Uusimmat

Arvostelu: Umpitylsällä Penny Dreadful: City of Angels -sarjalla ei ole juuri mitään tekemistä alkuperäisen kanssa

27.04.2020 19:55 Aki Lehti

Penny Dreadful -sarjan luoja John Loganin uutuuden käsikirjoitukset ovat kovin kömpelöitä.

Showtime-kanavan alkuperäinen Penny Dreadful -sarja ei ollut mikään mestariteos, mutta silti varsin toimivaa kauhuviihdettä. Nyt alkanut spinoff-sarja Penny Dreadful: City of Angels on myös alkuperäissarjan luoja John Loganin tekele, joka on ladattu täyteen todella kiinnostavia ideoita. Itse asiassa niitä on mukana jopa turhan paljon. Sarjan suurin ongelma löytyy kuitenkin hieman yllättäen Loganin käsikirjoituksista, jotka eivät onnistu ainakaan ensimmäisen kolmen jakson aikana kertomaan lukemattomista aiheistaan juuri mitään. Tavaraa on mukana niin hitosti, mutta suurimmaksi osaksi sarja on pelkkää loputonta leukojen louskutusta, joka alkaa puuduttaa jo suunnilleen toisen jakson aikana.

Nimensä mukaisesti 1930-luvun Los Angelesiin sijoittuva City of Angels lainaa yhden pääteemoistaan HBO:n Carnivale-sarjasta, jonka mukaan 1930-luvun fasismin nousu oli yliluonnollisen pahuuden aikaansaannos. Penny Dreadfulin vaihtoehtoisesta historiasta tulee mieleen myös juuri HBO:lla nähty mestarillinen The Plot Against Against America -minisarja. Ne käsittelivät osittain samoja aiheita kuitenkin monin verroin paremmin.

Sarja on paikoin oikein komean näköinen ja mukana on useampi asiansa osaava näyttelijä, mutta sen keskenään risteävät kertomukset ovat aivan levällään. Kolmen jakson jälkeen kaiken ei tietenkään tarvitsekaan olla vielä selvillä, mutta yhden juonikuvion nostaminen tärkeimmäksi auttaisi hyvinkin paljon.

Päähenkilö on kai periaatteessa Daniel Zovatton esittämä Tiago Vega, joka on on Los Angelesin ensimmäinen hispaanotaustainen poliisi. Hän saa partnerikseen konkari Lewis Michenerin (Nathan Lane) ja yhdessä he päätyvät tutkimaan rikkaan perheen rituaalimurhaa, joka liittyy meksikolaiseen kansanperinteeseen ja Kuolleiden päivään.

Vegan työtoverit ovat avoimen rasistisia miestä kohtaan ja hän saa myös oman yhteisönsä vihat niskaansa liittymällä poliisijoukkoihin. Köyhien maahanmuuttajien asuinalueen läpi ollaan vasta rakentamassa moottoritietä, jota vastustaa äänekkäimmin Vegan veli ja tämän johtamat joukot. Rakennushanketta ajavaa kaupunginhallituksen virkamies Charlton Townsendia (Michael Gladis) rahoittavat natsit, joita juutalaisetsivä Michener jahtaa vapaa-ajallaan eläkkellä olevien ystäviensä kera.

Mukana on myös esimerkiksi Rory Kinnearin esittämä hammaslääkäri, saksalaisnatsi joka marssii porukoineen avoimesti päivänvalossa huutaen ”America First” -iskulauseita. Kaikkea ohjailee Natalie Dormerin muodonmuuttajademoni Magda, joka nähdään useana eri hahmona. Näyttelijällä näyttää olevan hauskaa päästessään esittämään toisistaan radikaalisti eroavia henkilöitä, mutta miksi Magda haluaa edesauttaa rotumellakoita ja muita kauheuksia jää ainakin tässä vaiheessa täysin hämärän peittoon. Sama koskee monien muidenkin hahmojen motiiveja.

Dormerin demoni ja sarjan muut yliluonnolliset aspektit tuntuvat jotenkin päälleliimatuilta, ikään kuin ne olisi ängetty mukaan vain siksi, että sarjan nimeksi voidaan laittaa Penny Dreadful. Siinä vaiheessa kun kauhusarjan pelottavan kiehtoviksi tarkoitetut elementit tuntuvat olevan väärässä paikassa, niin jokin on vialla. Teos vetää kaiken mukavan överiksi, mutta aivan liian vakavalla naamalla. Se ei valitettavasti osaa nauraa itselleen lainkaan, jonka ansiosta sarja saa katsojan nauramaan aivan väärissä kohdissa.

Lopulta minkään sortin nauru on kuitenkin vähissä, sillä City of Angels ei etene ainakaan kolmen jakson aikana yhtään mihinkään. Hidastempoisuus ja verkkainen hahmokehitys on usein hyve, mutta Penny Dreadful keskittyy lähinnä tylsään jaaritteluun. Umpikahjoja ideoita on vaikka muille jakaa, mutta sarja ei tunnu tietävän lainkaan mitä tehdä niiden kanssa tai mihin suuntaan lähteä.

Uutuuden nimi voisi aivan hyvin olla vain City of Angels, sillä alkuperäisen Penny Dreadfulin kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

Penny Dreadful: City of Angels alkaa virallisesti tänään 27. huhtikuuta, mutta sen ensimmäinen jakso tuli tarjolle HBO Nordiciin ennakkoon jo pari päivää sitten. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina maanantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat