Arvostelu: Transformers: The Last Knightia voi kehua vain kahdesta asiasta

22.06.2017 08:50 | Aki Lehti

Transformers: Viimeinen ritari on niin Michael Bayta kuin olla ja voi, mutta järjettömästä mäiskeestä löytyy jopa jotain kehuttavaa.


Ensi-ilta: 25.6.2017 / Alkuperäisnimi: Transformers: The Last Knight / Ohjaus: Michael Bay / Käsikirjoitus: Art Marcum, Matt Holloway & Ken Nolan / Pääosissa: Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Isabela Moner, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro, Laura Haddock & Anthony Hopkins / Pituus: 149 minuuttia / Ikäraja: K12


Kolme vuotta sitten ilmestyneen Transformers: Age of Extinction -elokuvan arviossamme keskityttiin räjähdyksiin, piukkaan pyllyyn ja Michael Bayn jöpöön. Viides osa Transformers: The Last Knight ei myöskään ansaitsisi sisältönsä puolesta vakavissaan kirjoitettua arviota, mutta yritetään. Väkisin hakemalla rymistelystä löytyy jopa jotain hyvääkin, mutta ei mitään sellaista, mikä onnistuisi pelastamaan väsyneen franchisen.

Bayn kuluneet maneerit kameranpyörityksineen, supernopeine leikkauksineen ja hidastuksineen näyttävät jälleen aluksi upeilta, mutta niistä saa taas yliannostuksen muutamassa minuutissa. Tarinaa ohjaaja ei ole koskaan osannut kuvillaan kertoa.

Edellisen osan tapahtumista on kulunut muutama vuosi. Mark Wahlbergin esittämä Cade Yeager (edelleen, vain Transformers-leffassa voi olla sälli nimeltään Cade Yeager!) piilottelee Autobotien kanssa autoromuttamolla, Optimus Prime -hyvisrobotti on ties missä ja Megatron-pahis on tietysti taas aluksi piilossa. Anthony Hopkinsin esittämä englantilainen lordi Edmund Burton tietää robottien menneisyydestä ja yhteisestä historiasta kuningas Arthurin (!) ja Merlin-velhon (!!!) kanssa enemmän kuin kukaan muu ihminen, ja Laura Haddockin näyttelemä Oxford-professori Vivian Wembley on oikein seksikäs nainen, jota ilman maailma ei voi pelastua, tai jotain sinnepäin.

Ai niin, avaruudesta lähestyy myös jotain joka aikoo tuhota koko maapallon.

Transformers: The Last Knightin käsikirjoituksen on rustannut uusi tiimi, mutta sen pohjalta tuskin kukaan saisi aikaan hyvää elokuvaa. Bayn käsissä suurin osa kahden ja puolen tunnin mittaisesta leffasta tuntuu siltä, kuin katsoisit räiskintävideopelin lopputaistoa ilman että tiedät juonesta mitään, etkä ole nähnyt pelin alkua. Alussa vilahtavat hyvishahmot häviävät melkein koko elokuvan ajaksi ja ilmestyvät takaisin tyhjästä vain kun heitä tarvitaan. Tapahtumapaikat vaihtuvat silmänräpäyksessä, aivan kuin kaikilla olisi käytössään teleportti ja rytmitys eri juonikuvioiden välillä on taas täysin hukassa.

Kehut Transformers: The Last Knight saa parista aiheesta.

Transformersit ovat olleet aina täynnä pöhköyksiä, mutta Merlinin ja Arthurin pyöreän pöydän ritareiden liitto robottien kanssa on niin älytön, että se hymyilyttää hetken. Lisäksi The Last Knight on aiempia osia tummasävyisempi, ja mekastuksen keskeltä löytyy muutama kohtaus, jolloin maapallon ja ihmiskunnan kohtalosta jopa välittää, ikään kuin kaikella räjäyttämisellä olisi jokin järkevä tarkoitus.

Ohjaajan huomioiden on hämmästyttävää on se, että naispääosanesittäjä ei ole koko ajan piukoissa farkuissa takapuoli esillä. Tietysti Bay kuvaa häntä jatkuvasti kuvakulmasta, joka saa Haddockin rintavarustuksen näyttämään siltä kuin se pulpahtaisi koska tahansa ulos, ja luentoa oppilaille pitäessään professori on jakkupuvussaan ja silmälaseissaan kuin pornoelokuvasta karannut tuhma opettaja. Sankarimme Yeager möläyttää myös naiselle hänen olevan pukeutuneen stripparimekkoon ilman sen kummempaa syytä. Bay ei siis ole päässyt maneereistaan eroon tässäkään kohtaan.

The Last Knightin näyttelijät vetävät roolinsa autopilotilla, joka ei ole mikään ihme, sillä vain rahan takiahan he ovat tulleet suoltamaan kamalaa dialogia green screenin eteen. Sir Anthony Hopkins on ainoa, jolla tuntuu olleen hauskaa kuvauksissa. Arvokkaassa lordissa näyttämässä keskisormea pahiksille ei ole mitään hauskaa, mutta siinä on, että kansainvälinen käsimerkki vaikuttaa olevan tarkoitettu katsojille.

Hetken aikaa mielipuolisen lopputaiston aikana tuntuu siltä, että Transformers: The Last Knight saattaisi olla franchisen viimeinen elokuva nimensä mukaisesti, mutta näin ei tietenkään ole. Bay on sanonut moneen kertaan tämän olevan hänen osaltaan viimeinen robottimäiske, ainakin ohjaajana, mutta lisää on luvassa muiden toimesta. Ainoa tapa saada Transformerseihin uutta potkua onkin vaihtaa ohjaajaa. Se olisi tosin pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT

1/1

”Transformers: The Last Knight on paria edellistä teosta vähän parempi, mutta ei tätäkään puuduttavan ylipitkää lelumainosta kehtaa oikeaksi elokuvaksi kutsua.”

 

Muropaketin uusimmat