UUSIMMAT

Arvostelu: Viaplayn Hidden-sarja on kiehtova sekoitus fantasiaa ja nordic noiria

10.02.2019 10:51 | Aki Lehti

Viaplay-suoratoistopalvelun Hidden-sarjan vahvuuksia on muun muassa mukava synkkä tunnelma.

Kahdeksasta jaksosta koostuva Viaplayn Hidden-alkuperäissarja perustuu näyttelijänäkin tunnetun Filip Andersonin Esikoinen-romaaniin, jossa kaikkien tuntemasta Tukholmasta löytyy salainen maailma, jossa elää erilainen ihmislaji. Yliluonnollisilla voimilla varustettuja yksilöitä löytyy kaikista yhteiskunnan kaikista luokista, aina laitapuolen kulkijoista valtaapitäviin.

Hidden lähtee käyntiin vähän turhan hitaasti. Itse asiassa niin hitaasti, että toimittajille ennakkoon lähetetyt kolme jaksoa katsottunani en ole vieläkään aivan varma miten tämän kätketyn maailman säännöt oikein toimivat. Varsinkin ensimmäisen jakson jälkeen katsoja on totaalisen pihalla, mutta parissa seuraavassa jaksossa paljastetaan juuri sen verran, että jatkoa jää odottamaan mielenkiinnolla.

Like-kustantamon suomeksi vuonna 2017 julkaisemaa Alexandersonin kirjaa en ole lukenut, mutta käsittääkseni se on lähempänä kauhua kuin tv-versio. Viaplayn versio on ehdottomasti fantasiatrilleri, jota jää tuijottamaan mysteerien takia, ei siksi että se olisi millään tasolla pelottava.

Pääosassa Jonas Hellemyrinä nähdään ruotsalais-saksalainen August Wittgenstein. Omituisen oloinen nuorimies tekee pimeitä raksahommia ja yrittää pysytellä omissa oloissaan. Hän tipahtaa työmaalla useamman kerroksen matkan suoraan betoniin ja kuolee. Sairaalassa mies kuitenkin herää henkiin ja pakenee.

Samassa sairaalassa työskentelevä Jonaksen entinen tyttöystävä Rebecka Kjellberg (Josefin Ljungman) päätyy auttamaan exäänsä. Lasaretissa tapahtuu myös muita kauheuksia, sillä siellä kuolee mystisesti vastasyntynyt vauva. Tapaus vaikuttaa rituaalimurhalta, jota tutkiva entinen poliisi Viveca Eld (Izabella Scorupco, 007 ja kultainen silmä) päätyy jahtamaan myös Jonasta. Etsivähommiin nainen päätyy salaisen organisaation käskystä, jonka jäsenet ovat jotain muuta kuin normaaleja ihmisiä.

Vaikka Hidden vaikuttaa ensimmäisten jaksojen perusteella turhankin sekavalta, niin se on myös sarjan vahvuus. Normi-ihmisiltä piilossa oleva fantasiamaailma nähdään Jonaksen silmin, joka yliluonnollisten voimiensa herättyä on aivan yhtä pihalla kuin katsoja.

Hahmojen lisäksi pääosassa on myös synkkä ja sateinen Tukholma, joka ohjaaja Jonathan Sjöbergin kameran taltioimana on sekä tuttu että täysin vieras. Sarja on kuvastoltaan ja tunnelmaltaan nordic noiria, jossa äänisuunnittelu on tärkeässä osassa.

Vaikka katsoja kokee olevansa Tukholmassa, niin paikkoja ei oikein tahdo tunnistaa. Se johtuu vain siitä, että suurin osa Hiddenistä on kuvattu Unkarissa, jossa sarjan tekeminen on halvempaa. Lavastajat ovat kuitenkin onnistuneet muuttamaan Budapestin Tukholmaksi varsin taitavasti ruotsinkielisiä katukylttejä myöten.

Salaisuuksia ja cliffhangereita toisensa perään tarjoavan Hiddenin arvottaminen vain kolmen jakson perusteella on hankalaa, ehkä vähän turhaakin. Sen piilotettu maailma, mysteerit ja mukavan synkkä tunnelma tuntuvat kuitenkin niin kiinnnostavilta, että sarja tulee taatusti tuijotettua loppuun asti. Hiddenia voi suositella sekä fantasian ja nordic noirin ystäville.

Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa tulivat tarjolle Viaplayhin 1. helmikuuta ja uusi jakso esitetään aina perjantaisin. Hidden nähdään myöhemmin myös Ylellä.

Muropaketin uusimmat