Uusimmat

Arvostelu True Detective -tähden uusi Waco-sarja kertoo Daavidin oksa -kultista ja Wacon piirityksestä koukuttavalla tavalla

10.12.2020 12:20 Helinä Laajalahti

Wacon piirityksestä kertova minisarja alkaa C Morella 9. joulukuuta. Sarjan pääosassa kulttijohtaja David Koreshina nähdään John Carterista (2012) ja True Detectivesta (2015) tuttu Taylor Kitsch.

Wacon piiritys on yksi 1990-luvun kuuluisimmista amerikkalaisista tulitaisteluista. Vuonna 1993 uskonnollisen Daavidin oksa -kultin päämaja päätyi ATF:n (Yhdysvaltain Alkoholin, tupakan, tuliaseiden ja räjähteiden virasto) kotietsinnän kohteeksi, mitä seurasi kohtalokas tulitaistelu. Tämän jälkeen lahko jäi FBI:n piirittämäksi, mitä seuranneessa tulipalossa kuoli yli 70 lahkon jäsentä, joiden joukossa myös useita lapsia.

John Erick Dowdlen ja Drew Dowdlen luoma sarja kertoo lahkon johtajasta, David Koreshista, joka uskoi olevansa jumalallinen profeetta. Karismaattinen Koresh saarnasi Jeesuksen toisesta tulemisesta, piti tilalla asustavia naisia omaisuutenaan ja hänen kerrottiin myös käyttäneen nuoria tyttöjä hyväkseen. Kulttijohtaja tarttui poliisin tutkaan, kun alettiin epäillä tilalla olevan runsaasti laittomia tuliaseita.

Nyt C Morella julkaistava minisarja Waco pohjautuu kahteen elämänkertaan. Toinen näistä on Wacon tulitaistelusta selvinneen lahkolaisen, David Thibodeaun kirjoittama A Place Called Waco ja toinen FBI:n panttivankineuvottelijana toimineen Gary Noesnerin Stalling for Time: My Life as an FBI Hostage Negotiator. Thibodeauta näyttelee sarjassa Rory Culkin ja Noesnerin roolissa nähdään Michael Shannon.

Saimme kuusiosaisesta Wacosta kolme jaksoa katsottavaksi ennakkoon. Kolmen ensimmäisen jakson aikana sarja tutustuttaa sen keskeisiin hahmoihin: Taylor Kitschin esittämään kulttijohtajaan ja tämän lähipiiriin, sekä FBI:ssa ja ATF:ssa toimiviin keskeisimpiin poliiseihin kuten John Leguizamon esittämään, peitetehtävässä lahkoon soluttautuneeseen agenttiin sekä Shannonin ja Shea Whighamin FBI-kaksikkoon. Varsinaiseen toimintaan päästään kolmannessa jaksossa, mistä alkaa 51 päivää kestänyt piiritystilanne.

Elokuvien nättinä poikana pitkään toiminut Taylor Kitsch on viime vuosina siirtynyt karumpien roolien pariin. Viimeksi hänet on nähty muun muassa pahiksen roolissa toimintajännärissä 21 Bridges sekä muutama vuosi sitten True Detectiven kakkoskaudella.

Wacossa Kitsch nähdään laihana ja takatukkaisena kulttijohtajana, joka sarjan ensimmäisissä jaksossa näyttäytyy erinomaisena puhujana ja ihmisenä suhteellisen miellyttävänä. Vaikka hahmo on uskonnollisesti kiihkoileva, häntä kohtaan tuntee jopa sympatiaa. Pikku hiljaa hahmosta kuitenkin alkaa paljastua pimeämpi puoli, mutta kolmen ensimmäisen jakson aikana häiriinnyttävimpiin paljastuksiin ei vielä ehditä.

Waco kertoo kammottavasta tositapahtumasta pyrkimällä näkemään molemmat osapuolet, mikä on kiinnostava näkökulma perinteisesti vain yhdestä vinkkelistä kerrottuihin rikostarinoihin. Minisarja myös innostaa tutkimaan historiallista tapahtumaa oikeasti, sillä ainakin itse huomasin jaksojen jälkeen kaivavani Googlen esille tarkistaakseni, mitä tapahtumista ja niihin liittyvistä ihmisistä muualla kerrotaan, jotta voisin verrata, miten todenmukaisesti sarja kertoo raakaa tarinaansa.

Koska Wacon kaltaiset minisarjat pitäisi nähdä kokonaisuutena, ei kolmen jakson jälkeen vielä pysty sanomaan, miten hyvin tarina pysyy kasassa loppuun saakka. Ensimmäinen puolikas on lopulta vasta tilanteen esittelyä ja vasta kolmannessa jaksossa päästään kunnolla itse asiaan eli lahkolaisten ja poliisin keskinäiseen väkivaltaan ja sitä seuraavaan piiritystilanteeseen.

Wacon tapaus on niin häiriinnyttävä, että ensimmäiset jaksot vetäisevät mukaansa ja jättävät odottamaan mielenkiinnolla sitä, miten loppuratkaisu on saatu toteutettua.

Erityisen kiinnostavaa toteutuksessa ovat sen kaksi eri näkökulmaa. Tätä korostavat vaikuttavat näyttelijäsuoritukset, joista etenkin Kitschin karismaattinen kulttijohtaja ja Shannonin viilipyttymäisen rauhallinen FBI-sovittelija vetäisevät katsojan syvälle keskelle käsittämättömiä tositapahtumia.

Sarjan muissa keskeisissä rooleissa Koreshin johtamina lahkolaisina nähdään muun muassa Andrea Riseborough, Melissa Benoist ja Paul Sparks.

Waco alkoi C Morella 9. joulukuuta. Uusia jaksoja julkaistaan kaksi viikossa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat