UUSIMMAT

Arvostelu | Uutuussarja Quiz kertoo tositarinan Haluatko miljonääriksi? -kisan huijareista – Tarjolla on kutkuttava kolmen tunnin jännitysnäytelmä

08.12.2020 12:38 | Helinä Laajalahti

C Morella julkaistava Quiz on tosipohjainen minisarja Haluatko miljonääriksi? -kisan brittiversion läpi vuonna 2001 huijanneesta pariskunnasta. Pääosaa sarjassa esittää Matthew Macfadyen.

Kukapa ei haluaisi miljonääriksi? Brittiläiselle Ingramin perhelle tietokilpailut olivat kuitenkin suoranainen pakkomielle ja lopulta he päätyivät huijaamaan itsensä läpi Haluatko miljonääriksi? -kisan.

Palkitun Stephen Frearsin ohjaama ja James Grahamin käsikirjoittama Quiz on kolmiosainen minisarja, joka kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan vuodelta 2001, jolloin majuri Charles Ingram onnistui ennakko-odotuksista huolimatta voittamaan brittien Haluatko miljonääriksi? -kisan.

Sarjassa käydään läpi perheen pakkomiellettä tietokilpailuihin, valmistautumista kisaan ja lopulta voittoa seurannutta oikeuskäsittelyä sekä sivutaan myös tietokilpailujen huijaukseen erikoistuneen ryhmittymän (kyllä, sellainenkin on!) toimintaa.

Kaikki alkaa siitä, kun Diana Ingramin (Sian Clifford) veli Adrian (Trystan Gravelle) innostuu television tietokilpailuista ja päättää osallistua niihin hinnalla millä hyvänsä. Hän saa keploteltua itsensä mukaan myös Haluatko miljonääriksi? -kisaan, mutta ei pärjää alkua pidemmälle.

Veli siirtää pakkomielteensä siskoonsa, joka vuorostaan kokeilee kisassa onneaan, jälleen huonolla menestyksellä. Tämän jälkeen kokeiluvuorossa jäljellä on enää Dianan aviomies, armeijassa majurina työskentelevä Charles (Matthew Macfadyen), jolle tietokisat eivät ole aivan vahvinta osaamisaluetta.

Yhdessä he kuitenkin kehittävät juonen, jonka avulla Charles pääsee kisan läpi. Tässä he käyttävät muun muassa yleisöstä oikean vastauksen kohdalla kuuluvaa yskäisyä.

Pelin luoja Paul Smith (Mark Bonnar) kuitenkin alkaa epäillä jonkinlaista vilunkipeliä ja nauhoja uudelleen kuuntelemalla huijaus paljastuu. Tapausta puidaan lopulta oikeudessa, missä Ingramin perhettä puolustaa Helen McCroryn esittämä asianajaja.

Haluatko miljonääriksi? -kisaa juontavana showmiehenä, Chris Tarrantina, sarjassa nähdään aina mainio Michael Sheen.

Kolmen jakson mittainen Quiz kattaa tapahtuneen ytimekkäästi ja turhia jaarittelematta. Tiiviistä kestostaan huolimatta sarja pysähtyy jännittämään sopivissa kohdissa ja tarjoaa katsojalle samalla kertaa tietokilpailuista tuttua, odottavaa jännitettä kuin myös osin komediallista draamaa perheen keskinäisistä toimista ja suhteista.

Loppua kohden huumori jätetään tyystin pois oikeuskäsittelyn myötä, kun tilanteen vakavuus ja oikeuskäsittelyn vaikutukset Ingrameiden elämään alkavat paljastua. Jännite, komedia ja draama onnistutaan ajoittamaan juuri sopivassa suhteessa tarinaan nähden, mikä tekee Quizista kiehtovan kolmituntisen.

Oikean elämän uskomattomilta tuntuviin tapahtumiin perustuvissa, vaikkakin dramatisoiduissa, tarinoissa on aina ”se jokin” mieltä kutkuttava elementti, mahdollisuus päästä tirkistelemään itsestä täysin eroavien, mutta silti aivan tavallisten ihmisten elämään. Ihmisten, jotka yrittävät jotain sellaista, mitä itselle ei tulisi edes mieleenkään yrittää.

Vaikka Ingramit tuomittiin aikoinaan oikeudessa, Grahamin käsikirjoitus kaataa päätöksen ylle aavistuksen epäilyä. Tarinassa perheestä ja sen toiminnasta luodaan positiivissävytteinen kuva, eikä Quiz tunnu pitävän lopputulemaa yhtä yksiselitteisenä kuin heidät tuominnut jury.

Kolmiosainen Quiz julkaistaan Suomessa C Moressa kolmena peräkkäisenä päivänä maanantaista 7. joulukuuta alkaen.