan ja laittaa tämän vastuuseen. Koston edetessä perheen ote muista alamaailman ryhmittymistä alkaa kuitenkin livetä.

Yhdeksänosaisen Gangs of London -sarjan ovat luoneet Gareth Evans ja Matt Flannely. Evans tunnetaan erityisesti jytäköistä toimintaelokuvistaan The Raid sekä sen vuonna 2014 julkaistu jatko-osa, joiden vauhdikkaat ja varsin väkivaltaiset toimintakohtaukset tuntuivat lähes elokuvateatterin penkissä asti.

Saimme Gangs of London -sarjasta ennakkoon katsottavaksi kolme jaksoa.

Gangs of Londonissa näyttämö on siirtynyt Jakartasta Lontoon kaduille, mutta otteet ovat pysyneet yhtä kovina kuin Evansin läpimurtoelokuvissa. Lätty lätisee, veri roiskuu ja ihmisiä tapetaan mitä karmaisevammilla ja näyttävämmillä tavoilla.

Tapetun pomon poika, Sean Wallace (Peaky Blindersista tuttu Joe Cole), pitää itseään automaattisesti perimysjärjestyksessä seuraavana ja vaatii muilta jengeiltä lojaalisuutta ja apua isänsä murhaajan selvittämisessä. Nuori Wallace laittaa kaiken energiansa kostoon. Pitkään alalla vaikuttaneet tahot eivät kuitenkaan ota Seanin sanoja purematta nieltäväkseen ja kulissien takainen kähmintä alkaa.

Suuren pomon kuoleman jälkeen Lontoon alamaailman valtatyhjiötä täyttämään lähtevät lukuisat kansainväliset ryhmittymät, joista jokainen haluaa kasvattaa omaa siivuaan vallasta.

Wallacen leski (Game of Thronesin Michelle Fairley) seisoo poikansa rinnalla, mutta aivan samaa ei voi sanoa kakkosmiehenä toimineesta Edistä (His Dark Materialsissa viime aikoina vaikuttanut Lucian Msamati). Oma agendansa on myös muun muassa kovaotteisella Elliotilla (Sope Dirisu), joka pyrkii Seanin lähipiiriin.

Sarja vaatii tarkkaavaisuutta, sillä hahmoja on niin paljon, että alussa on haasteita pysyä kärryillä, kuka oikein onkaan kuka ja mihin kansainväliseen joukkioon hän kuuluu. Eri kielillä puhuminen auttaa tunnistuksessa ajoittain, mutta hahmotasolla jouduin ainakin minä tunnustamaan olleeni katsojana hieman hukassa.

Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa ovat Evansin itsensä ohjaamia ja niiden aidolta näyttävässä väkivallassa ja toimintakohtauksissa on paljon samaa kuin Raid-elokuvissa. Kohtauksissa käytetään innovatiivisesti hyväksi kaikkea, mitä käden ulottuvilta löytyy ja tehdään sillä vastapuolelle pahaa. Evansin lisäksi sarjan toinen keskeinen ohjaaja on Corin Hardy (Nunna).

Gangs of London muistuttaa nimensäkin osalta hieman Martin Scorsesen ohjaamaa elokuvaa Gangs of New York, missä eri rikollisjoukot ottivat verisesti keskenään yhteen – vaikkakin siinä oikeutta haettiin ennemminkin kahden eri sukupolven väliltä. Moderniin maailmaan sijoittuva sarja toki näyttää aivan erilaiselta, mutta kiristävä tunnelma kaiken aikaa odottavasta, selkään tulevasta puukosta on käsinkosketeltava.

Mafiasarjojen osastolla Gangs of London on näyttävä, ääriväkivaltainen eepos, jonka katsominen tekee välillä pahaa, mutta jonka kalloja rikkovasta kuvastosta on vaikea kääntää katsettaan pois. Tekijät varmistavat, että murtuvat kehonosat todella näyttävät sellaisilta ja että jokainen nyrkinisku ei pelkästään näy vaan se myös kuuluu.

Gangs of London alkaa C Morella 10. marraskuuta.

Muropaketin uusimmat