Arvostelu: Viime vuonna kuolleen Harry Dean Stantonin omaelämäkerrallinen Lucky-elokuva on viiden tähden mestariteos

31.05.2018 19:59 Muropaketin toimitus

Komediaa ja draamaa yhdistelevä Lucky on yksi harvoista Harry Dean Stantonin pääosarooleista.


Ensi-ilta: 01.06.2018 / Alkuperäisnimi: Lucky / Ohjaus: John Carroll Lynch / Käsikirjoitus: Logan Sparks, Drago Sumonja / Pääosissa: Harry Dean Stanton, David Lynch, Tom Skerritt, Ron Livingston, Ed Begley Jr., James Darren, Beth Grant, Barry Shabaka Henley / Pituus: 88 minuuttia / Ikäraja: sallittu


Viime syksynä Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestareilla nähty Harry Dean Stantonin viimeiseksi jäänyt Lucky-elokuva saapuu nyt vihdoinkin myös laajempaan levitykseen. Vain neljä päivää hänen kuolemansa jälkeen R&A:ssa esitetty leffa oli niin järisyttävä kokemus, että se aiheutti Muropaketin toimittaja Aki Lehdelle hallitsemattoman hysteerisen hyvänmielenvollotuskohtauksen. Lehti kirjasi heti fiiliksensä ylös artikkeliin, pika-arvioon jossa hän totesi muun muassa seuraavaa:

”Yleensä sivuosarooleissa nähty Stanton teki läpimurtonsa Win Wendersin Paris, Texas -elokuvan pääroolissa vuonna 1984. Lucky vie hänet takaisin samantyylisiin maisemiin, pikkukylään keskelle autiomaata, ja tällä kertaa Stanton on taas pääosassa, sillä elokuvassa hän esittää periaatteessa itseään.

Stanton tekee Luckylla niin sanotut David Bowiet, onnistuessaan ajoittamaan elokuvansa ja sen vanhan miehen jäähyväiset kaikille (eli ei millekään tai kenellekään, mitään ei ole, sanoisi Harry Dean) juuri kuolemansa tienoille. Tämän loistoleffan viimeistä kohtausta ei pysty enää näyttelijän kuoltua katsomaan kukaan kuivin silmin.

Lucky on John Carroll Lynchin (ei sukua David Lynchille, joka myös esiintyy elokuvassa) debyyttiohjaus, joka Stantonin tapaan tunnetaan nimenomaan lukuisista mahtavista sivuosarooleistaan. Miehen nimi ei välttämättä sano yhtään mitään, mutta jokainen tunnistaa ohjaajan välittömästi klikatessaan hänen IMDB-sivunsa auki.”

Lucky on yksi Stantonin parhaista elokuvista, joka ylistää elämän kauneutta kertoessaan rehellisesti kuolemasta.

LUCKY

”I only eat so that I can smoke and stay alive.”

– Harry Dean Stanton