UUSIMMAT

Arvostelu Uusi Tikun ja Takun pelastuspartio -elokuva on 2020-luvun Roger Rabbit, ja kolisee myös aikuiskatsojalle

20.05.2022 12:08 Helinä Laajalahti

Disney+:n julkaisema uutuusanimaatio Tikun ja Takun pelastuspartio on todellinen metaelokuva, joka käyttää häikäilemättömän maksimaalisesti, mutta samalla yllättävän hyvällä maulla hyväkseen Disneyn valtavaa IP:tä.


Ensi-ilta (Disney+): 20.5.2022
Alkuperäisnimi: Chip ’n’ Dale: Rescue Rangers
Ohjaus: Akiva Schaffer
Käsikirjoitus: Dan Gregor & Doug Mand
Pääosissa: KiKi Layne, ääniosissa Andy Samberg, John Mulaney, Will Arnett & Eric Bana
Pituus: 97 minuuttia
Ikäraja: K9 (Disney+:n oma ikäraja)


Pienet ja älykkään kierot maaoravat Tiku ja Taku alkoivat seikkailla Pluton, Mikki Hiiren ja Aku Ankan sarjakuvissa 1940-luvulla. Vuonna 1989 kaksikko sai oman tv-sarjansa, Tikun ja Takun pelastuspartio, jota julkaistiin 65 jakson verran.

Nyt Tiku ja Taku palaavat Disney+:n uudessa animaatioelokuvassa, joka ensivilkaisulla vaikutti pelkästään tyypilliseltä rahastukselta ja nostalgialla ratsastukselta, mutta joka paljastuikin olevan monella tapaa yllättävän mainio tapaus.

Tikun ja Takun pelastuspartio -elokuva on jatko-osa alkuperäiselle animaatiosarjalle. Se on samalla myös tutun tarinan uudelleenkäynnistys nykyajassa, nykyajan teknologialla.

Ja teknologian kehityksestä elokuvassa otetaankin kaikki ilo irti.

Tikun ja Takun pelastuspartio

Tikun ja Takun pelastuspartio kertoo Andy Sambergin ja John Mulaneyn äänillä puhuvista pikkuoravista, joiden ystävyys on joutunut katkolle Takun päätettyä lähteä tekemään soolouraa menestyksekkään Pelastuspartio-tv-sarjan kustannuksella. Elokuvassa Tiku ja Taku siis ovat näyttelijöitä, jotka ovat esittäneet pääosia tuossa 80-luvun animaatiosarjassa.

Tähän väliin tietenkin pitää mainita, että Tikun ja Takun Hollywood muistuttaa paljon Robert Zemeckisin vuonna 1988 ohjaaman Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? -elokuvan Hollywoodia. Tuossa Hollywoodissa ihmiset ja animaatiohahmot nimittäin elävät ja työskentelevät rinnakkain sulassa sovussa.

Kun Tikun ja Takun entinen kollega, Pelastuspartiossa mukana ollut Monterey Jack (äänenä Eric Bana) yllättäen katoaa, pitää oravakaksikon haudata keskinäiset sotakirveensä ja yhdistää voimansa Montyn pelastamiseksi. He nimittäin arvelevat, että asialla on tutuista animaatioista bootleg-versioita tekevä Sweet Pete (äänenä Will Arnett), jonka suhteen varsinainen poliisilaitos J.K. Simmonsin äänellä puhuvan poliisipäällikön johdolla tuntuu olevan voimaton. Tiku ja Taku saavat kuitenkin yhteistyökumppanin KiKi Laynen esittämästä ihmispoliisista.

Tikun ja Takun pelastuspartio on täynnä ovelia yksityiskohtia. Viittauksia ja muualta tuttuja hahmoja on varmastikin jopa enemmän kuin Steven Spielbergin ohjaamassa Ready Player Onessa (2018).

Tikun ja Takun pelastuspartio

Animaatiossa on jotain kaikenikäisille katsojille ja se toimiikin tavallaan kolmella eri tasolla. Siinä on perheen pienemmille lapsille suunnattu, vauhdikas seikkailu ja söpö tarina ystävyyden löytämisestä uudelleen. Vähän isommille lapsille tarjolla on hauskoja easter eggejä ja joukko etenkin animaatioelokuvien historiasta tuttuja hahmoja, joiden bongailussa riittää tehtävää. Aikuisille puolestaan tiedossa on tarinallinen metataso, ovelat viittaukset elokuvahistoriaan ja mahdollisuus animaatioteknologian ihmettelyyn.

Teknologisesti animaatio on ovelan vinksahtanut. Siinä nähdään perinteinen 2D-Tiku ja “CG-kasvojenkohotuksen” itselleen tehnyt, karvaisempi ja muhkeampi Taku. Muutenkin ohjaaja Akiva Schaffer sekoittelee elokuvaansa animaatiotyylejä läpi vuosikymmenten, mistä esimerkkinä muun muassa Seth Rogenin äänellä puhuva viikinkihahmo, jolla on Tikun mukaan “Polar Express -silmät”. Tulos näyttää todella oudolta, mutta samalla vekkulin omaperäiseltä.

Omaperäinen toteutus ei ole mikään ihme, sillä käsikirjoituksesta vastaavat Dan Gregor ja Doug Mand, joiden taustalta löytyy muun muassa hittikomediasarja Ensisilmäyksellä. He ovat saaneet luvan käyttää hyväkseen Disneyn omistamien hahmojen lisäksi hahmoja myös muualta, mistä hyvänä esimerkkinä on eräskin Rogen-kohtaus.

Tikun ja Takun pelastuspartio

Yksityiskohtiensa runsauden vuoksi Tikun ja Takun pelastuspartio on hauskaa ajanvietettä lähes kaiken ikäisille katsojille, joskin siitä varmastikin eniten irti saavat 80-luvulla lapsuuttaan eläneet katsojat. Sarkasmin sävyttämän huumorin ja metailunsa ulkopuolella elokuvan varsinainen tarinankaari jää kuitenkin köykäiseksi, kun koristeellisen pinnan alle kurkistaa hiemankin tarkemmilla linsseillä. Roger Rabbitin tyyppiseen, kaiken oveluutensa ohella myös otteessaan pitävään mysteeriin jää nimittäin vielä matkaa.

Alkuperäiselle tv-sarjalle elokuva kumartaa ottamalla mukaan siinä Tikullekin äänensä antaneen, pitkän linjan ääninäyttelijä Tress MacNeillen. Tällä kertaa hän toimii Gadgetin äänenä.

TIKUN JA TAKUN PELASTUSPARTIO

3/5

”Roger Rabbitin hengessä tehty seikkailu yhdistelee animaatiotekniikkaa oivaltavalla tavalla ja tarjoaa valtavasti ovelia yksityiskohtia etenkin 80-luvun lapsille.”