Uusimmat

Arvostelu Ben Foster on ”ilmiömäisen hyvä” natsien keskitysleirin juutalaisnyrkkeilijästä kertovassa The Survivor -elokuvassa

09.06.2022 11:55 Helinä Laajalahti

Ben Fosterin tähdittämä ja Oscar-voittaja Barry Levinsonin ohjaama The Survivor ei ole pelkkä nyrkkeilyelokuva. Se on myös tosipohjainen tarina keskitysleiriltä selviytymisestä äärimmäisin keinoin.


The SurvivorEnsi-ilta: 10.6.2022
Alkuperäisnimi: The Survivor
Ohjaus: Barry Levinson
Käsikirjoitus: Justine Juel Gillmer, pohjautuu Alan Scott Haftin kirjaan
Pääosissa: Ben Foster, Billy Magnussen, Vicky Krieps, Peter Sarsgaard & Danny DeVito
Pituus: 129 minuuttia
Ikäraja: K16


Urheiluelokuvien joukossa jostain syystä juuri nyrkkeily on synnyttänyt useita vaikuttavia ja palkittuja elokuvatuotantoja, joissa altavastaaja nousee vaikeuksien kautta voittoon. Oscar-palkittu ohjaaja Barry Levinson (Rain Man) ottaa The Survivorissa kuitenkin hieman toisenlaisen kulman. Siinä vaikeudet ja voitotkin kuuluvat menneisyyteen, ja nykyisyys on enää tuon menneisyyden jälkipyykkiä.

The Survivor on tosipohjainen elokuva, joka kertoo nyrkkeilijä Harry Haftista ja perustuu hänen poikansa, Alan Scott Haftin kirjoittamaan kirjaan Harry Haft: Survivor of Auschwitz, Challenger of Rocky Marciano. Hertzko “Harry” Haft oli Auschwitzin keskitysleiriltä pelastunut Puolan juutalainen, joka aloitti toisen maailmansodan jälkeen uuden elämän nyrkkeilijänä Yhdysvaltain New Jerseyssä.

The Survivor kertoo Haftin tarinan kahdella tasolla. Toisella nähdään nykyisyys 1940-luvun lopun Yhdysvalloissa, toisella mustavalkoinen menneisyys keskitysleirin kauhuissa. Haftin menneisyyden julmuudet avautuvat Peter Sarsgaardin esittämän toimittajan ryhtyessä tekemään artikkelia “Auschwitzin selviytyjänä” tunnetusta nyrkkeilijästä.

The Survivor / Ben Foster

Mukana on myös romanttinen aspekti Haftin etsiessä nuoruudenrakastettuaan, joka katosi sodan aikana natsien revittyä kaksikon erilleen ja jonka Haft edelleen uskoo olevan elossa. Tämä sokea usko myös johtaa hänet haastamaan otteluun nyrkkeilyn raskaan sarjan mestarin, Rocky Marcianon, jotta Haft saisi ottelun näkyvyyden myötä mahdollisesti yhteyden rakastettuunsa.

Elokuvassa Haftia esittää Ben Foster, joka nähdään lähes tunnistamattomana molemmilla tasoilla. Auschwitz-Haft on luurangonlaiha ihmisraunio, New Jersey -Haft puolestaan paremmin raskaan sarjan nyrkkeilijäksi sopiva mies, jonka suojaukset ovat kasvojen kohdalla pettäneet muutamaan otteeseen. Foster on tehnyt useita vaikuttavia roolitöitä jo aiemminkin, kuten elokuvissa Leave No Trace (2019) ja Hell or High Water (2016). Haftin roolissa hän on ilmiömäisen hyvä, eikä Oscar-ehdokkuus ensi keväänä olisi mikään mahdottomuus.

Vaikuttavimmillaan The Survivor on juuri keskitysleirikohtauksissa, missä Billy Magnussenin esittämä natsiupseeri Schneider ottaa nyrkkeilijänä vakuuttavan Haftin “siipiensä suojaan”. Schneider antaa tälle kaksi vaihtoehtoa: joko nyrkkeillä muita vankeja vastaan natsien viihdykkeenä tai saada kuula kalloonsa.

The Survivor / Ben Foster

The Survivor nostaa keskiöönsä moraalin harmaat sävyt, äärimmäisessä tilanteessa käynnistyvän hengissäsäilymisvietin ja sen myötä pahojen asioiden synnyttämän syyllisyyden. Haft on yhtä aikaa uhri ja pahantekijä, suuremman pahuuden edessä nujertuva ihminen, joka kantaa tekojensa vuoksi syyllisyyttä mukanaan koko elämänsä.

Kuten heti alussa mainitsin, The Survivor ei ole pelkästään nyrkkeilyelokuva. Sen ottelukohtaukset eivät ole samalla tavalla urheilullisen intensiivisiä kuin monissa muissa genren elokuvissa, vaan niistä huokuu ennemminkin epätoivo. Toinen maailmansota lyö tarinaan synkän leimansa, eikä The Survivor ole siksi mikään hyvän mielen elokuva. Kevennystä tarjoaa vain Marcianon valmentajaa esittävä, koomisesti pukeutunut Danny DeVito sekä tarinan romattinen sivujuonne.

Levinsonin ohjauksessa ja Hans Zimmerin musiikin voimin The Survivor on parhaimmillaan menneisyydessä. Nykyisyys keikahtaa ajoittain siirappiseksi melodraamaksi, joka painaa Haftin menneisyyden rikokset jopa liiankin helposti villaisella. Elokuvassa on upeita, vaikuttavia hetkiä, mutta myös lukuisia pieniä yksityiskohtia, jotka silittävät vastakarvaan ja syövät kokonaisuuden uskottavuutta. Yksi tällainen on esimerkiksi se, että Haftin ikääntyessä hänen elämänsä naishahmot säilyvät yhtä nuoren näköisinä kuin aina ennenkin.

Nyrkkeilyelokuvan ja keskitysleirikuvauksen yhdistelmänä The Survivoria ei kuitenkaan voi syyttää perinteiseksi Hollywoodin liukuhihnatuotannoksi.

THE SURVIVOR

3,5/5

”Keskitysleirin julmuuksista selviytynyt nyrkkeilijä etsii nuoruudenrakastettuaan ja synninpäästöä Barry Levinsonin ohjaamassa ja Ben Fosterin ansiokkaasti tähdittämässä draamassa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat