Arvostelu | Upeita taistelukohtauksia tarjoava Raya ja viimeinen lohikäärme osoittaa, että Mikki Hiirikin osaa oppia uutta

05.03.2021 11:50 | Helinä Laajalahti

Disneyn uusin, huumaavan kaunis animaatioseikkailu vie kaukaiseen ja kauniiseen Kaakkois-Aasiaan, missä nuori soturi etsii salaperäistä lohikäärmettä pelastaakseen maailmansa.


Ensi-ilta: 5.3. 2021
Alkuperäisnimi: Raya and the Last Dragon
Ohjaus: Don Hall, Carlos López Estrada
Käsikirjoitus: Qui Nguyen, Adele Lim
Ääniosissa: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Izaac Wang
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K7


On erittäin ilahduttava päästä todistamaan, kuinka vanha kettu (tai tässä tapauksessa hiiri) voi oppia uusia jippoja. Disneyn uusin animaatio Raya ja viimeinen lohikäärme on nimittäin tästä erinomainen osoitus, joka sulattaa myös kyynisen aikuiskatsojan sydämen.

Disneyn animaatioseikkailut ovat perinteisesti sovitettuja perheen pienimpien tarpeisiin ja niistä usein jää puuttumaan aikuiskatsojien kaipaama syvyys. Vaikka Raya ja viimeinen lohikäärme sujahtaa monessa suhteessa tutun, värikkään ja vauhdikkaan Disney-seikkailun muottiin, vie kaunis animaatio genreä eteenpäin uudistavalla, kiinnostavalla tiellä ja onnistuu samalla koskettamaan aikuiskatsojaakin yllättävästi.

Luvassa on siis edelleen koko perheelle sopiva animaatioseikkailu, jossa on herttaisen hyväntahtoinen loppu. Qui Nguyenin ja Adele Limin fiksu käsikirjoitus kuitenkin kuljettaa tähän lopputulemaan hahmojaan kiinnostavasti syventäen ja aidolla sydämellä sekä tarjoten matkan varrella suorastaan koskettavia hetkiä. Lisäksi Don Hallin ja Carlos López Estradan ohjaamassa elokuvassa nähdään myös Disneyn komeimpiin kuuluvia, sykähdyttävän tyylikkäitä taistelukohtauksia.

Raya ja viimeinen lohikäärme kertoo Kumandran salaperäisestä maasta, jossa ihmiset ja lohikäärmeet elivät aikoinaan sulassa sovussa. 500 vuotta sitten maahan hyökänneet pahat druunit hävittivät lohikäärmeet ja vain yksi lohikäärme selvisi tuolloin hengissä. Tämän avulla druunit saatiin ajettua pakosalle, mutta sodan jälkeen maa hajosi viiteen, keskenään kyräilevään osaan.

Ihmisten keskinäinen vastakkainasettelu saa druunit kuitenkin palaamaan ja koko ihmiskunnan olemassaolo on jälleen vaakalaudalla. Niinpä nuori soturi, Raya (äänenä mainio Kelly Marie Tran), lähtee etsimään salaperäistä viimeistä lohikäärmettä, Sisua, joka voisi jälleen pelastaa maan tuholta.

Vuosien etsimisen jälkeen Raya löytää Sisun, joka ei ole aivan sellainen, mitä maailman pelastavalta lohikäärmeeltä odottaisi. Sisu on hieman omintakeinen, hyvyyteen uskova otus. Sille äänen antaa suorastaan täydellinen Awkwafina, joka eläväisellä äänellään tekee Sisusta tarinalle keskeisen, persoonallisen hahmon, jonka ystävyys Rayan kanssa on koskettavan kaunista katsottavaa.

Raya ja viimeinen lohikäärme laajentaa Disneyn prinsessaelokuvien kenttää jälleen uudennäköisellä – tällä kertaa kaakkoisaasialaisella – ja uudenlaisella tavalla toimivalla soturiprisessalla Mulanin ja Vaianan hengessä. Avioliittoon ja ikuiseen rakkauteen uskominen on jätetty pölyttymään historiaan, sillä nyt romantiikan haikailun sijaan Disneyn prinsessat taistelevat ystäviensä puolesta ja rakkaudesta kotimaahansa.

Käsikirjoituksessa on muitakin kiinnostavia, nykyaikaisia elementtejä. Animaatiossa nähdään muun muassa uudenlaisia perheitä, kuten Rayan ja hänen isänsä (äänenä Daniel Dae Kim) muodostama kaksikko ja toisaalla Rayan ja hänen persoonallisten matkakumppaniensa muodostama, perheeksi luettava yksikkö.

MAINOS | Star-osio on nyt avattu ! Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Tarinan vihollisia ovat pahuutta huokuvien, ihmiset kiviksi muuttavien druunien lisäksi ihmisten ahneus ja vallanhimo. Pahiksen rooliin voi myös laskea kilpailevan klaanin tyttären Namaarin (äänenä Gemma Chan), jonka petos nyrjäyttää Rayan maailman raiteiltaan.

Grafiikaltaan kaakkoisaasialaiseen maisemaan sijoittuva Raya ja viimeinen lohikäärme on väreineen ja maisemineen visuaalista herkkua. Toimintaelokuvien ystävät osaavat puolestaan arvostaa animaation upeita taistelukohtauksia, ja lapsikatsojille mukana on perinteiseen Disney-tapaan hassuja sivuhahmoja, kuten taskuvarkaana toimiva vauva apinakavereineen ja Rayan söpö “ratsu” Tuk Tuk.

Raya ja viimeinen lohikäärme saa ensi-iltansa 5. maaliskuuta elokuvateattereiden lisäksi Disney+ -palvelun lisämaksullisessa Premier Access -osiossa. Kaikkien Disney Plussan käyttäjien katsottavaksi elokuva saapuu kesäkuussa.

RAYA JA VIIMEINEN LOHIKÄÄRME

4/5
”Disneyn prinsessaelokuvien kenttä laajenee Rayan ja viimeisen lohikäärmeen kaakkoisaasialaisella soturiprinsessalla. Älykäs ja samalla herttainen tarina sulattaa kyynisimmänkin sydämen.”

Muropaketin uusimmat