Arvostelu Uusi Blade-tähti Mahershala Ali on parasta muuten tasapaksussa Swan Song -tieteiselokuvassa

19.12.2021 10:00 Helinä Laajalahti

Mahershala Ali nähdään vaikuttavassa tuplaroolissa Oscar-palkitun Benjamin Clearyn ohjaamassa ja käsikirjoittamassa, kuolemaa käsittelevässä tieteisdraamassa Apple TV+:lla.


Swan Song julisteEnsi-ilta (Apple TV+): 17. joulukuuta 2021
Alkuperäisnimi: Swan Song
Ohjaus: Benjamin Cleary
Käsikirjoitus: Benjamin Cleary
Pääosissa: Mahershala Ali, Naomie Harris, Awkwafina, Glenn Close
Pituus: 142 minuuttia
Ikäraja: K-12


Kuolema kohtaa meistä jokaisen väistämättä jossakin vaiheessa. Tämän tiedostaminen saa osan ihmisistä haaveilemaan kuolemattomuudesta, osan ottamaan kaiken irti ainutkertaisesta elämästä. Kuolema ja sen väistely on myös lyhytelokuvastaan Stutterer (2016) Oscarilla palkitun Benjamin Clearyn esikoispitkän elokuvan kantava teema.

Apple TV+:n julkaisema Swan Song on lähitulevaisuuteen sijoittuva scifi-draama, jossa ihmisen kloonaus on tullut mahdolliseksi. Mahershala Alin esittämä Cameron elää hurmaavalta näyttävää perhe-elämää nuoren poikansa ja Naomie Harrisin esittämän vaimonsa Poppyn kanssa. Cameronilla on kuitenkin salaisuus, jota hän ei ole voinut kertoa vaimolleen. Miehellä on parantumaton sairaus, mutta koska Poppy edelleen kipuilee veljensä yllättävän kuoleman vuoksi, on Cameron päättänyt säästää vaimonsa tulevalta menetykseltä.

Keskellä metsää sijaitsevassa, Glenn Closen esittämän lääkärin ylläpitämässä laboratoriossa rakennetaan Cameronista kloonia, jonka on määrä astua alkuperäisen tilalle hieman ennen tämän kuolemaa.

Swan Song / Mahershala Ali, Naomie Harris

Kauniissa luonnonmaisemassa sijaitseva laboratorio toimii myös harmonisena saattokotina kuolemaa odottaville asiakkaille. Cameron on tohtori Scottin kolmas asiakas ja pääsee tapaamaan edeltäjänsä, Awkwafinan esittämän Katen, jonka klooni on jo astunut ulkomaailmaan.

Ideana on, että kloonattu ihminen on täydellinen replikaatti alkuperäisestä, eikä kukaan voi erottaa sitä alkuperäisestä. Myös kloonilta itseltään pyyhitään muisti siitä, että hän on lähtöisin laboratoriosta. Kukaan ei siis laboratorion ulkopuolella tiedä, ettei kyseinen ihminen olekaan aito ja alkuperäinen.

Scifi näkyy tästä huolimatta elokuvassa vain sivuosassa: itsekseen ajavana sähköautona, ilman käsillä olevia laitteita toimivana teknologiana. Kloonausteknologiaa ei esitellä lainkaan, vaan laboratoriossakin nähtävät tapahtumat sijoittuvat eteerisen tyylikkäästi ja niukan skandinaavisesti sisustettuihin tiloihin ja ne keskittyvät pääasiassa ihmisten väliseen kommunikointiin.

Swan Song on vakavaa draamaa, joka esittää ihmisen tunteita menetyksen hetkellä. Tarinallinen syventäminen ja moraalinen pohdinta jää kuitenkin minimaaliseksi – onko Cameronin teko suoranainen huijaus vai pyyteetöntä hyvää tahtoa, onko valehtelu Poppylle tässä tilanteessa oikein, entä onko Cameronin klooni ihmisenä aivan sama kuin alkuperäinen – nämä kysymykset jäävät lähes kokonaan tarkastelematta.

Swan Song / Glenn Close

Tuplaroolissa nähtävä Ali tekee upean ja koskettavan roolisuorituksen elämästään irti päästävänä Cameronina ja uuteen rooliinsa astuvana kloonina. Näyttelijä tavoittaa sitä tuskaa, mitä oman kuoleman odottaminen ja rakkaistaan irti päästäminen voi tarkoittaa. Cameron kamppailee irti päästämisen tunteen ja mustasukkaisuuden ristiaallokossa – käytännössähän hän on mustasukkainen itselleen.

Syrjäisen laboratorion tunnelmassa ja visuaalisuudessa on jotain samaa kuin Alex Garlandin Ex Machinassa (2014), mutta Cleary ei pääse elokuvallaan lähellekään sen upeutta. Elokuvan näyttelijäkaarti tekee erinomaista työtä ja Ali saattaa jopa kolkutella Oscar-ehdokkuutta suorituksellaan, mutta Swan Song jää kaipaamaan syvällisempää pohdintaa. Cleary hakee taide-elokuvan tunnelmia, mutta onnistuu tekemään hienojen näyttelijäsuoritusten ryydittämän ja visuaalisesti kauniin tuotoksen, joka mielenkiintoisen alun jälkeen tuudittaa katsojansa tylsyyteen.

Swan Songin koskettavin kohtaus nähdään jo alkuminuuteilla, kun Cameron ja Poppy kohtaavat toisensa ensimmäisen kerran lähijunassa suklaapatukan äärellä. Tuossa hetkessä on suloista herkkyyttä ja huumoria.

SWAN SONG

2,5
”Oscar-palkitun Benjamin Clearyn esikoispitkä elokuva on upeista näyttelijäsuorituksistaan huolimatta syventämätön ja auttamattoman tylsä tieteisdraama.”