Uusimmat

Arvostelu Villi robotti viihdyttää aikuistakin ja on visuaalisesti vuoden upeimpia elokuvia

23.09.2024 12:00 Tatu Junni
Villi robotti / The Wild Robot

Kuva: © Universal Pictures

Animaatioelokuvissa on nähty vuosien saatossa monta hienoa robottihahmoa Rautajätistä WALL-E:en. Nyt joukon jatkoksi marssii villi robotti Roz.


Villi robottiEnsi-ilta: 27.9.2024
Alkuperäisnimi: The Wild Robot
Ohjaus: Chris Sanders
Käsikirjoitus: Chris Sanders (Peter Brownin romaanin pohjalta)
Pääosissa: Lupita Nyong’o, Pedro Pascal, Catherine O’Hara, Bill Nighy, Stephanie Hsu & Mark Hamill
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K7


Animaatiohiteistä Lilo & Stitch (2002), Näin koulutat lohikäärmeesi (How to Train Your Dragon, 2010) ja Croodit (The Croods, 2013) tuttu Chris Sanders kokeili vuonna 2020 ”oikean” elokuvan ohjaamista Erämaan kutsulla (The Call of the Wild). Harrison Fordin ja puoliksi digitaalisesti toteutetun koiran seikkailu ei kuitenkaan toiminut toivotun tehokkaasti vaan tuotti Disneylle tuntuvat tappiot. Sanders palasi DreamWorksille jatkamaan aherrusta animaatioiden parissa.

Ohjaajan uusin elokuva Villi robotti (The Wild Robot, 2024) pohjautuu Peter Brownin samannimiseen lastenkirjaan, joka on ollut maailmalla menestys, mutta suomeksi se ei ole kääntynyt edes elokuvaversion vanavedessä.

Sekä kirja että elokuvasovitus kertovat Rozzum 7134:stä eli Rozista, joka haaksirikkoutuu myrskyssä syrjäiselle saarelle. Moderniin maailmaan luotu palvelusrobotti on villissä luonnossa sananmukaisesti aivan pihalla ja saa toilailuillaan nopeasti metsänelävien vihat niskoilleen.

Surkean onnettomuuden myötä Roz päätyy orvoksi jääneen hanhenpoikasen huoltajaksi. Robotin funktiovaje täyttyy, kun tirpanrääpäle pitää opettaa lentämään muun lauman mukana ennen ensilumen laskeutumista. Tehtävä ei tietenkään ole helppo, etenkään kun liki koko yhteisö ylenkatsoo eriskummallista parivaljakkoa ja apua tarjoaa vain juonitteleva Fink-kettu.

Villi robotti / The Wild Robot

Kuva: © Universal Pictures

Hyvältä näyttää

Ruman ankanpoikasen hengessä tehty Villi robotti on melko kaavamainen kaakatus, joka toitottaa itsensä ja erilaisuuden hyväksymisen puolesta. Nämä ovat tietenkin äärimmäisen tärkeitä aiheita, mutta aikuisen mielenkiinto uhkaa herpaantua elokuvan sangen perinteisten juonenkäänteiden äärellä.

Onneksi tarjolla on runsaasti hyvää silloinkin, kun tarina ei jaksa kiinnostaa.

Villi robotti on nimittäin silkkaa herkkua visuaalisen ilmeensä osalta. Etenkin kohtaukset, joissa Roz tutustuu uuteen kotimetsäänsä ovat lumoavan kauniita. Värimaailma ja valaistus on tehty viimeisen päälle, ja jokainen Villin robotin ruutu kelpaisi sellaisenaan seinälle kehyksiin tai kirjan kuvitukseksi.

Chris Sandersin elokuva näyttää kuin liikkeelle lähteneeltä maalaukselta ja se kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa mahdollisimman suurelta valkokankaalta. Juuri tällaisia elokuvia varten teatterit ovat yhä olemassa.

Villi robotti / The Wild Robot

Kuva: © Universal Pictures

Kävystä päähän

Villi robotti ei ole likimainkaan niin levoton ADHD-tykitys kuin vaikkapa yhdentekevä Itse ilkimys 4 (Despicable Me 4, 2024). En usko  lapsikatsojien jakavan näkemystäni, mutta elokuva olisi voinut säästellä sähläämisessä vielä vähän enemmänkin. Nyt jää olo, että tekijät eivät ole luottaneet käsikirjoitukseen kylliksi salliakseen sille useampia suvantokohtia. Moni vitsikin olisi toiminut paremmin, jos niitä ei olisi tungettu mukaan kaiken ravaamisen keskelle.

Villin robotin ikäraja on Suomessa K7. Perusteiksi on listattu väkivalta ja ahdistus.

Elokuva ei sisällä varsinaisen pelottavia kohtauksia, mutta jännittäviä sitäkin enemmän. Heti alussa kasvoille lyö äänekäs ja uhkaava myrsky. Paikoin aika tummanpuhuvan elokuvan useampi kohtaus sijoittuu pimeään metsään ja moni hahmoista käyttäytyy korostetun uhkaavasti. Kettua kuristetaan ja kurrekin saa kävystä päähänsä.

Kuolema on elokuvassa läsnä eri tavoin, ja loppua kohti mukaan saadaan myös ison luokan taistelukohtaus räjähdyksineen.

Kaikki Villissä robotissa on toteutettu satumaisen sopivasti pehmitettynä, mutta itse en isänä veisi vielä viisivuotiasta lasta teatteriin, vaikka elokuvan ikäraja sen salliikin. Parhaiten Villi robotti sopii koulun jo aloittaneille, ja herkimpien lasten kohdalla voi olla ihan fiksua odottaa katselua kotisohvan turvassa tai ainakin ottaa kuulosuojaimet mukaan teatteriin.

Villi robotti / The Wild Robot

Kuva: © Universal Pictures

Star Wars -tähti karhuna

Villi robotti ei ole tarinansa tai päähahmonsa puolesta uusi Rautajätti (The Iron Giant, 1999) tai WALL-E (2008), mutta sentään selvästi keskivertoa onnistuneempi animaatioseikkailu scifi-ainesten kera. Se tarjoaa visuaalisesti vaikuttavan elämyksen, josta voivat helposti nauttia aikuisetkin, eikä tarinakaan nyt ihan sieltä sokerisimmasta päästä ole.

Kuluvan vuoden koko perheen elokuvista Villin robotin edelle kiilaa omalla listallani vain Inside Out 2.

Villi robotti tulee levitykseen sekä suomeksi että englanniksi puhuttu versio. Arvio pohjautuu alkuperäiseen, jota tähdittää sangen nimekäs joukko Hollywoodin kermaa. Mukana on Rozia esittävän Lupita Nyong’on lisäksi esimerkiksi Pedro Pascal, Catherine O’Hara, Bill Nighy, Kit Connor, Stephanie Hsu, Matt Berry ja Ving Rhames.

Aikoinaan Jokerille äänensä lainannut Star Wars -tähti Mark Hamill pääsee nyt mörisemään äreänä harmaakarhuna.

Suomalaisversiossa ääninäyttelijöinä toimivat Heljä Heikkinen, Paavo Kerosuo, Riku Leskinen, Toivo Luoma, Jarmo Koski, Mirjami Heikkinen. Riitta Havukainen, Robin Svartström, Markus Bäckman, Sam Huber, Lucas Timperi, Viivi Helisalo, Kuura Rossi ja Vilppu Uusitalo.

VILLI ROBOTTI 

3,5/5

”Villi robotti lumoaa katsojan visuaalisella ilmeellään, ei niinkään tarinallaan.”

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat