Uusimmat

Arvostelu Uusi Super Mario Bros -elokuva on vauhdikas, värikäs ja väkivaltainenkin kumarrus Nintendon klassikkopelille

05.04.2023 12:49 Tatu Junni

Super Mario Bros Movie

The Super Mario Bros tavoittaa Nintendon klassikkopelin hengen paljon paremmin kuin edeltäjänsä.


Super Mario Bros movieEnsi-ilta: 6.4.2023
Alkuperäisnimi: The Super Mario Bros. Movie
Ohjaus: Aaron Horvath & Michael Jelenic
Käsikirjoitus: Matthew Fogel
Pääosissa: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key & Seth Rogen / Riku Nieminen, Heikki Mäkäräinen, Emma Louhivuori, Tuomas Uusitalo, Osku Ärilä & Veeti Kallio
Pituus: 92 minuuttia
Ikäraja: K7


Lapset, kerääntykäähän nuotion ympärille! Vanhalla naavaparralla on teille asiaa. Kun minä olin pieni, hiihdimme jäätyneillä majavilla kouluun 50 asteen pakkasessa hevosen kokoiset sudet kannoillamme ja söimme kaarnaa ja sammalta. Ja niitäkin siis juhla-ateriaksi jouluisin. Enimmäkseen vain imeskelimme kiviä. Maailma oli vielä niin nuori, että sähkö oli vasta keksitty ja siksi pelikonsoleissakin oli vain kahdeksan bittiä. Super Mario oli kyllä jo olemassa, mutta esiintyi vain parissa pelissä.

Joo, kovat oli ajat.

Te leikitte nykyään kaiken maailman Super Mario -autoradoilla ja -legoilla, mutta oliko meillä mitään sellaista? No paskat oli. Käpy sai esittää Mariota, lantapaakku Luigia ja vankkureiden alle jäänyt orava oli Koopa. Ainoa Nintendon siunaama Super Mario -lelu, jonka minä koko kylmän ja kolkon lapsuuteni aikana sain, oli avaimenperä, ja sekin piti käydä ostamassa Ruotsista asti. Toki jo kauan sitten kuopatussa Nintendo-lehdessä oli Mario-sarjakuvia ja muuta, mutta leikipä siinä lehdellä sitten hiekkalaatikossa tai kylvyssä. Ei ole iloa pitkäksi aikaa.

Kyllä teillä on kuulkaa siis asiat hyvin. Nyt on uusi Super Mario Bros -elokuvakin tehty. Sellainen koetettiin vääntää kyllä meidänkin nuoruudessamme, mutta se oli ihan hirveä ja synkempi kuin Zack Snyderin teinivuodet, ei yhtään sellainen kuin pelit. Se, että näyttelijät ryyppäsivät kuvauksissa, kertoo hyvin siitä, miten pahasti mentiin metsään – eikä tällä kertaa etsimään kaarnaa ja sammalta syötäväksi.

Super Mario Bros Movie

Noin, kiitos ja anteeksi.

Oikeutan keski-ikään ehtineen ja muutenkin eltaantuneen Nintendo-fanin horinat sillä, että pääsiäisen alla Suomen ensi-iltansa saavalla The Super Mario Bros Moviella on kaksi kohderyhmää: me vanhat pierut ja uusi sukupolvi, joka ei ole koskaan kasibittistä Nintendoa nähnytkään.

Pahimmillaan ja aivan liian usein Hollywood pyrkii palvelemaan sekä lapsia että aikuisia vääntämällä elokuvaan yksinkertaisen tarinan opetuksineen ja heittämällä sinne väliin muutaman kikkelivitsin tai populaarikulttuuriviittauksen, joita alle 12-vuotiaat eivät tajua. Kahden lapsen isänä olen nähnyt sietämättömän määrän tällä kaavalla väännettyjä elokuvia. Tilanne on johtanut siihen, että arvostan hyviä koko perheen elokuvia enemmän kuin koskaan.

Tässä kohtaa voin ilokseni kertoa, että The Super Mario Bros Movie on sellainen – tasavertaisesti viihdyttävä animaatioseikkailu, jonka aikuinenkin jaksaa katsoa.

Super Mario Bros Movie

Toisin kuin edeltäjänsä, The Super Mario Bros Movie on vauhdikas, värikäs ja visuaalisesti vänkä animaatioseikkailu. Se ottaa Nintendon klassikkopelin keskeiset elementit ja tuo ne valkokankaalle odottamattoman orgaanisella tavalla. Siinä missä vaikka The Angry Birds Movie rakensi mobiilipelin hahmoille persoonallisuudet pakostikin tyhjästä, tuntuvat The Super Mario Bros -elokuvan sankarit ja pahikset pitkälti samalta kuin peleissä. Näin siis siitäkin huolimatta, ettei Nintendon pelisarjaa ole koskaan tunnettu syvällisistä tarinoistaan tai hahmokehityksestään.

Vanhojen fanien iloksi The Super Mario Bros Movie myös vilisee loputtomia viittauksia Super Mario -peleihin ja muihin Nintendo-klassikoihin. Esimerkiksi liki kaikki alkuperäisen Super Mario Brosin klassiset luritukset soivat elokuvan aikana, ja lisäksi siitä voi bongata kumarrukset vaikkapa Kid Icaruksen ja Punch-Out!!:n suuntaan.

Millään tavoin yllätykselliseksi The Super Mario Bros Movieta ei voi kehua. Trailerin katsottuaan on jo hyvin perillä siitä, mitä Illumination, Universal Pictures ja Nintendo ovat pöytään kattaneet. Ajattomaksi klassikoksi ei toimintaseikkailusta näin ollen ole, mutta parhaiden videopelielokuvien joukkoon The Super Mario Bros Movie kyllä nousee. Tietenkin, kun sokeiden valtakunnassa yksisilmäinenkin on jo kuningas.

Super Mario Bros Movie

The Super Mario Bros Movien ikäraja on K7, joten elokuvan pääsee vanhemman seurassa katsomaan myös nelivuotiaat. En kuitenkaan suosittele vielä sen ikäisille elokuvaa, joka sisältää laavalinnakkeita, jatkuvaa puhetta tappamisesta (ei siis hakkaamisesta tai kukistamisesta, vaan nimenomaan tappamisesta) ja hetkellisesti jopa kauhuaineksia. Muksut ovat toki yksilöitä, mutta luulen jopa herkimpien seitsenvuotiaiden sulkevan silmänsä siinä kohtaa, kun Luigi kohtaa maasta nousevia kilpikonnaluurankoja painajaismaisessa Dark Landsissa.

Itse tarinan pääpahis Bowser (Jack Black) tuskin kauhistuttaa – sen verran turo tapaus vallanhimoinen, mutta myös lemmenkipeä kilpikonna on. Bowseria enemmän ainakin aikuista pelotti havainto siitä, ettei Hollywoodissa selvästikään osata enää tehdä koko perheen elokuvia ilman, että niihin tungetaan takavuosien hittejä vetämään katsoja pois fantasiamaailmasta.

Eiköhän esimerkiksi AC/DC:n Thunderstruck ole kuultu eri yhteyksissä jo aivan riittävän monta kertaa.

Vanhempien on hyvä tietää myös, että The Super Mario Bros Movie on yllättävän väkivaltainen elokuva, jonka loppunujakka tuo mieleen K12-supersankarimittelöt. Toki tässä tarinassa pataansa ottavat ihmisten sijaan vain pikselihahmot, mutta mikäli ette halua altistaa vaahtosammuttimianne väkivallalle liian varhain, kannattanee pääsiäisviikonlopun elokuvaksi valita kaiken itkun ja porun uhallakin vaikkapa tällä viikolla ensi-iltansa saava Hammaskeiju.

Super Mario Bros Movie

The Super Mario Bros Movien tekemisen aikoihin nousi poru, kun ei-italialaissyntyinen Chris Pratt kiinnitettiin italialaissyntyisen Marion rooliin. Vaikka olen henkilökohtaisesti saanut jo yliannostuksen Jurassic Worldin ja Guardians of the Galaxyn näyttelijästä, voin sanoa, ettei Pratt pilannut minulta sen enempää elokuvaa kuin lapsuuttanikaan. Ääneen siis tottui melko nopeasti, eikä asiaa miettinyt tarinan lähdettyä käyntiin.

Suomenkielisessä versiossa Mariona ääntelee Riku Nieminen.

Kaikkinensa The Super Mario Bros on komea esitys siitä, miten videopelistäkin voi tehdä hyvän elokuvan kusematta vanhoja faneja silmään. Toki mukana on pakollista kasvukertomusta ja muuta puuduttavaa pöperöä, mutta tällä kertaa kohtuudella. Elokuvan sanomasta voi tietenkin olla sitten pedagogisesti montaa mieltä: ”Älä koskaan anna periksi, vaan hakkaa veljesi kanssa vastustajasi niin paskaksi, ettei se enää pysty nousemaan ylös.”

Seuraavaksi, Nintendo ja Illumination, sitten The Legend of Zeldan ja Metroidin pariin, kiitos. Ja eiköhän Mariotakin nähdä vielä lisää, jos The Super Mario Bros Movien lipunmyyntiennusteet osuvat oikeaan. Elokuvan lopputekstien lomassa on pari lisäkohtausta, jotka vihjaavat, mihin suuntaan tarinaa viedään, jos jatko-osalle näytetään vihreää valoa.

THE SUPER MARIO BROS MOVIE

Arvosana: 3/5

“The Super Mario Bros Movie on kiitettävän hyvin onnistunut videopelielokuva, joka sopii (lähes) kaikenikäisille.”

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat